Gyurkity Péter

Internetes megaszövetség a láthatáron?

A Wall Streeten olyan pletykák keltek szárnyra, miszerint döntő jelentőségű fúzió készül a legnagyobb internetes cégek - Google, Microsoft, Yahoo, eBay - között, ám a szereposztásról megoszlanak a vélemények.

A híresztelés a JP Morgan legújabb tanulmánya nyomán kapott szárnya, amelyben többek között egy ilyen egyesülés - pontosabban két cég fúziójának - lehetőségét is megvizsgálták. A feltevést elsősorban az internet terjeszkedésének lelassulásával indokolják, amely a jelek szerint nem képes kielégíteni a legnagyobb vetélytársak étvágyát. A verseny éleződésével megnövekedhet a szövetségek létrehozásának esélye.

A Reuters beszámolója szerint a szilícium-völgyi szakértők, üzletemberek és elemzők is egyetértenek abban, hogy a közeljövőben ilyen bejelentésekre számíthatunk. Ez pedig alapjaiban változtathatná meg a jelenlegi helyzetet, akkor is, ha az említettek közül csak ketten szánják el magukat a szövetségkötésre. A pletykákban több verzió is felmerült, ám a bennfentesek egy Yahoo-eBay szövetséget tartanak a legvalószínűbbnek.

A keresőcéggel kapcsolatban az elmúlt hetekben egy másik hír is felmerült, miszerint a Microsoft MSN részlege jelezte érdeklődését a vállalat egy része iránt. A hírt később maga Terry Semel, a Yahoo elnök-vezérigazgatója is megerősítette, ám igyekezett leszögezni, hogy a megkeresést elutasították. A mostani felvetés annyiból érdekes, hogy egy ilyen kapcsolat révén a Yahoo jelentősen megerősíthetné a keresők piacán elfoglalt pozícióját, és az eBay szolgáltatásaival kiegészítve jelentős előnyhöz jutna az online pénzforgalom és aukciók területén.

Az érintett cégek egyelőre nem sokat árultak el elképzeléseikről. Az eBay a megkeresésekre úgy válaszolt, hogy a Microsofttal, a Google-lal és a Yahooval egyaránt szoros kapcsolatban állnak, de ez nem terjed túl a napi szokásos üzleti teendőkön. A Yahoo nem volt hajlandó reagálni a hírre, és vetélytársai sem fűztek semmi érdemlegeset a felvetéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    Hát, annál már nem sok nagyobb buli van: a energiahordozók és a fegyverek. De majd megnézem azt a topikot.
  • Laci73 #11
    ArcZ: Ebben egyetértek Veled, de nem hiszem hogy ez (a gigászok születése) elkerülhetetlen folyamat lenne. Az hogy mindez zavartalanul megtörténhet szvsz. annak következménye hogy egyrészt az emberek nagyrésze nincs tisztában a következményekkel és összefüggésekkel (tkp. semmivel nincsenek tisztában), illetve már annyira elfásultak hogy az egész nem is érdekli őket. Amúgy a "látomás" már most valóság: mindenhol a multik.

    Dez: folynak a háttérben nagyobb bulik is, de erről van külön fórumunk.
  • adam012 #10
    tetszik a kép emit a hírhez raktak(amit a főoldalon látni a hír neve mellett)
  • dez #9
    Kitűnő példa még a gyógyszeripar egyesülése is. (És központi szerep jut egy családnak: a R*o*c*k*e*f*e*l*l*e*r*e*k.)
  • csingacsguk #8
    Addigra már az emberiség kihalófélben lesz a Földdel együtt...
  • ArcZ #7
    Laci: Ezek tények. A költségek csökkentése, és a profit növelése a cél. Autógyártás - PSA, Fiat-konszern, VW-csoport. Bankok fúziója. Biztosító társaságok felvásárlása, IT egyesülések... Felvásárlások, egyesülések. Azután a nagy konszernek is egyesülnek. Nézd csak meg mi lesz a végén belőle? 50-100 év múlva? Egy rohadt nagy "galaktikus birodalom" -mint a star warsban...
  • Laci73 #6
    Hehehehe: "...ez a szovetseg tudna valamit tenni a hulye penz alapu internetuk ellen..." Erre mérget ne vegyél.

    Arcz: A birkák is egy karámban bégetnek. Ne hagyd kimosni az agyad.
  • ArcZ #5
    Az unióba csoportosulás tendencia az egész világon. Megfigyelhető az iparban, éppúgy a társadalom különböző szintjein és az IT-ben is. Ezek elkerülhetetlen folyamatok.
  • hehehehe #4
    az internetet az amerikaiak mar "birtokoljak"... szvsz ez a szovetseg tudna valamit tenni a hulye penz alapu internetuk ellen.szal nem lenne egy buta otlet.
  • Darth Sith #3
    ha ezt megcsinálják megyünk át internet2-re