102
  • JasonXXX
    #102
    Hello mindenki!

    Működnek a Vistán az xp-s progik?
    Tudja valaki?
  • Gabor12070
    #101
    Helló mindenkinek! Szeretném megtudni, hogy honnan lehet letölteni a Vistát! Előre is kössz
  • medawo
    #100
    A te klinikai esetedben 3 lehetőség állhat fenn:

    1. Te teljesen sík hülye vagy. Nem értesz semmihez. Egyszerűen egy láma vagy.
    2. Te egy hiszékeny ember vagy aki elhisz mindent amit a reklámokban hall. Te bedőltél a M$ reklámkampányának. Életedben nem láttál még linuxot. Álmaidban is a Vistát látod.
    3. Mindkettő

    Két dologban igazad van.
    Ebben a mondatodban: "Fel nem foghatom, hogyan merészkedhetnek egyesek egészen odáig, hogy EGY LINUXOT MÉRNEK A VISTÁHOZ!!"

    Ez így van. Hogy merik összemérni! A Vista jóval a linux alatt van. Nincsenek egy súlycsoportban. Ne alázzuk már meg ennyira a Linuxot, hogy a Vistához hasonlítjuk!

    Abban van még igazad, hogy a Microsoft a világ vezető cége. És pont az olyan hiszékeny emberek miatt van ez mint Te vagy. Akik úgy ugrálnak ahogy a M$ fütyül. És az ilyen emberek miatt tart ott a világ ahol most tart.
  • BiroAndras
    #99
    "A gépemen most Windows XP van, és e mellé szeretném felrakni a Vistát...
    Ezt ugye meglehet oldani...?"

    Ha mellé akarod rakni, akkor kell neki egy saját partíció (elsődleges). Ha ez megvan, akkor a DVD-ről kell boot-olni (ez persze daemon-ból nem megy, ki kell írni). Meg fogja kérdezni, hogy hova települjön. Kiválasztod, a megfelelő partíciót, és kész is vagy. Innentől indításkor választhatsz, hogy melyik windows-t akarod épp használni.
  • BiroAndras
    #98
    "Nem elég érthetően írtam le? Elindítod a csomagkezelőt, rákeresel arra hogy fglrx, install önállóan feltelepül, aztán konzolba ennyit kell írni: xorg-config (nemtom pontosan mi, de valami ilyesmi), majd az elinduló programban nyomogatni az entert, amíg nem jutsz el odáig, hogy display driver select. Ott a sok driver közűl a kurzorgombokkal ki kell választani hogy fglrx, és enter, majd tovább enterezés amíg ki nem lép a programból, és egy restart."

    Lehet, hogy linux guruknak ez egyszerű, de nekem, aki alig használt még linuxot, elég komplikáltnak tűnik. Különösen, ha ezt nekem kell kitalálni minden segítség nélkül.

    "Ez az egész, amúgy 0 iq-t igénylő eljárás fent is van pl az ubuntuhoz az online helpeknél"

    De ehhez máris keresgélnem kell.

    "majd imádkozás hogy ne kelljen újraindítani a gépet még driver install előtt is, mert a bugos vindóz letiltja a felülírandó fájlokhoz szükséges hozzáférést"

    Ez nem bug, hanem fícsör. Megnyitott fájlokat nem lehet fölülírni. Egyébként is nagyon ritkán kell már akár egyszer is újraindítani a gépet. Legtöbbször, amikor írja az installer, hogy kéne, valójában vígan megy nélküle is.

    "Ez rohadtul nem tűnik egyszerűbbnek igaz nehezebbnek sem mint a linuxos telepítés."

