Berta Sándor

Lehetetlenné válhat a podcasting

A podcast-világban egyre nagyobb ellenállás bontakozik ki a jelenlegi szerzői és kiadói jogi törvények megváltoztatásával kapcsolatban. A politikusok és a jogászok azonban látszólag ügyet sem vetnek a tiltakozásokra.

Mint ismeretes, a World Intellectual Property Organization (WIPO) nevű szervezet által készítendő, a szakmai körökben csak WIPO Broadcasting Treaty-ként emlegetett nemzetközi rádióműsor-védelmi jogszabály erősen korlátozná az emberek szabad véleménynyilvánítási és információs hozzáférési jogát. A tervezet ezzel párhuzamosan a jövőben a jelenleginél jobban védené a hagyományos és online rádiók által sugárzott műsorokat és a zeneszámok szerzőinek, illetve a kiadók jogait.

Hétfő óta tárgyalnak Genfben a világ számos országának kormányfői. A WIPO szakemberei által összehívott tanácskozás fő napirendi pontja a WIPO Broadcasting Treaty elfogadása. A megállapodás 50 évre garantálná a rádiók számára az általuk leadott anyagok tulajdonjogait. Mindez azért váltott ki felháborodást, mert például ha valaki egy interaktív műsorba beküld egy felvételt a gyermeke születésnapjáról, akkor az milyen alapon kerül egy rádió tulajdonába?

Az egyezmény megalkotása mellett egyébként elsősorban az Egyesült Államok lobbizik, míg ellen legjobban az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű amerikai emberi jogi szervezet tiltakozik. Az EFF szerint az új jogszabály veszélyeztetné nemcsak az innovációt, de korlátozná az emberek információ-hozzáférési jogait is és alapjaiban megváltoztatná az internetet, mint kommunikációs formát és természetesen a podcastingot is lehetetlenné tenné.

"A podcastok nem esnek licenckorlátozások hatálya alá és minden esetben bárki által szabadon átvehetők. Amennyiben elfogadnák az új jogszabályt, akkor a rádiók és más szolgáltatók határozhatnák meg a közölt műsorok tartalmát" - nyilatkozta Thomas Wanhoff, a német Podcast Szövetség munkatársa. Korábban Patricia Akester brit jogász, a Londoni Egyetem Queen Mary Intellectual Property Research Instute munkatársa készített szakvéleményt a tervezetről az ENSZ Képzési, Tudományos, Kulturális és Kommunikációs Szervezete (UNESCO) felkérésére és nem támogatta azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pTk #4
  Á - hang adót
 • pTk #3
  bizonyitsd be hogy te képtelen vagy 440 hzen kiadni hangot és akkor nem kell adót fizetned :)
 • Sadist #2
  Egy oktávval lejebb mondom az Á-t és már buktad is nevamind -.-
 • irkab1rka #1
  Ez azért vicces, mert ha csinálok egy rádiót, gyártok egy műsort, akkor az az én tulajdonom lesz.
  Vegyek fel mondjuk egy Bush beszédet élőben, leadom és onnantól bárkit beperelhetek, hogy az én adásomat játszotta át (nem keverek alá zenét, csak egyszerűen előbb adom le mint mások.

  Na persze ez nekem nem működne, de a BBC-nek az NBC-nek és a többieknek igen (vagy a hasonszőrű adóknak)

  Úgy döntöttem, mégis inkább levédetem a 440Hz-es hangot, és aki Á-t mond, az ne mondjon B-t, hanem fizessen :))))