Berta Sándor

A malária elleni harcot támogatja a Gates házaspár

A szegénység és az AIDS elleni küzdelem, illetve más egészségügyi kutatóprojektek támogatása után ezúttal egy ma is halálos betegségnek üzent hadat a Microsoft társalapítója.

Az elmúlt hónapokban Bill Gates jóval gyakrabban nyilatkozik valamilyen jótékonysági vagy szociális programmal kapcsolatban, mint a Microsoft legújabb ügyeiről vagy termékeiről. Ez részben arra vezethető vissza, hogy az alapító júniusban bejelentette, kivonul a vállalat napi ügyeinek intézéséből. Bill Gates ehelyett minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a feleségével közösen létrehozott és a nevüket viselő alapítvány munkájának segítésére.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány augusztusban 500 millió dollárral támogatta az AIDS-ku­ta­tá­sokat, majd novem­ber végén a ro­mán könyvtárak meg­se­gí­té­sé­ről döntött, míg de­cem­ber el­se­jén már a ke­vés szá­mító­gép­pel és internet­hozzá­fé­réssel rendel­kező orszá­gokon segítő projektet jelentettek be. A házaspár azon­ban a kará­csony köze­ledtével sem pi­hen, helyette inkább gőzerő­vel foly­tatja az ado­má­nyo­zást. A leg­újabb prog­ramot teg­nap jelentették be, ennek célja a malária visszaszorítása.

A betegségben évente több mint egymillióan halnak meg. A Bill és Melinda Gates Alapítvány által felajánlott 83,5 millió dollárból elsősorban moszkitóhálókat akarnak vásárolni, amiket az érintett régiókban osztanak majd szét, de a szakemberek emellett hatékony ellenszer kifejlesztésén is dolgoznak.

"Minden évben anyák ezrei kénytelenek végignézni, ahogy gyermekeik meghalnak ebben a betegségben, pedig már évtizedek óta megakadályozhatnánk mindezt. Ezt sem az Egyesült Államokban, de a világ más országaiban sem engedhetjük meg a továbbiakban" - áll a házaspár által kiadott közleményben. Véleményük szerint ideje, hogy a világ rádöbbenjen, mennyire fontos a malária leküzdése, hogy új forrásokat teremtsenek erre a célokra és hogy a szakemberek egy közös stratégiát dolgozzanak ki a malária legyőzésére.

Az esemény összefügg a Fehér Ház programjával: holnap tartják a Malária Csúcstalálkozót, amelynek George Bush amerikai elnök és felesége, Laura Bush a fő szervezői és amelyen 250 elismert tudós, politikus, szakember és ügyvéd vesz majd részt. A Bill és Melinda Gates Alapítvány eddig egyébként 765,8 millió dollárt költött csak a maláriaellenes kutatásokra, valamint további 650 millió dollárral támogatta a Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria nevű világalapot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    és még ezek után van aki fikázni meri Gates-t...
  • AljasGetto #2
    Megnyugodhatsz, úgyis lesz néhány comment, miszerint csak azért támogatják ezt, mert ha kevesebben halnak meg maláriában, akkor többen fognak tudni windowst használni, és akkor kaszálhat rajta, és még több pénze lesz... meg különben is lírhatja az adójából...
  • Picivizipaci #1
    Függetlenül attól, hogy utálom az op rendszerüket végre valakik értelmes dolgokra adják a pénzük, de valami irdatlan sokat.