Berta Sándor

A Boeing erősíti meg az amerikai határokat

A következő hat évben az óriásvállalat építheti fel az új, a XXI. század minden csúcstechnológiáját felvonultató amerikai-mexikói határt. A felhasználható 80 millió dolláros összeg ugyanakkor csak töredéke a korábban tervezett kétmilliárd dollárnak.

A Boeinget arra kérték az amerikai hatóságok, hogy hozzon létre az amerikai-mexikói határon egy érzékelőkből, videokamerákból, kerítésekből álló hálózatot. A Boeing nem egyedül végzi majd el a munkát, hiszen a csapata tagja még a Raytheon, az Ericsson, a Lockheed Martin és a Northrop Grumman is. A határ legforgalmasabb része a Tucson (Arizona) környéki rész, itt fordul elő a legtöbb bevándorló, éppen ezért a vállalat egy olyan határszakaszt fog létrehozni, amely Tucsontól mind Kalifornia, mind pedig a Mexikói-öböl felé, a határ teljes hosszában később bármikor bővíthető lesz.


A szenátus egyúttal tárgyalja egy 700 mérföldes szakaszon külön kerítés felszerelését is. Szakemberek szerint ugyanakkor nem a kerítéseken van a fő hangsúly, hanem az alternatív, elsősorban elektronikus és számítógépes felderítőrendszerek felszerelésén és az ilyen készülékekből álló hálózat kiépítésén. Ilyen csúcstechnológiájú eszközök lehetnek a földi radarok, amelyek képesek bármilyen apró mozgást is kiszűrni és még azt is kiderítik, hogy ember, állat vagy jármű keltett-e a mozgásával zajokat. Szintén ilyen készülékek az olyan szenzorok, amelyek a lokátorok holtterében teszik lehetővé a teljes felderítést, például beépített mikrofonok alkalmazásával.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) felkérte a Boeinget arra is, hogy hasonló fejlesztéseket végezzen el a teljes amerikai-kanadai határon is. A virtuális falnak is nevezett program célja az illegális bevándorlók, valamint az ember- és drogcsempészek mozgásának és az Egyesült Államokba való bejutásának a megakadályozása. A határokon összesen 1800 megfigyelő tornyot állítanak majd fel, ezekben kapnak helyet a lokátorok, szenzorok, videokamerák, számítógépes rendszerek, mozgás- és hőérzékelő készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #28
    Sztem a kütyülistából kihagyták a másik cikkben olvasható robotkatonákat.
    200 méterenként egy, aztán onnantól kezdve se ki, se be.
  • BlackRose #27
    [URL=http://www.google.com/search?hl=en&q=Failure&btnG=Google+Search]Google search on "Failure"[/URL]

    off-topic, de ha már az USA a téma és a politika akkor érdekes megnézni. Ez nem Google politika, ez tiszta matematika a neten, az eredmény mindenképpen valamit mondani akar...

    különben azoknak akik nem tudják én általában pro-USA beálítottságú vagyok (persze ha értelmes a dolog) de/és MINDÉG anti-Bush vagyok vagy mindég anti-idióta más néven. A határvédelem értelmes, de a megközelítés ebben az esetben "ala" Bush féle idióta.
  • BlackRose #26
    Igen de ennek nagy része éppen a Sonoran-on megy át. Az állatok vándorlása meg nehezen oldható meg mesterséges módon. Ugyanis pl. a medvék vándorlása ezt bizonyítja habár léteznek "medveátkelőhelyek" az autóutak felett Északamerika nagyobb részein, a medveállomány komoly visszaesése érzékelhető még olyan helyeken is ahol nem igen van emberi aktivitás (pl. Alberta és British Columbia nagy részén), úgyhogy az lehet, hogy nem vezetne a rövidtávú kipusztuláshoz, de hoszabb távon biztos katasztrófális lenne.

    Különben ha már a nincstelenektől félünk akkor mondjátok meg mi ad nekünk nagyobb jogot, hogy egy rendezetebb országban éljünk mint a Mexicóiaknak vagy még jobb, mi ad nekünk jogot, hogy a saját életstilusunk megörzésére hivatkozva a természetet és a vadállatokat megsemmisítjük. Mert ez még mondjuk 200 évvel ezelőtt elfogdható volt mert nem volt sem jogállam sem stb. de most? Na emberek ezen komolyabban el kellene gondolkodni.
  • Sir Quno Jedi #25
    Meg ha tényleg kerítés is lessz (bár a szakik szerint az nem megoldás semmire), úgyis meg kell oldják az állatok vándorlásának problémáját is, mert őrjöngeni fognak a zöldek (ahogy szokták)
  • Sir Quno Jedi #24
    700mérföld az semmi, gondolom a nagyon hirig részekre koncentrálnak.
  • BlackRose #23
    "A szenátus egyúttal tárgyalja egy 700 mérföldes szakaszon külön kerítés felszerelését is."

    bár ezt mondja a cikk, különben erről volt szó mert minden USA-beli Nature and Wildlife Conservation csoport felhívta rá a figyelmet. Különben érdekes dolog, hogy az USA-ban novemberben választások lesznek, a New York Times-ban meg éppen ma olvastam, hogy a képviselőház jelenleg majdnem soha nem látott mindössze 26% támogatottságot élvez a lakosság között. Valószínűleg az ilyen és hasonló döntések okolhatók. Szóval a demokrácia ott mégis működni látszik vagyis a rendszer rendelkezik korekciós mechanizmusokkal. Néhány ellemző szerint az új képviselőházban sokan nem fognak újra bekerülni mert a válklasztóik úgy érzik (jogossan), hogy nem az ő érdekeiket képviselik, hanem a központi kormány (olvasd Bush) "agendáját" nyomják. Érdekes módon pl. Alaska államban az eddigi kormányzó aki Bush lihegő kutya az előválasztásokon még a saját Republikánus pártjában is csak 3-ik helyen végzett és ezért nem is indulhat az újraválasztásra. Hasonló a helyzet még több USA államban is. Vagyis működni látszik Abraham Lincoln mondása, miszerint lehet valakit becsapni mindég, vagy mindenkit néha, de nem lehet mindenkit mindég... bárcsak Magyarországon is így lenne.
  • FtranX #22
    Te miről beszélsz?
    Örülnél annak, ha évente több százezer nincstelen bevándorló érkezne Magyarországra, akik a te városod gettóit (is) növelnék?
  • Indigo #21
    "barbed wire, razor wire and steel barriers"

    Ezek mióta szenzorok?
  • Sir Quno Jedi #20
    Mi magyarok amúgy élen járunk az efféle határfelderítősdiből. Olyan (saját fejlesztésű emlékeim szerint) infrakamerás felderítő buszaink vannak, amik a sűrű erdőben hegyvidéken is kilóméterekről kiszúrják a határsértőket éjjel-nappal. Nincs menekvés, nincs fedezék, nincs sunnyogás!
  • Sir Quno Jedi #19
    Állatokat nem akadályozza, mert ez nem valódi kerítés, hanem egy szenzortornyokból stb. álló felderítőhálózat. Az állatokat átengedi, az emberekért meg kimennek a határőrök/bevándorlásiak.