    Nekem egyszerűbbnek tűnik. Biztos bennem van a hiba.
  • BiroAndras
    #97
    "azert annak is megvan am az elonye, hogyha doksikat olvas az ember. csak egy egyszeru pelda: regen kb 2000-ben egy postgresql adatbazist akartam eletre kelteni linux alatt. namarmost se a linuxhoz nem ertettem igazan, se az sql szerverekhez. ezert elkezdtem a temanak utanajarni, doksikat olvasni, forumozni es par het alatt sikerult a muvelet es _ERTETTEM_ is, hogy mi miert tortenik. mig ma eljutottunk oda, hogy letoltom a postgresql telepitot windowshoz, vegigkattintom es outofthebox mukodik, ahogy 'gyarilag' beallitottak. deha valami baj van, mondjuk a sebesseggel, vagy mashogy akarom konfigolni, akkor windows alatt is meg van love a szerencsetlen egyszeru setup-click-nextnext user, mert nem erti mi mit csinal."

    Igen, de azért azt remélem érzed, hogy alapból mennyivel előrébb tartassz win-en. Csak akkor kell doksikat bújnod, ha valami nem megy. Addig is tudod végezni a munkád.
  • nagypga
    #96
    Sziasztok

    A gépemen most Windows XP van, és e mellé szeretném felrakni a Vistát...
    Ezt ugye meglehet oldani...?
    És ha igen, vki leirná nekem lépésenként mit csináljak?

    Én vhogy igy képzelem el... :

    (letöltöttem torrenten a Bilgates féle verziót... proba ként ha megteccik meg vszinű megveszem eredetit)
    Elinditom Daemon toolsal a letöltött file-t rámegyek install... és nyomogatom nextet és magától megcsinál mindent
    De ez gondolom nem ilyen egyszerű ezért kérném a segítségeteket!

