Berta Sándor

Videoportálokat perelt be az Universal Music

A zenei kiadó egy kaliforniai bíróságon nyújtott be beadványt a Grouper és a Bolt nevű oldalak ellen. Az óriáscég a szerzői jog által védett videók csereberéjével, illetve szerzői jogsértésekkel vádolja a két vállalatot.

Az Universal Music azt követeli, hogy a Grouper és a Bolt fizessen minden egyes engedély nélkül letöltött anyagért 150 000 amerikai dollár kártérítést. A kiadó szerint olyan sztárok videóit csereberélhetik az emberek a két portálnak köszönhetően, mint például Mariah Carey vagy Mary J. Blige. A Bolt hasonlóan működik a Youtube-hoz, a Grouper esetében viszont az embereknek lehetőségük van a nekik tetsző videók letöltésére is.

"A két cég nem építheti saját üzleti modelljét a mi előadóink nehéz munkával felépített karrierjére" - jelentette ki az Universal Music szóvivője. Aaron Cohen, a Bolt vezetője szerint viszont minden szerzői vagy kiadói jog által védett tartalmat azonnal törölnek ha ezt valaki kéri tőlük és ezzel maximálisan betartják az amerikai szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act - DMCA) előírásait.

"A törvény minket is véd" - áll a Bolt közleményében. A portál vállalta, hogy minden kifogásolt videót azonnal eltávolítanak, ezenkívül tárgyalásokat kezdeményeztek az Universal Music vezetőivel, ezek azonban egyelőre még nem vezettek eredményre. Mint ismeretes, az Universal Music vezérigazgatója nemrég a népszerű YouTube és MySpace oldalakat is támadta, mondván azok megsértik a szerzői jogi törvényt azzal, hogy közzéteszik a kiadó művészeinek videoklipjeit. Az eset érdekessége, hogy a Groupert nemrég 65 millió dollárért megvásárolta a Sony Pictures.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!