Gyurkity Péter

Elkészült a Windows Vista

Lezárult az öt éve tartó fejlesztés, a Microsoft elkészült a Vista sokszorosításra alkalmas verziójával. A cég szerint megéri váltani, de tisztában vannak azzal, hogy ezt nem mindenki fogja megtenni a közeljövőben.

A Microsoft az előzetes információknak megfelelően bejelentette az operációs rendszer elkészültét. Bár a legtöbb vásárlónak január végéig várnia kell a kipróbálással, a nagyvállalatok még a hónap vége előtt hozzájuthatnak a Windows XP utódjához. Az operációs rendszer a debütáláskor 18 nyelven jelenik meg, amely akár 100 nyelvre is növekedhet a következő évben. Az előrejelzések szerint egy év alatt 100 millió gépre telepítik majd fel a Vistát.

A hivatalos bejelentés természetesen Jim Allchin, a cég alelnökének feladata volt, aki többek között a Vista fejlesztését is felügyelte. Elmondása szerint megkezdték a sokszorosítást, és a hangsúly most azon van, hogy minél több példányt szállítsanak le minél rövidebb idő alatt. A határidők nem változtak: a nagyarányú licencekre készülő nagyvállalatok november 30-án, a vásárlók január 30-án kóstolhatnak bele a végleges verzióba, amely a Microsoft szerint az eddigi legbiztonságosabb Windows. Az újítások közül a ezt, vagyis a jobb védelmet, a hatékonyabb energiatakarékossági funkciókat, illetve az újonnan megjelenő eszközök támogatását emelik ki.


Legutóbb így készültek a megjelenésre

Redmondban úgy vélik, mindenképpen megéri váltani a korábbi verziókról, még akkor is, ha több korábban beígért változás végül kimaradt a fejlesztésből. Tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy nem mindenki fog a boltokba rohanni lecserélni meglévő operációs rendszerét, így inkább megmaradnak a némileg visszafogottabb verziónál, miszerint akinek Windows XP-nél régebbi változata van, az mindenképpen gondolkozzon el a cserén. Ezzel egybeesik a hardverfrissítés is, vagyis aki új számítógép vásárlásán töri a fejét, az előtt most megfelelő alkalom kínálkozik.

Mivel az árakat és a licencfeltételeket már korábban átvettük, egyetlen érdekes részlet maradt még hátra: kíváncsian várjuk, vajon a két hónapos szünethez hogyan viszonyulnak majd a kalózcsapatok, és mit szó majd a Microsoft az illegális példányok megjelenéséhez, amely ezek kiszűrésére is nagyobb hangsúlyt fektet?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JasonXXX #102
    Hello mindenki!

    Működnek a Vistán az xp-s progik?
    Tudja valaki?
  • Gabor12070 #101
    Helló mindenkinek! Szeretném megtudni, hogy honnan lehet letölteni a Vistát! Előre is kössz
  • medawo #100
    A te klinikai esetedben 3 lehetőség állhat fenn:

    1. Te teljesen sík hülye vagy. Nem értesz semmihez. Egyszerűen egy láma vagy.
    2. Te egy hiszékeny ember vagy aki elhisz mindent amit a reklámokban hall. Te bedőltél a M$ reklámkampányának. Életedben nem láttál még linuxot. Álmaidban is a Vistát látod.
    3. Mindkettő

    Két dologban igazad van.
    Ebben a mondatodban: "Fel nem foghatom, hogyan merészkedhetnek egyesek egészen odáig, hogy EGY LINUXOT MÉRNEK A VISTÁHOZ!!"

    Ez így van. Hogy merik összemérni! A Vista jóval a linux alatt van. Nincsenek egy súlycsoportban. Ne alázzuk már meg ennyira a Linuxot, hogy a Vistához hasonlítjuk!

    Abban van még igazad, hogy a Microsoft a világ vezető cége. És pont az olyan hiszékeny emberek miatt van ez mint Te vagy. Akik úgy ugrálnak ahogy a M$ fütyül. És az ilyen emberek miatt tart ott a világ ahol most tart.
  • BiroAndras #99
    "A gépemen most Windows XP van, és e mellé szeretném felrakni a Vistát...
    Ezt ugye meglehet oldani...?"

    Ha mellé akarod rakni, akkor kell neki egy saját partíció (elsődleges). Ha ez megvan, akkor a DVD-ről kell boot-olni (ez persze daemon-ból nem megy, ki kell írni). Meg fogja kérdezni, hogy hova települjön. Kiválasztod, a megfelelő partíciót, és kész is vagy. Innentől indításkor választhatsz, hogy melyik windows-t akarod épp használni.
  • BiroAndras #98
    "Nem elég érthetően írtam le? Elindítod a csomagkezelőt, rákeresel arra hogy fglrx, install önállóan feltelepül, aztán konzolba ennyit kell írni: xorg-config (nemtom pontosan mi, de valami ilyesmi), majd az elinduló programban nyomogatni az entert, amíg nem jutsz el odáig, hogy display driver select. Ott a sok driver közűl a kurzorgombokkal ki kell választani hogy fglrx, és enter, majd tovább enterezés amíg ki nem lép a programból, és egy restart."

