Berta Sándor

Olcsó laptop helyett több egér?

A szoftveróriás egy igen egyszerű trükkel szeretné elérni, hogy nőjön a harmadik világ országaiban a számítógépet használó gyerekek és felnőttek száma. A megoldás egyszerűségében nagyszerű.

A világ szegény országaiban minden segítség ellenére is kevés a számítógép. Hiába népszerű a kormányok körében a One Laptop Per Child (OLPC) program, a számítógépek és notebookok számát így is csak nehezen tudják növelni. Ezért hozta létre a MultiMouse nevű, most már MultiPointnak átnevezett programját a Microsoft. Az ötlet egyszerű: ha nincs minden gyermek és felnőtt számára elegendő számítógép, akkor osztozzanak többen egy készüléken.

A projekt keretében kifejlesztett szoftvert már jövő januártól elkezdik tesztelni, akkortól lesz elérhető a program első SDK-verziója is. A MultiPoint végső változata előreláthatóan 2007 májusában jelenik majd meg. Az ötlet bármennyire is egyszerűnek tűnik, a gyakorlati megvalósítása mégis egy komoly problémába ütközik. A Windows operációs rendszerek ugyan támogatják több egér egyidejű használatát, azonban ezek mellé még nem rendelhető hozzá külön egérmutató.

A Microsoft szakemberei úgy szeretnék megoldani a problémát - vagyis magyarán becsapni a Windowst -, hogy különböző színű egérmutatókat alkalmaznának. Az amerikai Berkeley Egyetem munkatársai által elkészített tanulmány szerint a megoldást már tesztelték indiai iskolákban és kiderült, hogy egyetlen számítógépen akár tíz egér is használható hatékonyan. A szakemberek szerint azonban az ideális eset az, hogy ha öt gyermek osztozik egy PC-n vagy notebookon, így a leggyorsabb a cserélődés.

Bár a diákok számára elsőre nehéz volt megszokni, hogy osztozniuk kell a számítógépen a társaikkal, végül elfogadták ezt a helyzetet. A kutatás külön kiemeli a gyerekek viselkedésének változását: a monitor előtt ülve az egér nélkül is irányító mozdulatokat végeztek, és míg addig türelmetlenül várniuk kellett hogy sorra kerülhessenek, az irányítást részben birtokolva tökéletesen elégedetté váltak.

Megszűnt a korábbi zúgolódás, hiszen most már azok is odaülhettek a monitor elé, akik eddig nem fértek oda és javult a gyermekek kommunikációs készsége is. A tanulmány szerint egyáltalán nem zavaró számukra, hogy egyszerre több egér van a képernyőn, és azonnal megértették az ebben rejlő lehetőségeket.

Mindenesetre ez a megoldás még mindig olcsóbb és elfogadhatóbb, még ha kicsit szokatlan és kényelmetlen is, mintha a szegény országoknak minden egyes lakosuk számára számítógépet kellene vásárolniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #45
    "A microsoft otlete egyebkent jo, de akkor tamogassak mar rendesen a tobb videokartyat meg a tobb window station-t. Ha a linux kepes erre, akkor a windows is megtehetne."

    Technikailag megoldott a dolog, a terminal services gyakorlatilag ezt csinálja. Ugyan külön géppel kell fellépni a szerverre, de a lényeg ugyanaz.
  • Ryuuzaki #44
    Ez jó, a végén még tényleg 2 munkaállomást tudok üzemeltetni a pc-m mel. Mert a videokártyák 90%-a tud 2 független monitort (asztalt) kezelni, lehet 2 klaviatúrát a géphez kötni (bár a feladatok között váltogatni kell), de igazán a független egerek hiányoztak. hehehe
  • hypno #43
    A hozzászólások nagyon jól tükrözik a nyugati ember arroganciáját.

    Csakis a saját értékrendszere alapján képes bármit megítélni. Az itt hozzászólók zömének soha nem jutott volna eszébe, hogy lábbal hajtós varrógépre van szükség a fejlődő országokban, mert el sem tudják képzelni, hogy valahol nem használnak áramot.

