Berta Sándor

A gyerekek körében is népszerűek a blogok

A blogok és a podcastok már szinte a mindennapok részévé váltak. Azonban nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is kezdik maguknak felfedezni ezt az új világot és megpróbálnak élni az általa kínált lehetőségekkel.

Niklas 11 éves, a németországi Solingenben él és nagyon sok mondanivalója van a világ számára. Gondolatait Kinderpod nevű podcast-oldalán gyűjti össze. Az általa taglalt témák és területek között vannak gyermeki ötletek, de komoly filozófiai kérdések is. Niklas olyan kérdésekre keresi választ, mint például milyen érzés viselni egy fogszabályzót vagy mi a gazdagság?

Egy másik érdekes és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő oldal a Kinderkurier, amelyen Tanja Taube bochumi újságírónő osztja meg a világ aktuális híreit a gyerekekkel szövegek, fotók és audiofájlok formájában. A témák között volt például Bush elnök németországi látogatása vagy egyes előterjesztések megvitatása és hogy ezek miként hatnának az emberek életére. Taube arra kéri kamasz olvasóit, hogy véleményezzék a híreket és írják le az adott témáról gondolataikat, vagy akár maguk is írjanak híreket és küldjék be neki.

"Eddig a blogok és a podcastok még nem igazán játszottak komoly szerepet a német gyerekek életében" - állítja Christoph Gieger, a müncheni Német Ifjúsági Intézet munkatársa. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat. "A gyereknek azonban nem árt, ha a blogokkal és a podcastokkal való első tapasztalatikat a szülők segítségével vagy útmutatásával szerzik meg. Először jó, ha egy szülő elmagyarázza, miként is kell szörfölni a világhálón és arra sem árt ha felhívják a csemetéik figyelmét, hogy vannak kritikus területek is" - mondta Stefan Aufenanger médiapedagógiai professzor, a Mainzi Egyetem munkatársa. "Persze a gyermekblogok esetében is ügyelni kell arra, hogy a gyerek ne adjon ki magáról személyes vagy a lakóhelyére vonatkozó adatokat és ne jelentessen meg képeket sem" - tette hozzá Thomas Rathgeb, a stuttgarti Délnyugati Médiapedagógiai Kutatási Szövetség vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #9
    "Persze a gyermekblogok esetében is ügyelni kell arra, hogy a gyerek ne adjon ki magáról személyes vagy a lakóhelyére vonatkozó adatokat és ne jelentessen meg képeket sem"

    És mivan, ha mondjuk a szomszédja teszi ezt...
  • Dj Faustus #8
    "Jó lenne, ha nem lenne minden hülyének lehetősége szerzőként a web közelébe kerülni."
    Igaz, de szerencsétlen gyerkőc nem tehet arról, hogy nem ismeri a HTML nyelvet (gimnáziumi tananyagban szerepel esetleg), illetve hogy nincs szépérzéke. Elébe nyomják az eszközt (ingyenportálok, WYSIWYG-szerkesztők, képek, hangok, videók), de a rossz példákat (olvashatatlan ordenáré nyelvű szöveg, szépérzéket semmibe vevő kinézet, semmitmondó tartalom) is.

    Másrészt lássuk be, a webre mindenki publikálhat - nem csak az, aki "ért hozzá" (ez kb így van a szövegszerkesztéssel is - lásd: jobbra zárás vs. szóközök hada).
    Az addig rendben is van, amíg az adott oldal csak kisebb célközönségének szól, meg amatőr lelkesedésből készül.
    De amint hivatásos/hivatalos/professzionális dolog kerekedik belőle - nos akkor már elvárhatóak lennének bizonyos dolgok.

    "nézd meg az embereket mi érdekli, és rájössz mien silány a világ"
    Lásd például a különböző névhez köthető délutáni showműsorok.
    Valószínűleg mindenki azt mondja "fúúúj ilyet én meg nem néznék! tiltsák be!" - közben mégis van rá kereslet.
    Ugyanígy van kereslet a lánclevelekre (továbbküldik, pedig tudják, hogy felesleges, de akkor is "milyen cuki"!)

    "Először jó, ha egy szülő elmagyarázza, miként is kell szörfölni a világhálón és arra sem árt ha felhívják a csemetéik figyelmét, hogy vannak kritikus területek is"
    Bezony, ez így van.Először prevenció kell, hogy a későbbi kellemetlenségeket (pedofilia, csalók, vírusok, stb..) elkerüljük.
  • Tripax #7
    Egyetértek, az előttem szólókkal. Ez olyan mint ma a zenekarok. Sok hülye slágerlistás. DE a kérdés az hogy mi lesz jó és amire ki akartam térni, hogy döntöd el mi az ami a piacot érdekli. A másik nézd meg az embereket mi érdekli, és rájössz mien silány a világ. Nem nyitok topicot, de kíváncsi lennék a véleményetekre!
  • PíszLávJuniti #6
    pedofil gyűjtőhely?
  • insomniac #5
    "Jó lenne, ha nem lenne minden hülyének lehetősége szerzőként a web közelébe kerülni."
    ott a pont! nem értem pl azt sem, hogy minek minden utolsó senkinek is weblap..az egész netet ugy kéne moderálni mint egy forumot. a jelentéktelen kislátogatottságu, "13 éves lány vagoyk és a kedvencem a tokio hotel és ittvannak képek :-)" szintüeket stb mind dobni a francba..vagy legalább a free webszolgáltatok csinálnának valamit.. blogok detto. a keresöket is teleszemeteli.
  • mogyi925 #4
    Sokmindennel egyetértek. Jó lenne, ha nem lenne minden hülyének lehetősége szerzőként a web közelébe kerülni.

    Szemtanúi lehetünk egyébként annak, ahogyan a web is halad a tévé által kitaposott, reklámmal és szeméttel telehordott úton.
  • Emmegki #3
    "Eddig a blogok és a podcastok még nem igazán játszottak komoly szerepet a német gyerekek életében" - még szerencse!

    Marha unalmas már ez a blogos hype az sg-n. Csak azért vannak blogos cikkek, hogy el lehessen mondani "igen, mi foglalkozunk a webkettővel is mert az most marhára divatos".

    "A gyerekek körében is népszerűek a blogok"
    "A blogvilágban is Fidel a fő téma"
    "A magánblogok a legnépszerűbbek"
    - na és? a blogok 99% akkor is egy szánalmas egocentrikus nyavajgás. Minden hülye blogot ír olyan témákról ami rajta kívül senkit se érdekel. Tisztelet a kivételnek, pl. Tomcatet én is szoktam olvasni, de színvonalas blog olyan kevés van, hogy abból nehezen lesz világméretű hype.

    Mindegy, fújjátok csak a webkettes lufit, én már unom :P
  • mezeimodell #2
    hű....Ezt nélkületek nem is tudtam volna-
  • jointeer #1
    ez nyilvánvaló ¦O)