Gyurkity Péter

Felfüggeszthetik a Spamhaus domént

Az amerikai kerületi bíróság a korábbi ítélet végre nem hajtása miatt akár a doménnév felfüggesztését is kérheti az ICANN-tól, miután a cég nem fizette ki tetemes büntetését.

A kéretlen levelek áradata ellen küzdő brit Spamhaus még szeptemberben volt kénytelen elkönyvelni vereségét egy amerikai spamküldő céggel folytatott jogi csatározásban, amely a bíróság ítélete szerint ártatlanul került fel a feketelistára. Kártérítésként csaknem 12 millió dollárt ítéltek meg az e360insight vállalatnak, és kötelezték a szervezetet, hogy távolítsa el a bejegyzést saját feketelistájáról. A Spamhaus ellenállt a döntésnek, ezért a bíróság keményebb eszközökhöz nyúlhat.

Többek között az ICANN-hoz fordulhat, - amely elméletileg független szervezetként - az .org doméneket is felügyeli. Segítségükkel felfüggeszthetik a Spamhaus doménnevét, amennyiben a spamellenes csoport továbbra sem hajlandó eleget tenni a szeptemberi döntésnek. Erről ugyan máris kisebb vita bontakozott ki - ti. hogy egy amerikai kerületi bíróság mennyiben gyakorolhat nyomást a függetlenként jegyzett ICANN-ra, még ha ez utóbbi az USA törvényeinek hatálya alá tartozik is - ám a legtöbben azt valószínűsítik, hogy a felkérést követően a szervezet a kisebb rizikót választja majd, és eleget tesz az amerikai óhajnak.

A Spamhaus válaszlevelében azzal védekezik, hogy az e360 levételével az internetet újabb spamáradat önti el, és a döntés egérutat jelent egy nyilvánvaló spamküldőnek. Szerintük az egyszemélyes cég nagyon is megkérdőjelezhető tevékenységet folytat, a Spamhaus domén felfüggesztésével pedig tovább gyengítenék az amúgy sem túl acélos védelmet. Az már más kérdés, hogy az újabb kedvezőtlen lépésre felkészülve valószínűleg több tartalékdomént is csatarendbe állítanak, így nem fogja őket súlyosan érinteni az elmarasztalás.

Az eset mindenesetre jól mutatja, hogy komolyan pofára is lehet esni a spam elleni állhatatos hadjáratban. A szeptemberi ítéletben nem a céget, hanem a brit szervezetet ítélték el, mégpedig olyan kitételekkel, miszerint a Spamhaus egy fanatikus, túlkapásra hajlamos őrző-védő szervezet, amely fittyet hány az Amerikai Egyesült Államok törvényeire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #3
    Már megint eltűnt némi zöldhasú valakinek a zsebében.
  • raingun #2
    Elmebetegek, én eleve agyonlövetném az ilyen Spamküldő cégeket, nem hogy a bíróság még nekik adjon igazat.
    Ez tényleg Amerika...
  • htmm #1
    Amerika...