Gyurkity Péter

Indul a Microsoft könyvkeresője

Elérhető a Live Search Books bétaverziója, amely egyelőre külön weboldalon található. A végleges változat már a Live kereső szerves részeként jelenik meg, a csatlakozást szerzői joggal védett művek kiadóira bízzák.

A szolgáltatás első lépésben tehát önálló funkcióként elérhető, ám a legfontosabb cél a könyvkeresés integrálása az általános Live szolgáltatásba. A szoftvercég esetében tehát egyazon felületen történik majd az internetes és a könyvekben található tartalmak keresése, és az eredményeket is ömlesztve kapjuk meg. Az elgondolás szerint sok esetben a könyvek tekinthetők pontosabb és releváns forrásnak, tehát könnyen előfordulhat, hogy az eredmények között első helyen bedigitalizált könyvek részletei szerepelnek majd.

A Microsoftnál nagyon vigyáznak arra, hogy elkerüljék a Google esetében felmerült buktatókat. A könyvdigitalizálási programban csak szabadon hozzáférhető, nyilvános, a szerzői jog által nem védett művek vehetnek részt, a védett tartalmak esetében pedig maguk a kiadók határozhatnak arról, hogy vállalják-e a csatlakozással járó következményeket. Redmondban úgy vélik, ezzel elkerülhetik a bírósági pereket és a könyvkeresést minden aggodalom nélkül integrálhatják az alapszolgáltatásba.

Az adatbázisban jelenleg a British Library, valamint a Torontói és Kalifornia Egyetem könyvtárának állománya található meg. A keresés során megkapjuk a szükséges részleteket, ám a teljes műveket is letölthetjük, mégpedig a Google-hoz hasonlóan, PDF formátumban.

Várhatóan ma jelentik be, hogy tovább bővült az Academic Search kínálata is, amely a könyvtárak előfizetései szerint nyújt betekintést az akadémiai folyóiratokba. Ez a megoldás az OpenURL technológiára épül, amelynél az egyes intézmények csak azon anyagok között keresgélhetnek, amelyekre valóban előfizettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #2
    Szuper, ebbol vajon lesz valami, vagy csak egyike lesz az utobbi idoben sorozatosan elkovetett bakiknak?
  • Darth Sith #1
    nya, ez egy nagyon jó kezdeményezés.