Berta Sándor

200 ember okozza a globális spam 80 százalékát

Az Egyesült Államokat és Európát elborító kéretlen elektronikus levéláradat 80 százalékáért alig 200 személy a felelős - derült ki a Spamhaus nevű szervezet weboldalán nyilvánosságra hozott legújabb felmérésből.

A kéretlen elektronikus levelek egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte, hiszen gyakorlatilag eltömítik a virtuális postaládákat, akadályozzák a e-mail forgalmat és nem kis részben komoly szerepük van a vírusok, a trójai férgek és a kémprogramok terjesztésében. A spam e-mailek napjainkban már nemcsak a magánemberek, de a vállalatok életét is megkeserítik.

Éppen ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy a spammer szó mára szinte szitokká vált, hiszen ki örül annak, amikor kinyitja a levelesládáját és - hiába a különböző spamszűrők - elárasztják a kéretlen levelek. A szűrők ugyanis általában nem eléggé hatékonyak. Az ideális megoldás még várat magára. Addig is a Spamhaus nevű szervezet elkészítette legújabb jelentését, amelyből többek között kiderült, hogy a világot elborító levéláradatért legfeljebb 500-600 bűnöző felelős, míg ezen belül az Egyesült Államokat és az Európát beborító spamáradat alig 200 személynek köszönhető.

A Spamhaus egyúttal nyilvánosságra hozta a tíz legkeresettebb spammer nevét tartalmazó listát is. Többen csak álneveken szerepelnek rajta. Négyen közülük Oroszországból származnak, de van köztük amerikai, kanadai, hongkongi, izraeli és ukrán is. A legnagyobb problémát a Spamhaus szakértői szerint egyébként továbbra is az jelenti, hogy nagyon sok internetszolgáltató egyszerűen fittyet hány a különböző spamellenes programok használatára, nem tartja magát az előzetesen elfogadott irányelvekhez. Így pedig nagyon nehéz harcolni a kéretlen elektronikus reklámlevelek és küldőik ellen.

Paul Wood, a MessageLabs nevű biztonsági cég elemezője elmondta, hogy szerinte is a legnagyobb problémát a feladók azonosítása és tevékenységük nyomon követése jelenti. Ráadásul sok spamküldő csoport kis internetszolgáltatóként álcázza magát, így pedig gyakorlatilag lehetetlen a bűnözőket elkapni és felelősségre vonni.

Amennyiben történik is egy sikeres felderítés, az embernek az az érzése támadhat, hogy mindez csak csepp a tengerben. Jó példa erre a Microsoft legutóbbi lépése, amikor a konszern egy spammert perelt be. De még ha sikerül is kideríteni az illető személyazonosságát, a rendőrség legfeljebb nyomozást indít a - többnyire ismeretlen - elkövetővel szemben, mint legutóbb a kétmilliárd spamet küldő ausztrál férfi esetében, ám ez kevés sikerrel kecsegtet.

Mostanra pedig újabb veszélyforrások jelentek meg, ilyen például a mobil, a vezetékes és az internetes telefonálást veszélyeztető telefonspam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NonsenS #47
    Ha olvastad volna a sok-sok hsz-t az elején, akkor tudnád, hogy sokan éreznek veled együtt. Egyébként én nem lőném le őket. Inkább szenvedjenek. Sokat. Nagyon sokat
  • killahdog #46
    200 kicsi olomgolyo :) ....
    hmmmmm

    vagy csak nekem jut ilyen eszembe ?
  • Dj Faustus #45
    "A spamm levelek a Direkt marketinghez tartoznak."
    Nem tartozik oda.
    Elektronikus hirdetést csak akkor küldhetsz ha a címzett ehhez előzetesen hozzájárult (opt in). Ez törvényileg szabályozva van (2001. évi CVIII. törvényt módosító 2005. évi CLXXI. törvény).
  • Black Ice #44
    Hát igen.
    A spamm levelek a Direkt marketinghez tartoznak.
    A reklám meg milliárdos üzlet.
  • NonsenS #43
    A spammer hogy keres azzal, hogy elküld egy csomó levelet. Megszerez egy csomó e-mailt és azt eladja más spammereknek? Vagy pediglen reklámoznak egy céget vagy terméket? Akkor miért nem lehet azt a céget megbüntetni??? Hiszen egy céget csak úgy szépséből nem reklámoznak a spammerek. Ez az én nagy kérdésem!
  • Ryuuzaki #42
    Dobjátok le a padlóla!
    -Mi a neved spammer?
    -Brian, uram!
    -Hmmm Blájen?!
    -Nem, nem, Brian!
    -Bünteszd meg századosz, de keményen!(pofáncsapják)
    -Ahhh!

    A baj az, hogy még ennyit sem tesznek...
  • Dj Faustus #41
    "Abba bele sem gondolsz ,hogy bárki akar könnyen pénzt tud keresni ezzel?"
    Pénzt keresni olyan dologgal ami másnak kellemetlenséget (kárt) okoz... ...szép emberi viselkedés. Károkozás esetén természetesen büntetendő voltát nem ellenezném.

    "A másik meg,hogy "szmélyes tapasztalat" hogy aki bemegy itt magyarországon a rendőrségre "
    Nem rendőrség - Nemzeti Hírközlési Hatóság (más szerv).

    "Egyébként kurvára minegy,hogy válaszolsz e a levélre vagy sem..ezek az emberek egy e-mail validator nevű programmmal ellnörzik le a listájukat és csak oda küldenek ki levelet ami aktív."
    1. Ezzel is validálható, hogy egy levélcím él-e. Így az intelem nem elvetendő.
    2. A felsorolt tanácsok egy szolgáltató oldaláról származnak, melyeket a mezei felhasználóknak szántak - nem a spamek küldőinek.
  • Black Ice #40
    Egyébként kurvára minegy,hogy válaszolsz e a levélre vagy sem..ezek az emberek egy e-mail validator nevű programmmal ellnörzik le a listájukat és csak oda küldenek ki levelet ami aktív.
    Az mindegy,hogy elolvasod vagy sem.
    Itt most több milliós listára gondolj , itt nem érnek rá szórakozni ilyenekkel.
  • Black Ice #39
    Abba bele sem gondolsz ,hogy bárki akar könnyen pénzt tud keresni ezzel?
    Pár napos szervezéssel ..pár programal..email spider, bulk email sender.
    Meg egy két könnyen értékesíthető termék amit postán is lehet küldeni és már is megvan a heti pár milliós üzlet..amihez még vállalkozóit sem kell kiváltani.
    Nagyon egyszerű a dolog..és nem lehet belebukni.
    Szinte garantálva van a havi több milliós bevétel.
    A másik meg,hogy "szmélyes tapasztalat" hogy aki bemegy itt magyarországon a rendőrségre és feljelentést tesz, hogy Ő "kéretlen reklám levelet" kapott ..ha hiszitek hanem szó szerint kiröhögik és elküldik..ha nagyon erőszakoskodik ..megírják a papírt és ezzel gyakorlatilag le van zárva az ügy.
    Ennyi.
  • InfectedMann #38
    Az összes spammer egy büdös pénzéhes féreg akik másra nem jók csak, hogy ímélküldözgetéssel keressenek pénzt. Sztem az értelmi szintjükből másra nem futtja és így azt sem fogják fel másnak mekkora bosszúságot okoznak.
    Remélem annyi nap szenvedést élnek majd át amennyi spamet elküldtek eddig és amennyit még fognak.