    Előre is köszönöm szépen!
  • assdf
    #95
    Minek kezdjek vmware-ben linuxot, már nem vagyok kezdő. De attól még drivert nem tudok varázsolni és jól nézünk ki ha linuxot kell futtatnom wmvare-ben hogy valami jó legyen...
    Csak az a gondom hogy sok elvetemült linuxost ismerek akik pl. egy ilyen hirnél egyből jönnek azzal hogy fhú sz@r windows a linux már ezt meg azt meg emezt is az aranybulla korában tudta, aztán amikor meg feldobok néhány ilyen apróságot mint ez a videókam is, akkor általában mindig az a vége hogy vegyek másik hardware-t vagy ne akarjam használni ezt a funkciót. Csak épp ez nem megoldás, iletve a megoldás az hogy ilyenkor mindig elő kell venni a jó öreg lesz@rozott windowst...
  • fflx
    #94
    en a helyedben eloszor egy vmware imageben kezdenem az ismerkedest egy liveCD-s linux disztribucioval. de persze mindenki maskepp csinalja.
  • assdf
    #93
    Egyébként igazából nem sokszor nem lámáznak le, csak úgye linuxból nem egy verzió van, hanem 100 igy aztán én is rengetegszer belefutottam abba hogy aki segitett neki ment, az én verziómon meg nem. Pl. windows alatt nem szokott függőségi gondom lenni meg ilyenek linux alatt meg ez mindennapos csak épp b@szik kiirni hogy mi baja. 4.1es gcc-ven nem fordul a kernel, de nem ezt irja ki hanem hogy stack error , szüljem meg hogy mi baja, menuconfig-hoz kell az ncurser csomag, de nem ezt irja ki hibának, találjam ki hogy ez a baja és igy tovább lehetne még sorolni...
  • assdf
    #92
    Óriási tévedésben vagy. Mindegyik digitális videókamera tud usb-n adatot küldeni, csak rosszabb minőségben mint fireware-n. De ettől még ugyanúgy használható, csak nem dv minőségben jön az adat hanem 640x480ban. Sőt ez azért lett kitalálva, mivel ezek a kamerák fényképezni is tudnak és igy könnyü áthúzni róla a fényképet. Etc. usb kamként teljesen normál és mindennapos funkciója ez nem hátulról vakarom a tököm eset.
    Ellenben a sonynak nem készitett linux alá drivert... Tehát nem teljesen a linux hibája, de végső soron engem nem az érdekel hogy miért nem megy, hanem hogy nem megy. És azt hiszem ez hátrány kiegyensúlyozza azt az előnyt hogy a linux ingyenes, és ez a fő oka annak hogy nem terjed. Wlan kártyám dettó, nincs hozzá driver. És itt jön a másik ellentmondás, mert ugye a linux ingyenes, tehát az fogja venni akinek mondjuk szempont az ára, ugyanakkor mivel kevés a pénze olcsó hardvert is fog venni, amihez viszont nincs linuxos driver... és akkor ott van ahol a part szakad.
  • syn7h37ic
    #91
    Na ez itt a probléma gyökere ! Ha egy csóka szeretne Linuxal foglalkozni, de nincs még tapasztalata, és segítséget kér, a nagyképű linuxos közösség egyből lelámázza.
    Azt hiszik, hogy ők az istenek, mert már nekik megy az, akinek még tanulnia kellene. Főleg kishazánkban igaz ez a gyökér szokás. Én pont ez miatt hagytam az egészet, mert kapásból ment a LÁMA vagy és társai. Ez még egy Windows helpnél nem fordult elő. (Legalább is még nálam nem.) Amúgy pedig a nagy HW gyártóknak nem érdekük Linux alá drivert írni, amíg a legtöbb user Win-t használ. Főleg a csúcs HW terén igaz ez.
    Szerintem pedig a mai napig legjobb "oprendszer" a DOS.
  • Sanyix
    #90
    Azért, mert ezeknek a nagy részéhez nem is kell külön driver.
    9600xt-hez meg leírtam... nem a több évvel ezelőtti dolgokra kéne hivatkozni.
    Nekem pl a hp 3550 nyomtatómat alapból felismeri az ubuntu (vindóznál mindíg fel a gyártó honlapjára, és driver letöltés...), joyt, kormányt is, a digifényképezőmet is (pendrive ként).
    Egérhez, billentyűzethez meg nem kell driver ha ps2-ben vannak, usb-nél se valószínű.
  • janyikzs
    #89
    hardevereim=hardvereim
  • janyikzs
    #88
    A Linuxos aggályaim a következő hardevereim miatt vannak, amiket félek, hogy hetekig tartana megoldanom, persze ha sikerülne:
    - Sound Blaster Audigy Platinum EX (külső rack-kel és távirányítóval)
    - Hauppage WinTV PCR_II tunerkártya távirányítóval
    - ATI Radeon 9600XT
    - HP Deskjet 656c tintasugaras nyomt.
    - HP Business Inkjet 1000 tint. nyomt.
    - Mustek 1200CP síkágyas scanner
    - Genius rádiós bill. és rádiós egér
    - A Sony Ericsson k510i telcsimhez szinkronizáló prog.
    - kormány, pedálokkal, váltóval és kézifékkel (usb-s)
    - sok az 1-ben usb-s kártyaolvasó
    - 3 különböző gyártótól származó pen drive és mp3 lejátszó
    - usb-s infra port
    - Kodak EasyShare Z650 6,1 Mp-es digitális fényképezőgép
    - usb-s külső rack

    A legrosszabb az egészben, hogy egyik hardvernek sincs gyári CD-jén Linuxos driver.

    Elnézést ha sok lett volna, de ezekkel mind meg kell "küzdenem", hogy a gépemen minden működjön. De ha erre azt mondjátok, hogy Linuxon 2 nap alatt (mondjuk vasárnap este 6-ig, mert ha nem jön össze, akkor pár óra alatt megoldom win-en) meg tudom csinálni a 0-ról kezdve, akkor belevágok, de ha nem akkor most kihagyom, mivel hétfőn már kellene a gépem munkára.
  • janyikzs
    #87
    Nem akarok vitatkozni, ezért nem is fogok.

