• shabba
    #6
    Az UDSL-lel projecttel befuccsolt a Texas Instrument. Helyette VDSL2 lett, tavaly májusban vált nemzetközi szabvánnyá. Őszre elkészültek az első teszt darabok és utána megindult a sorozatgyártás. Azóta egyre több ilyen eszköz kerül piacra, egyre több gyártótól. Ma már szinte az összes nagy távközlési gyártó támogatja eszközeivel a VDSL2 szabványt. És a gyakorlati felhasználás is folyik és idővel egyre nagyobb mértékű lesz, egyre több országban.

    Pl. németben DT tavaly szeptemberben indított egy projectet aminek keretében 3 milliárd euróból, 3 millió háztartást köt be FTTC+VDSL2 kapcsolódással. Az első fázisban a 10 legnagyobb városban indult meg az infrastruktúra fejlesztés, és idén novembertől el is startolt a T-home nevű IPTV project keretében. Mivel a fejlesztések elsősorban az IPTV miatt történnek. A DT VDSL2 csomagjai 25/5 és 50/10 Mbps-esek. Az optikai szálat pedig igen közel 600-700 méternyire húzzák ki a fogyasztókig. oda rakják a VDSL2-es DSLAM-ot. A lerövidült rézkábel távolságon így el lehet érni hogy 50Mbps-et elérő sebességet lehessen biztosítani a fogyasztóknál.

    A 100/100 Mbps-es maximum érték csak nagyon rövid rézkábel távolságon belül működik, alig 100-200 méterig. Épp ezért ezt a sebességet igazából csak háztömbön belül felhasználáskor lehet elérni, olyankor az optikai végpontot egészen a háztömbig el kell hozni, azt nevezik FTTB-nek.