Specker Balázs

EU: a spam elözönli Európát

A kéretlen levelek valósággal elárasztják kontinensünket. Az Európai Bizottság most kiadott tájékoztatása szerint az európai levelesládákba küldött e-mailek csaknem 80%-a spam.

Viviane Reding, az EU médiaügyi biztosa felszólította az Unió kormányait, hogy vegyék fel a harcot a spam, a kémszoftverek és minden egyéb, illegális online tevékenység ellen, valamint az EU-s irányelvek betartásával javítsanak az internet biztonságán. Az EU-jelentésből kiderült, hogy mindössze két tagállam - Hollandia és Finnország - tett lépéseket a 2002-es spamtörvény betartatására.

"A spam még mindig az 50-80%-át teszi ki az Európába érkező leveleknek, kétharmadukat az Európai Unión kívülről küldik" - nyilatkozta Martin Selmayr, EU-szóvivő a Fox News oldalán. Selmayr azt is elmondta, hogy a holland hatóságok - pénzbüntetések és az EU-s direktívák együttes alkalmazásával - 85%-kal csökkentették a belföldi spamforgalmat.

Selmayr kifejtette, hogy a kéretlen levelek melegágya továbbra is az Egyesült Államok, ahonnan az EU-tagállamokba érkező spam mintegy 21,6%-a érkezik. A nem túl elismerő ranglistán Kína áll a második helyen a maga 13,4%-val, míg a szintén tagország Franciaország "büszkélkedhet" a bronzéremmel és a 6,3%-os "piaci" részesedéssel.

Az OPTA holland telekommunikációs-felügyeleti szerv a múlt év végén mintegy 60 ezer eurónyi bírságot szabott ki három olyan cégre, amely spamküldéssel foglalkozott. Reding nyomatékosította, hogy a Bizottság minden tagállam kormányától hasonló intézkedéseket vár el. "Örömmel töltene el, ha más országok is hasonló eredményekkel büszkélkedhetnének a hathatósabb jogi érdekérvényesítéseknek köszönhetően" - áll a biztosasszony nyilatkozatában.

EU tisztviselők arról is beszámoltak, hogy jövőre új jogszabályok bevezetését tervezik a spam elleni harc megkönnyítésére. A tegnap ismertetett EU-jelentésben megemlítik, hogy a San Franciscó-i Ferris Research felmérése szerint a spam tavaly 39 milliárd eurós kárt okozott világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #7
  "de lássuk be, az már régen rossz, ha a kliens oldalon kell levadászni a leveleket"

  Pedig hatékonyabban lehet szűrni kliens oldalon, mert simán lehet, hogy ugyanaz a levél egyik embernek spam, a másiknak meg nem.
 • Griphons #6
  Szerintem hathatósan lehetne csökkenteni a spamot, ha legalább olyan komolyan vennék, mint a drogkereskedelmet. Ha egy ügynökség rászállna az ilyen küldözgetőkre, és egyet kettőt menekülés közben levadásznának, akkor gyorsan csökkenne a kéretlen levelek száma. Sztem egyébként mindet fejbe kéne lőni
  Pusztuljon a férgese!
 • csorfab #5
  Nekem a GMail hál'istennek szűri a spamet. Volt olyan, hogy másfél nap alatt 110 Spam érkezett.. 1 hónapja még csak ilyen 3-4-ek. Pedig azóta nem használtam semmilyen megbízhatatlan siteon az emailemet
 • beef #4
  Nem csak a Thunderbirdnek van hatékony spam szűrője, de lássuk be, az már régen rossz, ha a kliens oldalon kell levadászni a leveleket :(

  Azért durva, hogy mennyivel kisebb lenne csak az otthoni adatforgalmam, ha ezek csírájában el lennének fojtva.
 • Muhomak #3
  Küldjünk mi is legalább ebbe legyünk az elsők![#mf1
 • MrPrise #2
  Esetleg még a Sender ID-nak lehet esélye a spam elleni harcban.
 • sonicXX #1
  Megvolt a szokásos másodnapi spam-hír is.

  Már elnézést, de szerintem olyan lehetetlenül kevés ember nincs tisztában azzal, hogy ennyi a levélszemét, hogy az ilyen híreknek talán a zérónál is kevesebb a hírértéke, főleg ha azt is hozzáveszem, hogy minden olyan cég vagy szervezet, aki tehetne ellene, csak a száját jártatja, érdemi és működő megoldást eddig senki és semmi sem nyújtott, kivéve talán a Thunderbird levelező kliens adaptive spam filtere, ami tapasztalataim szerint nagyon hatásos, bár némi figyelmet igényel a betanítása (főleg az első 1-2 hónapban).

  Ezt a spam-problémát kizárólag egyvalami lenne képes megszűntetni: az internet megszűnése. Ennyi.