    Valóban igazad van, hogy 2 alkalommal próbálkozni egy 15 éves tapasztalat mellet az nem sok esélyt jelent a Linux számára. Ezen még próbálok javítani, csak félek, hogy hatalmas időráfordítással sikerülhet.

    És igen, hatalmas láma vagyok a Linuxhoz, de úgy érzem ezen még javíthatok. Csak arra kérek (ezt nem személyesen neked szánom) mindenkit, hogy ha nem ismer, akkor ne írjon olyan véleményt, hogy pl. milyen programozó vagyok. Éppen a sok munkám és a határidők miatt nem nagyon engedhetem meg magamnak, hogy napokig próbálgassak valamit. Más területen nem adok fel semmit ilyen könnyen (és ha ez jelent valamit, akkor sok helyen sok programom működik, példaképpen polgármesteri hivatalban iktatóprogram, áruházláncban raktárkezelő-számlázó progim)
  • strogg
    #86
    assdf: nem kotekedni akarok, de a digitális kamerákhoz a szabvány nme az usb-t, hanem a firewire-t tartalmazza.
    Az, hogy a gyártó ahogy mondtad hátulról vakarja a tökét, (usb) és még ráadásul nem is támogatja rendesen ,arról nem a linux tehet :)
  • Sanyix
    #85
    Nem a linuxnak kell fejlődnie, hanem a gyártónak... nem a linux készítői írják a drivereket, ahogy vindóznál sem.
  • Sanyix
    #84
    Nem elég érthetően írtam le? Elindítod a csomagkezelőt, rákeresel arra hogy fglrx, install önállóan feltelepül, aztán konzolba ennyit kell írni: xorg-config (nemtom pontosan mi, de valami ilyesmi), majd az elinduló programban nyomogatni az entert, amíg nem jutsz el odáig, hogy display driver select. Ott a sok driver közűl a kurzorgombokkal ki kell választani hogy fglrx, és enter, majd tovább enterezés amíg ki nem lép a programból, és egy restart. Ez az egész, amúgy 0 iq-t igénylő eljárás fent is van pl az ubuntuhoz az online helpeknél, "how to install ATi display driver" néven, vagy a magyar oldalon ugyanez magyarul. Nvidia drivernél meg linuxon is letölt next next next restart...
    Vindóznál meg letölti az oldalról, kicsomagolja az installert valahova (láma user azt se tudja hova, így install után nem is törli az installert), next next next majd imádkozás hogy ne kelljen újraindítani a gépet még driver install előtt is, mert a bugos vindóz letiltja a felülírandó fájlokhoz szükséges hozzáférést, ha felment (ati drivernek ez viszonylag sokáig tart), restart induláskor pár képernyővillanás, és kész. Ez rohadtul nem tűnik egyszerűbbnek igaz nehezebbnek sem mint a linuxos telepítés.
  • fflx
    #83
    nem volnek egy nagy linux guru, de ha valami hardvert nem tamogat alapbol akkor esetleg a GYARTO honlapjan erdemes driver utan nezni es ha ott sem talalsz akkor onnantol kezdve jon a szenvedes. de ez szerintem foleg a gyarto hibaja, mivel o ugy gondolta, hogy nincs szuksege linux ala drivert fejleszteni, tehat te ha egyszeru user vagy akkor csak ott fogod tudni hasznalni, ahova azt a gyartoja elkepzelte. (esetleg ilyenkor van az, hogyha van egy lelkesebb community es elkezdik hazi barkacsolassal fejleszteni hozza a sajat drivert)
  • assdf
    #82
    Igen ha dvd minőséget akarsz. De van sima usb csatija is, amivel pl. webkamként funkciónál és ez igy müködik is win alatt. Egyébként igen, nekem is azt javasolták a linuxforumon hogy tegyek a gépbe egy digitalizáló kártyát, küldjem be azon a jelet és akkor majd... ez a hátulról vakarom meg a tökömet eset...
    Na mindegy én már feladtam nem foglalkozok vele. Ehhez hasonló eset a wlan kártyám ami végülis kb. 1 hetes kutakodás után a wines driverrel ndiswrapperrel sikerült müködöképesre birnom...
