Gyurkity Péter

Jól teljesít a Microsoft vírusirtója

A tengerentúlon a debütálást követő három hónapban jó eredményt ért el a Windows Live OneCare csomag, amely már jelentős területet hódított el konkurensei elől, és sikeresnek minősítik a szoftvercég terjeszkedését.

A Cnet az NPD Group adataira hivatkozva értékelte pozitívan az OneCare Live biztonsági csomag debütálását, amely a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalom 15 százalékát kaparintotta meg. A kutatócég szerint ez elsősorban a névnek, valamint a kedvező árnak köszönhető, amely gyakran jócskán a Microsoft által megadott érték alatt marad.

Redmondban ugyanis a bejelentés idején 50 dollárban állapították meg az induló árat, amely - szembeállítva a nagyobb versenyzőkkel - átlagosnak mondható, nem jelent nagy meglepetést. Az online forgalmazóknál, például az Amazonnál ugyanakkor ennél jóval kisebb összegért, akár 20 dollárért is hozzájuthatunk a csomaghoz, ami viszont már kedvezőnek mondható - nem véletlen, hogy az OneCare Live bemutatkozása jól sikerült. Az NPD sikeresnek ítéli meg a Microsoft által választott stratégiát, hozzátéve, hogy sokakat bizonyára meglepetésként ért a pozitív rajt.

Ami a konkurenseket illeti, itt magasan a Symantec vezet jól ismert termékeivel, amely három különböző jelentésben is kritizálta a készülő Vista operációs rendszert. 59,8 százalékos részesedésükkel messze ők vezetnek, igaz a legnagyobb veszteséget - 10 százalékos csökkenést - is ők szenvedték el. Mögéjük sorakozott fel a redmondi cég, harmadik a Trend Micro 8,9 százalékkal, őket pedig a McAfee követi 7,1 százalékkal. Ezek az adatok azonban nem foglalják magukban az internetszolgáltatók és a PC-gyártók által csomagolt példányokat, amit a Symantec azonnal kifogásolt, mondván, hogy itt tovább javítottak.

Persze azért a Microsoft háza táján sem minden fenékig tejfel: vírusirtójuk egyes vélemények szerint ugyan csicsás, ám teljességgel haszontalan, és erre még viszonylagos tapasztalatlanságuk sem mentség. A kritikusok szerint máris át kellene dolgozni a szoftvert, mielőtt rábíznánk számítógépünk védelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Nem az ingyenesség miatt, hanem a kötelező telepítés miatt!
  • BiroAndras #16
    "Csesztetni bármiért lehet bárkit, de az xp "tűzfala" annyira elhibázott koncepció, hogy mellette bármelyik más termék életképes tudott maradni."

    Nem rossz az a tűzfal. Legalábbis biztosan sokkal jobb, mint ha nem lenne (az egység sugarú júzer nem fog felrakni és konfigolni rendes tűzfalat).
    A Vista tűzfala már a kifelé menő forgalmat is képes lesz szűrni, és ugyanúgy konfigolható lesz, mint bármelyik másik (csak ez a funkció alapból ki van kapcsolva, mert ehhez már érteni kell).
    Vista tűzfal
  • rigidus #15
    "A Cnet az NPD Group adataira hivatkozva értékelte pozitívan az OneCare Live biztonsági csomag debütálását..."

    Hat, a sajat hiroldalam egyik legfobb szponzorjat en se ertekelnem negativan.
  • bundee #14
    adhatnak ingye', nem az a gond ha van az xp-hez valami ingyen, hanem hogyha nem dontheted el, hogy kell-e neked, vagy sem (pld. media player) - egyebkent meg mintha 1-2 honapja pont arrol cikkezett volna sg, hogy mekkora szar ez az ms virusirto :)
  • nedudu #13
    A RAV antivírus sohasem volt rossz termék.
  • wanek #12
    Hoztad a formádat, másra képtelen vagy. Vajon miért kell mindig felkapcsolnom a lámpát, ha a hozzászólásodat olvasom?
  • Zedas #11
    Nagyon félreértitek az MS szándékát:

    Nagyon sokszor, több fórumon is hangsúlyozták hogy ingyen szeretnék adni mind a tűzfalat, mind a vírusírtót. Ez a többi vírusírtó cégen bukott meg, mivel egyből nekiesnének az MS-nek.
    Két lehetősége volt az MS-nek: az egyik hogy vagy pénzért adja a védelmet, vagy pedig lebutítva adja ki, amivel nem jelent konkurenciát.
    Mindkét dolgot meglépték, elsőnek a lebutítottat adták ki ingyen az XP-hez, most pedig a nagyobb tudásút amennyire lehet olcsón.

    Macc: nagyon sántít a hasonlat. Az autógyártók nem csinálnak autógumit ingyen az autóikhoz.
  • mousee #10
    Na, süti... Ha már ms is észbekapott és elkezdett jó termékeket gyártani, akkor van esély rá, hogy a vista is jó lesz... bár, a puding próbája az evés, majd ha kijön a hivatalos vista, én csak akkor mondok véleményt :)
  • Macc #9
    Miert szted nem lenne gaz, ha az autodra rossz minosegu gumit adnanak ami minden kavicstol kidurran, es ahelyett hogy jot tennenek ra, inkabb futoszonyeget arulnak kiegeszitokent?
  • Le Kurde #8
    pont a koncepcio az, amivel semmi baj sincs, hiszen az xp firewall-t sosem allitottak be (hivatalosan) professzionalis megoldaskent, amennyire en tudom