Specker Balázs

Megfizethető WiFi a légiközlekedésben

A repülés alatt internetezésre vágyó utasoknak úgy tűnik már nem kell sokáig epekedniük. Egy amerikai cég Wi-Fi hozzáférés bevezetését tervezi több tengerentúli járaton.

Az AirCell bejelentette, hogy egy most megszerzett licenc révén megfizethető szélessávú internethozzáférés bevezetését tervezi a légi tömegközlekedésben. A cég közleménye szerint a 802.11b vagy a 802.11g vezetéknélküli szabvány révén az internetes kávézókban található csomópontokhoz hasonlóan bárki felcsatlakozhat majd hordozható eszközével a világhálóra a repülés ideje alatt. A hálózat telepítése és tesztelése már jövőre elkezdődhet a légijáratokon - derül ki a cég sajtóközleményéből.

A Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) szerint az AirCell megoldása nem ütközik a fedélzeti mobiltelefonálást tiltó szövetségi törvénnyel, mivel a kérdéses hálózat olyan frekvencián működik, amely nem okozhat interferenciát a gépek navigációs berendezéseivel. Ám a WiFi szolgáltatás révén a kommunikálni vágyó légiutasok internetes telefonhívásokat (VoIP) is lebonyolíthatnak majd, ami vélhetően jónéhány utastársat felbosszant majd.

A Frontier Airlines légitársaság fontolóra vette a WiFi elérés bevezetését gépein, újabb kikapcsolódási lehetőséget kínálva ezzel utasainak. Ám a cég ugyanakkor blokkolná a VoIP beszélgetéseket a fedélzeten. "Hacsak nem érkezik számottevő visszajelzés az utasoktól erre a szolgáltatásra, úgy véljük egyelőre nincs helye a mi gépeinken. Járataink meglehetősen tömöttek…Ha három utas nem is, de kettő biztosan egymás mellett ül, és ez sok problémát felvet" - fogalmazott Joe Hodas, a légitársaság szóvivője a ZDNet oldalán.

Az AirCell tervei között az Egyesült Államok, majd a teljes észak-amerikai kontinens lefedése szerepel. Az árról még egyelőre nincs hír, de Jack Blumenstein vezérigazgató szerint "az jóval a repülőkön megszokott prémium szolgáltatások díjai alatt lesz". A cég azt reméli így nem csak az üzletemberek kiváltsága lesz a WiFi, hanem az átlagemberek is élvezhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #4
    amíg a pilóták is kikapcsolják a telefonjukat, addig elhiszem hogy gondot okozhat...
  • Morden23 #3
    ELVILEG a GSM-es távközlő rendszerek interferálhatnak bizonyos fedélzeti műszerekkel, amik a repülési körülmények adatait mérik. Ez a navigációs rendszerrel való összegabalyodás egy marhaság.
    Egy régi karikatúrán volt, hogy a koma bluetooth-os laptopja éppen telepíteni akarta a Windows alá az éppen érzékelt Airbus-t:)
  • turul16 #2
    "AirCell megoldása nem ütközik a fedélzeti mobiltelefonálást tiltó szövetségi törvénnyel, mivel a kérdéses hálózat olyan frekvencián működik, amely nem okozhat interferenciát a gépek navigációs berendezéseivel", Mi az hirtlen a WI-FI nem eszi meg a repülő gépet (,de mobil még mindig harap rá) duma. Sok latínumba kerülhetett ezt megoldani.
    Mellesleg mi van egy repülőben amit a mobil zavar a WI-FI nem? (Állítólag (manapság) a mobil sem igazán, de biztos ami biztos..)
  • Darth Sith #1
    naja, szar sem kiváncsi mari néni receptjeire, pl egy 10 órás úton egyhuzamban... Ha annyira el akarja mondani, ott egy billentyűzet és írja le.