    Szóval van még mit fejlődnie a linuxnak.
  • strogg
    #81
    assdf: én azértn me írtam neked semmit,mert nincs digitális kamerám, szóval fogalmam sincs:)
    Nekem egy svhs kamerám van, amiről egy digi kártyán keresztül az svhs dugón keresztül húztam át anyagot, a fényképezőmet meg pendriveként látja, szóval azzal sem volt gondom sosem.
    A digi kamráknak asszem kell firewire. Jól mondom?
  • dcyrax
    #80
    Nekem szinte az összes Windows Vista verzió meg van. Mostmár csak a supportnak kell fejlődnie, talán ez csuszik még január 30 ig.
  • assdf
    #79
    Érdekes itt elég sokan nagy linuxgurunak tartják magukat még sem kaptam egy választ sem #60 hosszászólásomban felvettet kérdésemre.
    Ugyanezt a kérdést feltettem a linuxforum.hu-n is ott is jőtt kb. 2 válasz hogy nézzem meg usbpci-t aztán nagy csönd. 21. század 1 éves sony videókamera (tehát nem is ősrégi és nem is vadiúj) és linux alatt nem lehet beüzemelni. És nem ez az eszközöm amibe nem sikerült linux alatt életet lehelni.
    Ráadásul win alatt ezt tényleg 3 perc volt, mig linux alatt már 2 hete ez után koslatok, átolvastam kb. 300 forumtémát 1000 hozzzászólást, szinte mindent amit erről irnak és ninsc rá megoldás. De mégha sikerülne is már régen rossz a 2 hét vs 3 perc.
    És ez a piszok nagy baj a linuxal. Linux alatt gyak. mindent meg lehet csinálni amit windowsban. Ami a különbség hogy win alatt minimális tudással maximum negyed óra alatt, linux alatt óriási szakértelemmel napok alatt...
    És ez nem valami speciális eszközökről szól, nem arról hogy x millió támadás altt melyik szerver hogy teljesit, hanem egyszerü mindennapi eszközökről kényelmi funkciókról.
    Úgyhogy azon a véleményen vagyok hogy a linux maradjon csak szépen a szervereken az otthoni gépemen meg legyen windows és lehetőleg linuxos tüzfal védje. Ilyen egyszerü és akkor nem kell senkinek sem egymásnak ugorni.
  • strogg
    #78
    fflx: semmi baj. majd elmész horror pénzért, és kapsz valamilyen "certified" papírt róla :)))
  • fflx
    #77
    azert annak is megvan am az elonye, hogyha doksikat olvas az ember. csak egy egyszeru pelda: regen kb 2000-ben egy postgresql adatbazist akartam eletre kelteni linux alatt. namarmost se a linuxhoz nem ertettem igazan, se az sql szerverekhez. ezert elkezdtem a temanak utanajarni, doksikat olvasni, forumozni es par het alatt sikerult a muvelet es _ERTETTEM_ is, hogy mi miert tortenik. mig ma eljutottunk oda, hogy letoltom a postgresql telepitot windowshoz, vegigkattintom es outofthebox mukodik, ahogy 'gyarilag' beallitottak. deha valami baj van, mondjuk a sebesseggel, vagy mashogy akarom konfigolni, akkor windows alatt is meg van love a szerencsetlen egyszeru setup-click-nextnext user, mert nem erti mi mit csinal.
  • strogg
    #76
    Lehet, hogy van ilyen tervük, az azonban biztos, hogy a közösségi disztrókat nem tudják megvenni. Engem nem zavarna az m$ linux, mert debian, gentoo akkor is lesz :)
  • azirafael
    #75
    Mit kell már megint ezen a Windows vs Linux témán lovagolni? nemsokára a Microsoft úgyis megállapodik (értsd lefizet, megvásárol) minden Linux-os céggel és akkor vehetitek a Microsoft Linuxot... :D

    Persze mindíg is voltak olyanok a kik szeretnek az árral szembe úszni, vagy széllel szembe pisilni, de mindenkinek szíve joga mit csinál. Én maradok az undorító mainstream tömegek szürke tagja...
  • BiroAndras
    #74
    "Vannak belevaló nagyik biztosan, de a _tapasztalat_ az ilyen szintű userek "távsupportja" nem éppen egyszerű."