    Lehet, hogy linux guruknak ez egyszerű, de nekem, aki alig használt még linuxot, elég komplikáltnak tűnik. Különösen, ha ezt nekem kell kitalálni minden segítség nélkül.

    "Ez az egész, amúgy 0 iq-t igénylő eljárás fent is van pl az ubuntuhoz az online helpeknél"

    De ehhez máris keresgélnem kell.

    "majd imádkozás hogy ne kelljen újraindítani a gépet még driver install előtt is, mert a bugos vindóz letiltja a felülírandó fájlokhoz szükséges hozzáférést"

    Ez nem bug, hanem fícsör. Megnyitott fájlokat nem lehet fölülírni. Egyébként is nagyon ritkán kell már akár egyszer is újraindítani a gépet. Legtöbbször, amikor írja az installer, hogy kéne, valójában vígan megy nélküle is.

    "Ez rohadtul nem tűnik egyszerűbbnek igaz nehezebbnek sem mint a linuxos telepítés."

    Nekem egyszerűbbnek tűnik. Biztos bennem van a hiba.
  • BiroAndras #97
    "azert annak is megvan am az elonye, hogyha doksikat olvas az ember. csak egy egyszeru pelda: regen kb 2000-ben egy postgresql adatbazist akartam eletre kelteni linux alatt. namarmost se a linuxhoz nem ertettem igazan, se az sql szerverekhez. ezert elkezdtem a temanak utanajarni, doksikat olvasni, forumozni es par het alatt sikerult a muvelet es _ERTETTEM_ is, hogy mi miert tortenik. mig ma eljutottunk oda, hogy letoltom a postgresql telepitot windowshoz, vegigkattintom es outofthebox mukodik, ahogy 'gyarilag' beallitottak. deha valami baj van, mondjuk a sebesseggel, vagy mashogy akarom konfigolni, akkor windows alatt is meg van love a szerencsetlen egyszeru setup-click-nextnext user, mert nem erti mi mit csinal."

    Igen, de azért azt remélem érzed, hogy alapból mennyivel előrébb tartassz win-en. Csak akkor kell doksikat bújnod, ha valami nem megy. Addig is tudod végezni a munkád.
  • nagypga #96
    Sziasztok

    A gépemen most Windows XP van, és e mellé szeretném felrakni a Vistát...
    Ezt ugye meglehet oldani...?
    És ha igen, vki leirná nekem lépésenként mit csináljak?

    Én vhogy igy képzelem el... :

    (letöltöttem torrenten a Bilgates féle verziót... proba ként ha megteccik meg vszinű megveszem eredetit)
    Elinditom Daemon toolsal a letöltött file-t rámegyek install... és nyomogatom nextet és magától megcsinál mindent
    De ez gondolom nem ilyen egyszerű ezért kérném a segítségeteket!

    Előre is köszönöm szépen!
  • assdf #95
    Minek kezdjek vmware-ben linuxot, már nem vagyok kezdő. De attól még drivert nem tudok varázsolni és jól nézünk ki ha linuxot kell futtatnom wmvare-ben hogy valami jó legyen...
    Csak az a gondom hogy sok elvetemült linuxost ismerek akik pl. egy ilyen hirnél egyből jönnek azzal hogy fhú sz@r windows a linux már ezt meg azt meg emezt is az aranybulla korában tudta, aztán amikor meg feldobok néhány ilyen apróságot mint ez a videókam is, akkor általában mindig az a vége hogy vegyek másik hardware-t vagy ne akarjam használni ezt a funkciót. Csak épp ez nem megoldás, iletve a megoldás az hogy ilyenkor mindig elő kell venni a jó öreg lesz@rozott windowst...
  • fflx #94
    en a helyedben eloszor egy vmware imageben kezdenem az ismerkedest egy liveCD-s linux disztribucioval. de persze mindenki maskepp csinalja.
  • assdf #93
    Egyébként igazából nem sokszor nem lámáznak le, csak úgye linuxból nem egy verzió van, hanem 100 igy aztán én is rengetegszer belefutottam abba hogy aki segitett neki ment, az én verziómon meg nem. Pl. windows alatt nem szokott függőségi gondom lenni meg ilyenek linux alatt meg ez mindennapos csak épp b@szik kiirni hogy mi baja. 4.1es gcc-ven nem fordul a kernel, de nem ezt irja ki hanem hogy stack error , szüljem meg hogy mi baja, menuconfig-hoz kell az ncurser csomag, de nem ezt irja ki hibának, találjam ki hogy ez a baja és igy tovább lehetne még sorolni...