Berta Sándor

Szigorúbb törvények a spam ellen

A BITKOM német szakmai szervezet vezetői szerint minden eddiginél szigorúbb spamellenes törvényekre volna szükség Németországban. Emellett felmerült az az elképzelés is, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) kellene összehangolnia a kéretlen reklámlevelek elleni harcot.

"A világ e-mail forgalmának 80 százaléka spam. Ezek a kéretlen elektronikus reklámlevelek egyaránt komoly gondokat okoznak a cégeknek és a felhasználóknak. A kérdésben azonban nemcsak az internetszolgáltatóknak kellene lépniük nagyobb tárhelyek kialakításával és hatékonyabb spamszűrők kifejlesztésével, hanem a politikusoknak is" - mondta Bernhard Rohleder, a BITKOM ügyvezetője. "Azonban nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára. Az új jogszabályoknak világosan meg kell húzniuk a határvonalakat és ki kell mondaniuk, hogy nem minden elektronikus reklámlevél spam" - tette hozzá a szakember.

A spamkérdés megoldása azonban nemcsak Németországban, de világszerte is egyre sürgetőbb feladat. Novemberben a Postini számítástechnikai biztonsági szolgáltatásokat kínáló cég összesen 22 milliárd kéretlen e-mail blokkolásáról számolt be. Ennyi elektronikus reklámlevelet még soha nem blokkoltak. Jelenleg 100 e-mailből 93 spam és ez az eddigi abszolút rekord. Még soha ilyen magas nem volt a spamlevelek aránya. Az elmúlt 1 évben 147 százalékkal nőtt a spamek száma.

Németországban most tervezik az eddiginél sokkal szigorúbb és körültekintőbb spamtörvényt, amely büntetné már a kéretlen reklámcélú telefonhívásokat is. A tervezetet azonban bírálta nemcsak a BITKOM, de az eco nevű szervezet és a Német Reklámipar Központi Szövetsége (ZAW) is. Az eco szakemberei szerint a jogszabály még mindig túl enyhe.

A szervezethez egyébként csak az idei esztendő során eddig 56 125 spamekkel kapcsolatos bejelentés érkezett a német állampolgároktól. A bejelentések egy részét továbbküldték az eco külföldi partnereinek, hiszen a helyi hatóságok elvileg sokkal hatékonyabban léphetnek fel az adott államban működő spamküldők ellen. "A probléma megoldására célszerű lenne bevonni a munkába a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO)" - nyilatkozta Volker Nickel, a ZAW szóvivője. "A jogi helyzet Németországban már megfelelő. A fő hangsúlynak ezentúl a nemzetközi együttműködésen és a spamek nyomon követésén kell lennie" - hangsúlyozta Oliver Süme, az eco elnöke.

Kérdés persze, hogy mit szól a javaslathoz a WTO, illetve a többi európai uniós tagállam. Jó volna ugyanis, ha legalább ebben a kérdésben konszenzus alakulna ki a tagországok között. Addig is szinte biztosra vehető, hogy spam áztatta lesz az idei karácsony is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #2
    A spammereket meg kéne korbácsolni!
  • Sir Quno Jedi #1
    Hmmmm. Minden napra van német (nagyon kisbetűs) hír. Hol kémkednének, hol spam-ellenes szélmalomharcot folytatnak, hol mindent előre meg akarnak adóztatni amit ember valaha klitalálhat. Ez azért már konspirációs elméleteknek adhat táptalajt... :D