    Pont erről beszélek. Azt még a legtöbben tudják, hogy mi a Cd, hogy kell berakni, meg hogy kell az egérrel kattintani. De a linuxos verziót én se biztos hogy meg tudnám csinálni elsőre, ha valaki telefonon magyarázza. És mi van, ha önállóan kell rájönni? Egészen minimális informatikai ismeretekkel win-en már elboldogul az ember. Linuxon viszont masszív doksi olvasgatás meg fórumozás kell ahhoz, hogy az ember összerakja ezt az "egyszerű" műveletsort.
  • gforce9
    #73
    archkoven meg egy M$ pénzelte idióta
  • strogg
    #72
    Ne haragudj srác de biztosan "rosszul emlékszel" :)
    Ugyanis..
    Aki állítólag 15 éves tapasztalattal rendelkezik. És állítólag utánna olvasott. Az egészen biztosan olvasott ilyesmit a suse esetében, hogy "yast". Aki pedig 15 éves tapasztalattal nem tud felrakni egy OOo-t, az erősen lama szagú. (csak ki kell keresni az OOo-t, be pipálni, és "elfogad" gomb. Megcsinálja :)
    Ha meg nagyon konzoloztál, akkor biztosan olvastál ilyesmit, hogy "rpm -i csomagnév."
    Ne haragudj, de derítesz.:(

    Más.
    A vitám a fejlesztőkkel pont csomagkezelés elhagyásáról szólt volna. Linuxra a telepíthető kereskedelmi játékok mint setup.sh -val, vagy setup.run -al indulnak. Ezt kéne minden csomagnál használni. A szükséges libek pedig igenis legyenek benne a mappákban. És kész. Mindenkinek egyszerűbb lenne. Pláne, aki belefut egy hibás reposítory-ba. (dapper drake-en mplayer install tipikus esete. Az istennek nem volt hajlandó felrakni, mert nem volt benne egy 30KB-os lib. Egyáltalán egy lib, mi a faxér külön csomag? )
    És valóban senkit nem akarok megtéríteni én sem. Ez fontos!

    Továbbá az is fontos valüban. Aki 15 éves wines rutint fel akar váltani 3 órás linuxozással az 1. igazságtalan. 2. rosszul méri fel a saját képességeit.