  • nagylzs #42
    Ez az "újítás" egy nagy baromság. Ha iskolába kellene ilyet telepíteni, akkor azt úgy csinálnám hogy telepítenék egy terminál szervert és sok diskless gépet. Itthon is van ilyen hálózatom, és a diskless gépek kb. 40 ezer forintból jönnek ki, TFT monitorral együtt; közben meg gyorsabban fut rajtuk 1-2 program mint a normál irodai gépeken. Igaz hogy a szerver többe kerül, de egy gépre leosztva ezt az árat 20 ezer alá lehet szorítani. Az USA-ban simán a szeméttelepre dobják azokat a gépeket amiket ott használni tudnának. Sőt, veszélyes hulladéknak számít és azért kell fizetni hogy kidobhasd őket. Jobban járnának ha hajóval átszállítanának 1-2 tonnát. Persze az nyilvánvaló, hogy akkor nem lehetne rá Windows Vista-t telepíteni, és akkor ugye ebből mi a haszna az Micro$oftnak? Ez egy iszonyú nagy porhintés. Semmi értelme. Egyébként régen is volt már ilyen rendszer, Win98-hoz. Úgy hívták hogy "Buddy", egy géphez két monitor két billentyűzet és két egér volt. Nagyon megbukott. Ismét meg fog bukni.
  • dez #40
    /off
    Bocs, erről eszembe jutott egy tegnapelőtti riport a tévében, amit vétek lenne az enyészetnek hagyni.
    Naszóval, fogyasztóvédelmi riport, karácsonyfaégők. Riporternő: ime, ez az egő-sor megráz, ha bedugják. És ime egy másik, ez már akkor is ráz, ha be sem dugják! (Mindezt holt komoly hangon.)
  • kvp #39
    "Azt csak úgy megjegyzem, hogy egy 800*600-as képernyő egynegyede (ha pl. úgy osztják meg az egerek közt) is is úgy 400*300-as felbontás mellett vagy 7-8 col átmérő, ami ugye egy mobiltelefonnál igencsak jónak számít(ana)."

    Ez kb. az olpc felbontasa... A microsoft otlete egyebkent jo, de akkor tamogassak mar rendesen a tobb videokartyat meg a tobb window station-t. Ha a linux kepes erre, akkor a windows is megtehetne. A legegyszerubb megoldas az, ha kap egy monitor osztot a gep, igy 1 kimenet 4 monitorra mehet (a matrox gyart is ilyet), majd minden monitorra (a kepernyo negyedere) mehetne egy kulon window station (ezt ismertebb neven login session-nek hivjak), igy a 4 eger, 4 billentyuzet pont 4 terminalt eredmenyezne. Ha menne, akkor ilyen rendszert vennenek a kevesbe gazdag tobbgyerekes csaladok is. (4 monitor/4 billentyuzet/4 eger/4+1 user-es login limit) A technikai megvalositashoz egyebkent csak egy specialis erre a celra irt video+hid driver kell. (kb. 2 nap feladat lenne a microsoft szamara)
  • Emmegki #38
    Máshol is jól jönne, mert így könnyebb lesz a pasziánsz. Egyik egérrel elhúzza az ember a kártyákat, a másikkal az alattuk lévő felfedetlen lapra tud kattintani. Biztosan kijön minden leosztás, nyugodtabb titkárnők többet dolgoznak!
  • dez #37
    "A Microsoft szakemberei úgy szeretnék megoldani a problémát - vagyis magyarán becsapni a Windowst -, hogy különböző színű egérmutatókat alkalmaznának."

    Aha, az tuti. :D
  • valamit #36
    Azt csak úgy megjegyzem, hogy egy 800*600-as képernyő egynegyede (ha pl. úgy osztják meg az egerek közt) is is úgy 400*300-as felbontás mellett vagy 7-8 col átmérő, ami ugye egy mobiltelefonnál igencsak jónak számít(ana). (és nem mellékesen 20 éve még akadt Macintosh is ami hasonló képeséggekkel volt megáldva)És egy mobilteló képernyőjén is sok mindent lehet már csinálni. Persze nyilván nekünk szokatlan lenne, mert máshoz vagyunk már szokva, de amihez meg ők vannak szokva, ahhoz képest meg esetleg királyság lenne.
  • mcganyol #35
    persze, h nem a játékról v a munkáról szól az 5 egér! pusztán arról h a gyerek _érdeklődését fenttartja_ ha ő is csinálhat valamit a monitoron. (mozgathatja a saját egerét). borzasztó mértékben növeli az érdeklődést a legminimálisabb interakció is. és amelyik gyerek így kapcsolatba kerül a számítógéppel, sokkal jobb esélyei lesznek, ha mondjuk húsz év múlva elkerül egy olyan helyre melózni, ahol gépet használnia kell(ene) megtanulni.
    nyílván senki sem gondolja, hogy word meg excell parancsokat fognak magolni és ha marad idő az óra végén, majd 5 egérrel wow-oznak. az már egy sokkal másabb szint.
    az már óriási eredmény lenne ha 1-1 gyerek mondjuk összesen 20 órát el tudna tölteni egy számítógép elött, akárcsak egértoligászással. most persze úgy tűnik ennek semmi jelentősége, de 15-20 év múlva baromi sokat fog számítani az adott országok gazdaságának. (sok nagyságrenddel többet, mint amibe ez most nekik kerül)