Specker Balázs

Spamháború: 11 milliós büntetés feketelistázásért

Az egyik népszerű spamellenes feketelista vezetőjét 11 millió dolláros kártérítés megfizetésére szólította fel egy amerikai a bíróság.

Illinois állam északi kerületi bírósága arra kötelezte a Spamhaus céget, hogy 11 715 000 dollár kártérítést fizessen az e360insight vállalatnak és vezetőjének, David Linhardtnak, aki az idén jogtalan feketelistázásért perelte be a brit szervezetet. A bíróság emellett megtiltotta a Spamhausnak, hogy az e360insight által küldött leveleket "bármilyen módon blokkolja, késleltesse, módosítsa vagy megzavarja" és arra utasította a céget, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Linhardtéktól azon kijelentéséért, melyben spamküldőnek nevezte őket.

"A végzés megerősíti az e360insight azon véleményét, miszerint a Spamhaus egy fanatikus, túlkapásra hajlamos őrző-védő szervezet, amely fittyet hány az Amerikai Egyesült Államok törvényeire" - fogalmazott Linhardt a CNetnek elküldött levelében.

Kérdéses azonban, hogy a döntés mennyire érvényes a brit Spamhaus esetében. "Alapvetően az USA állami, illetve szövetségi bíróságainak döntései nem érvényesek az Egyesült Királyság területén, és nem léptethetők érvénybe a brit jogrendszeren belül. Mivel a spamküldés illegális tevékenységnek számít az Egyesült Királyságban, ezért az Illinois bíróság azon határozata, mely egy brit szervezetet az Illinois-ból Nagy-Britanniába érkező spamek átengedésére utasít, ellentmond az Egyesült Királyság törvényeinek, melyek a spamküldő tevékenység azonnali beszüntetésére szólítják föl a spammereket" - áll a száraz jogi érvelés a Spamhaus weboldalán.

A Spamhaushoz hasonlóan Dean Drako, a Barracuda Networks kaliforniai antispames eszközöket gyártó cég vezérigazgatója is úgy véli, hogy az Illinois ítélet semmilyen hatással nem lesz a kéretlen levelek ellen folytatott háborújukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Manoi #5
    Nagyon igazad van juhand!
    Majdnem minden nap megy a levél nekik tőlünk is...
  • pTk #4
    szüntessük be az emailt :)
  • Gabest #3
    Ezt az egész email-es hüjeséget el kéne felejteni, freemail-en az 1 gigás tárhelyemet hetente kell üríteni mert megtelik a spam mappa...
  • irkab1rka #2
    Talán nézd meg, hogy kik, mikor, hányszor, törték meg...
  • juhand #1
    A rohadék CBL-t bünetnék meg, meg azt a szemétládát aki a szerveremet állandóan felrakja rá, pedig nem is spammelek, és nagyon ügyelek rá, hogy az ügyfeleim se küldjenek róla spamet.