    Bármilyen hihetetlen, aki életében először ül gép elé, annak a win is legalább ennyire bonyolult. Ettől még nem "hülyegyerek" hanem egyszerűen meg kell tanulnia és kész.
  • gforce9
    #71
    Device, nem kötözködni akarok, de szerintem nem érted mire írta, hogy 2-3 próbálkozás után otthagyta. Én meg is értem miért. Elmondok egy saját példát. Előrebocsájtom nem vagyok windows fan, sem linux gyűlölő.
    Tehát: Én is kis számítástechnikai céget vezetek, a tevékenységi kör eléggé vegyes, egy kis új gép beszerzés, egy kis szervíz, egy kis webes meló, szóval tipikus olyan bolt, ahova ha bejön a vendég, bármi gondja is lenne a gépével, próbálok neki segíteni, úgy, hogy nem nézem hülyének, ha pl. a digitális fényképezőjéről nem tudja letölteni a képeket. Nos amikor indult a cég erősen gondolkodóba estem, hogy esetleg a munkahelyi gépen linux kéne, mert ugye ingyenes. Én nem nagyon vagyok képben a linux-al, de lett volna aki segít, de aztán gondolkodtam. Mi van akkor, ha bejön egy ügyfél, hogy teszteljem le egy hardwerét? Mi van akkor, ha bejön egy ügyfél és meg kell tanítani neki egy célszoftvert, pl. egy telefonos töltögető kütyüt. Mi van akkor, ha behoz egy digitális kamerát, és le kell húzni róla a cuccot? Nekem arra nincs időm, hogy ha linux alatt felmerül egy gond órákig fórumozgassak. Félre ne érts, nem törik le tőle a kezem, és ha valami nagy gubanc van képes vagyok napokig vadászni egy egy problémaleírás-megoldás után. Nade könyörgöm egy szimpla gyors HW teszt linux alatt (ennyit már én is tudok) néha ugyanolyan gyors mint windóz alatt, de néha van vele gond, a drivertelepítési macera miatt. Nah ezekre nekem időm nincs. Windóz alatt egy VGA-teszt kb annyi, hogy be a gépbe, rossz esetben 1 restart (úgy van belőve a gépem hogy felismeri kapásból bármit rakok bele) és mehet a blenchmark. Nem azért használok windózt mert az olyan húdekafa, de a munkám során felmerülő problémák zömére, windowsos környezetben könnyebb-egyszerűbb megoldást találni. És úgy igazán a stabilitására sincs panaszom, a gépen másfél éve nem volt xp install, azóta megfordult benne annyi HW és SW hogy számát se tudom, mégsincs baja, picikét meg van lassulva a drága nem vitatom :D,, de működik stabilan.

    Muszáj fikázni azt aki nem boldogul a linux-al? Hisz gyökeresen más a 2 dolog, és egy linux alatt felnőtt csókának, én is tudnék olyat mondani a windózról, ami új neki. De ezzel nincs is baj, ő ahhoz ért én meg ehhez. Van olyan ismerősöm aki kifejezetten CSAK hálózatépítéssel foglalkozik, ő linuxos, elmondása szerint arra a munkára ideális környezet, de nem is kötök bele, miért tenném? Igazából nem értem ezt az egész Win-Linux háborút....
  • MrCrowley
    #70
    Jah. Már kezdtem furcsán nézni. :)
  • lck
    #69
    Bocs ! #66-ra ment.
  • lck
    #68
    Nem kell ám használni - senki nem akar téged megtéríteni - ha érdekel és szereted, akkor használod - ha nem akkor NEM. Ennyi.
    Nekem Win és Lin is van a gépemem - eddig még egyik sem bántotta a másikat.
  • MrCrowley
    #67
    "Szerinted melyik az egyszerűbb?
    Melyiket szeretnéd telefonon elmagyarázni a nagymamádnak?"

    Vannak belevaló nagyik biztosan, de a _tapasztalat_ az ilyen szintű userek "távsupportja" nem éppen egyszerű. Van olyan akinek a Next nyomógombot (avagy Linuxnál pl a terminál inkonját) meglelni komoly kihívás. A csomagkezelés egyébként a Linuxban talán az a terület ami jól ki van találva, szvsz ez Windowson megvalósítva szintén egy ütős dolog lenne. Ettől függetlenül nem hinném hogy egy átlago képességű felhasználó tudni fogja hogyan állítsa be az grafikus felületet rendesen konfig fájlok szerkesztgetésével (talán még egy SaX szintű programmal sem :( ).
    Tehát van még mit tanulni..akármelyik rendszert nézzük is.
  • BiroAndras
    #66
    "Hát mert láma vagy, amúgy apt-get-el csak rá kell keresni arra hogy fglrx, letölti, telepíti a csomagkezelő, majd xorg server configban beállítod a vga drivernek, hogy fglrx, egy restart, és lám fullos támogatás, fullos 3d gyorsítással :) telepítés, kb 1 percet vesz igényben, utána a xorg server configban csak az entert kell nyomogatni, és a megfelő helyen a nyilakat :D, és restart, ez az egész 5 percen belül megvan."

