Berta Sándor

Új optikai adatátviteli rekord

Német és holland szakembereknek először sikerült 107 Gigabit/s adatátviteli sebességgel továbbítaniuk 160 kilométer távolságra adatokat optikai hálózaton. A kutatók az adó- és a vevőegységben is újfajta adatfeldolgozást alkalmaztak.

A rekord a Siemens mai sajtóközleménye szerint egy olyan új rendszernek köszönhető, amely az adatokat közvetlenül az optikai jelekké való átalakítás előtt és után kizárólag elektronikus úton dolgozza fel. A Siemens, a Micram, a Fraunhofer Intézet Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézete és az Eindhoveni Műszaki Egyetem munkatársai által közösen kifejlesztett megoldást az Egyesült Államokban tesztelték először. Az eredmény azt jelenti, hogy az új eljárással csatornánként 2,5-szer gyorsabb adatátvitel valósulhat meg, mint eddig.

Ahhoz, hogy az optikai jeleket elektronikus impulzusokká tudják alakítani, az alapjeleket először több kisebb jellé kell bontani, ezután következik az átalakítás. Az ehhez a folyamathoz szükséges optikai alkatrészek azonban nemcsak, hogy drágák, de a megépítésük is nagy körültekintést igényel. A szakemberek már idén tavasszal tudták, hogy a rendszer megvalósítható. "Akkor az adatátvitelhez még optikai multiplex eljárást alkalmaztunk. A mostani rendszernél azonban már mind az adó-, mind a vevőegységnél az adattovábbítás és -feldolgozás elektronikus úton történik" - mondta Dr. Rainer H. Derksen, a Siemens ágazati projektkoordinátora.

A szakember szerint a prototípusra épülő első termékek akár néhány éven belül megjelenhetnek a piacon, hiszen igény - különösen a tervezett 100 GBit/s adatátviteli sebességű Ethernet esetében - lenne rájuk. Az új rendszer lehetővé tenné azt is, hogy az adatcsomagokat egy fennakadás vagy üzemzavar esetén más hálózatokra vezessék át. Ráadásul amennyiben az új Ethernet erre a megoldásra épülne, akkor nemcsak gyors, de rugalmas és hatékony lehetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #8
    Olcsóbb, viszont újra kell akkor kábelezni vele a házat ami drága és macerás. Pl. egy ház belegyezése kell hozz ami közgyűlést kíván. Közgyűlés meg max 1-2 vagy 1 évben. A lakók meg jellemzően teljesen passzívak, nem érdekli őket, ha már van akkor megrendelik, de azért két fűszálat nem hajlandók keresztbe tenni hogy legyen.

    Ráadásul ha van egy közösképviselő aki mondjuk elkötelezettje valamelyik másik már a házban lévő szolgáltatónak akkor ő be fog tenni, és a passzív lakók mellett azt csinál amit akar.

    De ha ezen túl is jut a szolgáltató ott van a következő akadály a kábelezés. Sok épület nagyon nehezen kábelezhető, fúrni, faragni kell, porral, kosszal jár amit meghallva a lakók máris ignorálják az egészet.

    Nem tudom láttál-e már tipikus pesti panel házat, rács, rács hátán, szinte minden lakás előtt zsilipszerűen, rosszabb mint egy börtönben. Oda a bejutás a szerelés miatt igen nagy szervezést kíván. Hogy adott napon minden lakó legyen 1xre otthon és nyissa ki a rácsokat a folyosókon hogy oda lehessen férni a villanyóra szekrényhez ahova jellemzően be lehet húzni a kábeleket. Ha csak egy lakó van aki nemet mond, mert érdektelen akkor már lehet megvan lőve az egész, mert rajta keresztül nem lehet tovább jutni pl. a felette lévő szinteken lakókhoz. És hidd el 100 lakóból 10 ilyet mindig fox találni, de 1-2-t minimum, és mindig azok laknak a stratégilag legfontosabb helyeken.

    Vagy pl. van olyan háztömb ahol a lépcsőházak között nehéz haladni mert nincsenek gépészeti terek ahol kábelt lehetne húzni. Egyes épületeknél csak a földszinti garázsok mögötti üres térben lehet kábelt áthúzni. Igen ám de ehhez megint meg kell szervezni hogy egy adott időpontban minden garázstulajdonos jelenjen meg és működjön együtt. Ugye egy hülye itt is mindig lesz aki betesz. És utána már a többit is nehéz lesz újabb alkalmakkor rávenni hogy talán majd most.

