Berta Sándor

Online forródrót a német kancellárhoz

Angela Merkel a jövőben rendszeres lehetőséget akar biztosítani a német állampolgároknak arra, hogy közvetlenül hozzá, illetve a hivatalához juttathassák el az észrevételeiket, problémáikat a legkülönbözőbb témákban.

A kancellár elsőként üzent a világon videó-podcast üzenetekkel a német állampolgároknak, igaz mérsékelt sikerrel. A kedvezőtlen fogadtatás azonban nem szegte kedvét Angela Merkelnek és csapatának, hanem október 3.-án a német újraegyesülés napján egy új szolgáltatást indítanak be Közvetlenül a kancellárasszonyhoz! címmel. Az oldalon hetente ötven szöveges, audio- vagy videovélemény közül választják ki a tíz legnépszerűbbet, majd ezeket elküldik a kancellári hivatalba. A bejegyzések, hozzászólások témája elvileg bármi lehet.

A cél, hogy a kancellár megismerje az emberek gondolatait, észrevételeit és ezekre tudjon válaszolni is. A szolgáltatást összesen kilenc német egyetem és főiskola hallgatói fogják működtetni. "Fontos szempont, hogy a segítők egyike sem tagja semmilyen pártnak" - mondta Caveh Zonooz, a berlini projekt vezetője. Az új lehetőség elsősorban egy olyan kommunikációs csatorna, ami lehetővé teszi, hogy az egész társadalom megismerhesse a jelenlegi német állapotokat, teret adjon a véleménycserének és a demokráciának.

Az oldal jövő hét keddtől lesz elérhető és kezdetben tíz területtel (például munkaerőpiac, családpolitika, kultúra) kapcsolatban lehet majd véleményt nyilvánítani. Az egyes kategóriákban naponta véletlenszerűen kiválasztanak majd egy bejegyzést, amit sokan olvastak. Így egy hét alatt minden területen öt-öt véleményt gyűjtenek össze, az ötven hozzászólás közül szombaton a legolvasottabb tízet választják ki és ezeket továbbítják a kancellári hivatalba. A beírt szövegeket vagy a leadott audio- és videoüzeneteket természetesen megvizsgálják, hogy valóban komoly véleményt tükröznek-e vagy valaki esetleg csak szórakozik. Fontos azonban, hogy a beérkező anyagokat egyébként nem cenzúrázzák. Az emberek gyakorlatilag bármilyen témában feltehetik a kérdéseiket vagy leírhatják az észrevételeiket.

A szolgáltatást lehetővé tévő technikát - amely Web 2.0-s platformon alapul - maguk az egyetemi és főiskolai hallgatók fejlesztették ki, hangzatos neve Communination. A kifejezés a kommunikáció, a közösség, az egyesítés, az egyetem és a nemzet szavak angol megfelelőiből jött létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szgege #2
    Hát igen kéne egy rendes kormány is nekünk :D.
  • craesh #1
    hát igen, az ilyen megoldások nagyon jók, csakhát ahoz kéne itthon legalábbis egy olyan kormány aki meg is hallgatja, számba veszi az üzeneteket, és persze értelmes polgárok is, mert még sokak fejében még mindig nem zajlott le a rendszerváltás.

    bár azért kiváncsi leszek mekkora százaléka lesz a hsz. ekböl spam, meg hasonlo