    Win alatt meg így néz ki:
    1. Beteszem a driver CD-t.
    2. Megvárom, amíg magától elindul a setup.
    3. Nyomogatom a Next-et.
    Vagy:
    1. Letöltöm a drivert a gyártó honlapjáról (a google segít).
    2. Elindítom.
    3. Nyomogatom a Next-et.

    Szerinted melyik az egyszerűbb?
    Melyiket szeretnéd telefonon elmagyarázni a nagymamádnak?
  • akela1986zeg
    #65
    "Csináltam Laci Vista kompatibilitási tesztet és ezeket kiszórta." MOst megint nem kötekedésnek mondom,de csak tesztet csináltál vagy felistetted és kiirpróbáltad,mert ez most nem tiszta nekem,Amugy ha jóltudom az Avast volt az első működő antivir. a Vista alá legalábbis az MS által ajánlott után.De most hogy igy mondod ezeket hogy nem szereti ezt meg azt... Hát Én ahogy próbálgattam a Vistát,úgytűnt mint 1 feltuningolt xp,(ez értehető is mivel újrakezdték a Longhorn projectet abból lett Vista)amiből kivettek ezt beleraktak azt,1kicsit feljavitottak dolgokat,szebbis lett...szerintem Szóval nemhinném hogy ha vmire azt dobja hogy nemjó,vagy mittomén mit irt ki nálad,akkor nemis tudod használni. Az erőforrás igényhez meg annyit hogy ténneg nagyobb mint az xpnek,dehát én simán Cod2őztem alatta,meg TocaRD3,meg NFSMw... és azmég Rc1 volt. A Linuxot meg nemtom mért hasonlítják a Windowshoz,anny közös van benne hogy Ablak,meg oprendszer,de ennyi erővel jöhetnének a MacOs-esek is hogy szar a windows,meg az OS/x meg a többi.Dehát mi arról nem tehetünk hogy 1eseknek már általános iskolába is linuxot adtak és azon tanulták az infót.
  • device
    #64
    Mondjuk az tényleg idegesítő mikor 15 éves tapasztalattal rendelkező windows userek 3 próbálkozás után feladják (baze mlyen programozó vagy te hogy 3 próba után feladod? te nem vagy szakember az biztos, hiába szereltél össze akármennyi gépet, arra nincs eszed hogy végére járjál annak hogy mi lehet a hiba? sztem inkább ezt ne hiresztelgesd..)

    A másik dolog meg hogy a linux azoknak kell akik szeretnenek regi hardveren is elfogadható sebességgel operálni? hat nemtudom de nem mindenkit támogat apuci, és azért nem mindegy hogy az xp, hát még a vista, megeszik egy giga ramot reggelire. Érdekes linuxos programoknál még van olyan hogy optimalizáció, amitől az adott hardveren gyorsabban futnak ugyanazok a programok. ha windowson vlmi szebb és jobb, akkor 2x akkora hardver kell neki, és nemcsak a winfosra gondolok, hanem legyen az photoshop, pinnacle studio (na az nagyon jo pelda), akármi...
    Én egyre inkább nem játszok, igy lehet itthonra is felhuzok egy linuxot, mert nem szemetesedik el mint a win, biztonságos, és főleg értek annyira hozzá hogy belőjem az én igényeimre.Ha pedig játszani akarok, akkor vagy megtartok egy kis particiót erre a részre , amit kétlek, vagy belövöm a cedega-t amivel majdnem ugyanolyan sebességgel lehet játszani mint vinfos alatt (halál kom) , csak fizetős. És nem is baj,ki is fogom fizetni...

    Na mostmár nemtom mit akartam mondani , csak a forum olvasása után ez maradt meg a fejemben...
  • bakagaijin
    #63
    10.25.01 ezdebeteg dátumkiiratás :).