Berta Sándor

Kínában van a legtöbb blog

Annak tükrében, hogy az ázsiai országban van a legtöbb internetező, talán nem tűnik meglepőnek a tény, hogy ugyanitt van a legtöbb blog. A helyi bloggerek száma a cenzúrával dacolva is folyamatosan nő.

A kínai Internetes Információs Központ most nyilvánosságra hozott adatai szerint az országban jelenleg 34 millió online naplót tartanak nyilván, ez kereken harmincszor nagyobb szám a négy évvel ezelőtt értéknél. Pedig a bloggerek élete az ázsiai országban nem egyszerű. Amelyik oldalon az államéval ellentétes vélemény jelenik meg, azt vagy azonnal törlik, vagy az internetezők számára elérhetetlenné teszik.

Mindez azonban nem gátolja meg a blogok gyors elterjedését és ezek az oldalak általában meglehetősen népszerűek is. Xu Jinglei színésznő és rendező online naplójára egyetlen év alatt több mint 50 milliószor kattintottak. A portál már idén nyáron felkerült a Technorati blogkereső cég toplistájának első helyére és azóta is a világ legnépszerűbb blogjának számít. Pedig látszólag Xu Jinglei nem ír semmi különösről, csak olyan apróságokról, mint hogy találkozott a barátaival, úszóedzésen vett részt, vagy éppen bedöglött a számítógépe.

Pont ez a kínai blogok sikerének titka. Az emberek rájöttek arra, hogy bármikor megírhatják saját történetüket, életük aktuális történéseit és ez még másokat is érdekel. Jelenleg Kínában 7,7 millió aktív bloggert tartanak nyilván, ők azok, akik legalább havonta egyszer frissítik online naplójukat. S van is igény ezekre az oldalakra, hiszen a legújabb felmérések szerint a 111 millió internetezőből legalább 75 millió rendszeresen olvassa a blogokat.

A cenzúra ugyan jelen van, ám az emberek sem hagyják magukat és mindig újabb trükköket dolgoznak ki. Li Xinde például, aki a korrupció felszámolásáért küzd Kínában, minden alkalommal egyszerre legalább ötven helyen hozza nyilvánosságra az írásait, gondolatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)