    A Pók utcai lakótelepn nem olyan nagy de 2002-2003-ban amikor egy cég bekábelezte UTP-vel a házakat igen alaposan megszenvedték és a házak közötti optikai kábelezést is. Mert voltak olyan közösképviselők akik optikát nem engedtek behúzni a házukba, így viszont a sorban mögöttük lévő együttműködő épületeket is elvágták a lehetőségtől.

    Pl. a mi házunk bekábelezése gyorsan, 1 nap alatt megvolt, itt együttműködő közösképviselő volt, gépészeti tér is, minden klappolt. Sok ház esetén viszont 10-15x is újra és újra ki kellett küldeni a melósokat hogy apró kis haladásokkal végre összhozzák az egész épületet, volt ahol 1-2 hónap volt mire végeztek. És ez igen nagy költség, hisz az idő pénz, a munkás 15x odaküldeni pénz, a szervezést is embereknek kell össszhangolni az is pénz és rengeteg idő.

    Abban egyetértek hogy az UTP önmagában, olcsó és remek megoldás csak épp nem terem csak úgy a falban. A telefonos rézkábel viszont jellemzően már ott van csak a két végére kell aktív eszközt rakni és el lehet fejelteni az újrakábelezés mindin nyűgét. Pont ezért választják inkább ezt a telecom cégek.
  • Cat #7
    akkor meg már minek, hisz a sima ethernet is jó százméterre, és nagyságrendekkel olcsóbb.
  • shabba #6
    Az UDSL-lel projecttel befuccsolt a Texas Instrument. Helyette VDSL2 lett, tavaly májusban vált nemzetközi szabvánnyá. Őszre elkészültek az első teszt darabok és utána megindult a sorozatgyártás. Azóta egyre több ilyen eszköz kerül piacra, egyre több gyártótól. Ma már szinte az összes nagy távközlési gyártó támogatja eszközeivel a VDSL2 szabványt. És a gyakorlati felhasználás is folyik és idővel egyre nagyobb mértékű lesz, egyre több országban.

    Pl. németben DT tavaly szeptemberben indított egy projectet aminek keretében 3 milliárd euróból, 3 millió háztartást köt be FTTC+VDSL2 kapcsolódással. Az első fázisban a 10 legnagyobb városban indult meg az infrastruktúra fejlesztés, és idén novembertől el is startolt a T-home nevű IPTV project keretében. Mivel a fejlesztések elsősorban az IPTV miatt történnek. A DT VDSL2 csomagjai 25/5 és 50/10 Mbps-esek. Az optikai szálat pedig igen közel 600-700 méternyire húzzák ki a fogyasztókig. oda rakják a VDSL2-es DSLAM-ot. A lerövidült rézkábel távolságon így el lehet érni hogy 50Mbps-et elérő sebességet lehessen biztosítani a fogyasztóknál.

    A 100/100 Mbps-es maximum érték csak nagyon rövid rézkábel távolságon belül működik, alig 100-200 méterig. Épp ezért ezt a sebességet igazából csak háztömbön belül felhasználáskor lehet elérni, olyankor az optikai végpontot egészen a háztömbig el kell hozni, azt nevezik FTTB-nek.
  • HUmanEmber41st #5
    Az SG-n volt egy cikk, h két szál réz telefon vezetéken elérték a 100Mbit/sec sebességet elnevezték UDSL-nek..azóta is hogy terjed..
  • kvp #4
    107 gigabit az legalabb 214 gigahertz-et jelent, vagy elektronikus multiplexelest csusztatott orajellel. Ez azt jelenti hogy akar rezdrotot is haszalhattak volna. Tehat lesz 100 gigabites rezes ethernet is.
  • Cat #3
    Szerintem itt az egy csatornán, tisztán elektromos feldolgozás miatt elsők.

    "Siemens researchers achieve transmission rates of 107 Gbits per second over a single fiber channel using purely electric processing in transmitter and receiver"
  • shabba #2
    Mondjuk az elsőség messze nem igaz. A Lucent Bell Labs-ja tavaly szeptemberben már precentált 107Gbps-es kapcsolódást 200 km-re. Aztán márciusban már 10x107 Gbsp-et prezentáltak 400km-re. Idén szeptemberben pedig egy újabb esemény kapcsán 10x107Gbps kapacitást demonstráltak 2000 km-es link távolságon.

    Szóval lehet hogy a Siemens megoldásában vannak újdonságok és abban elsők, de a 107 Gbps-es elsőségről lecsúsztak 15.5 hónappal.
  • Darth Sith #1
    gratula! :) mostmár csak azt kell elérni, hogy occsó legyen, és már terjedhet is. :)