Berta Sándor

Mérsékelnék a német szerzői jogi büntetéseket

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter fel akar lépni a szerzői jogi perekben felmerülő, gyakran túlzottan magas ügyvédi költségekkel szemben. A tervek szerint törvényben maximalizálnák a kiszabható legmagasabb ügyvédi árakat.

"Az első esetben kiszabott ügyvédi díj nem lehetne magasabb 50 eurónál, azonban az ügyvéd előzetesen magasabb összegben is megállapodhatna" - nyilatkozta a német miniszter. A legtöbb szerzői jogi bűncselekménnyel kapcsolatos eljárásban a vesztes alperesnek nemcsak a megítélt kártérítés összegét kell kifizetnie, de az ügyvédi és a perköltségeket is legtöbbször neki kell viselnie. Nos, ezen a helyzeten könnyítene az új jogszabály, ezzel némileg enyhítve a megbüntetett személyek terheit.

Az enyhítést azonban csak az olyan esetekben alkalmaznák, amikor bizonyított, hogy kevés jogsértés történt és az illető nem kereskedett az internetről letöltött vagy illegálisan lemásolt zeneszámokkal, zenei albumokkal, filmekkel, játékokkal vagy szoftverekkel. Például ha valaki egyetlen zeneszámot tesz elérhetővé egy fájlcserélő hálózatban, akkor Brigitte Zypries szerint kicsit sok lenne a maximálisan kiszabható 250 000 eurós pénzbüntetés és a legfeljebb 2500 eurós ügyvédi költség.

Ugyanez lenne a helyzet például a védett fotók, térképek letöltőinek esetében is. A cél a megkülönböztetés, vagyis ne kezeljék egy kalap alatt a csupán egy zeneszámot lemásoló nagypapát és a nagyüzemi keretek között másoló csoport tagjait. A jövőben változna több más kérdés megítélése is. Így például a felperes zene- vagy filmipar jogi képviselőinek bizonyítaniuk kell majd, hogy egy adott jogsértést a konkrét IP-címről az adott személy követte el, valamint hogy a jogsértés és a felderített IP-cím között kapcsolat van.

A kártérítéseket vagy a letöltött, lemásolt fájlok értékének vagy az eladásukból származó bevételek tekintetében határozzák majd meg. Vagyis nem fordulhat majd elő, hogy valakitől az okozott kárnak a többszörösét követeljék. "A cél továbbra is a termékhamisítások elleni harc" - jelentette ki a miniszter. Azonban változik az arányosság kérdése és várhatóan a jövőben jóval árnyaltabban ítélkeznek majd a német bíróságok az ilyen ügyekben. Az előterjesztésekről 2007 elején dönt a német kormány, majd a törvénymódosításokról a német parlament mondja ki a végső szót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #1
    Értelmes lépésnek tűnik, hogy nem akarnak milliós nagyságrendű kártérítést követelni néhány mp3 ért, amit az illető csak kis százalékban vett volna meg, ha nem tudja letölteni.