Berta Sándor

Túl enyhe lesz az új német spamellenes törvény

Az eco Szövetség által megrendezett Német Spamellenes Konferencia szakértői szerint továbbra is nagyon komoly veszélyt jelentenek a különböző spam- és adathalász (phishing, pharming, vishing) e-mailek.

A szakemberek úgy vélik, az internetes bűnözők egyre nagyobb energiákat fektetnek ezekbe a módszerekbe, illetve a tökéletesítésükbe és sajnos sem a jelenlegi, sem az elfogadásra váró jogszabályok nem képesek megnyugtató módon rendezni a helyzetet. "A legdühítőbb és legelkeserítőbb az elkövetők rafináltsága és profizmusa, valamint hogy egyre újabb és ravaszabb módszereket dolgoznak ki" - nyilatkozta Oliver J. Süme, az eco Szövetség elnöke. A szervezet első embere szerint ráadásul változnak az idők, hiszen amíg például a spam e-mailek többnyire csak kétes eredetű vagy minőségű termékeket és szolgáltatásokat reklámoztak, addig a phishing, a pharming vagy a vishing esetében már a felhasználók személyes adatainak az elhalászása és az ebből való anyagi haszonszerzés az elkövetők célja.

Ezt bizonyítják az elmúlt hónapok tapasztalatai is. Az idei esztendő első félévében csak Berlinben 153 adathalász esetet jegyeztek fel, az okozott kár kereken 730 000 euró volt. Ez 50 százalékkal nagyobb összeg, mint amennyit tavaly egész évben regisztráltak. A korábban létrehozott internetes panaszirodákban a naponta beérkező átlagosan 300 bejelentésnek a 15-20 százaléka egyértelműen adathalászatra vonatkozik.

A konferencián a szakemberek élénken kritizálták a távközlési és médiatörvény készülő spamellenes kiegészítését is, mivel az szerintük túl enyhe lesz. "Az új törvény a jelenlegi technikai fejlettség tükrében csak egy tegnapról visszamaradt életlen kardnak fog tűnni, ami csak arra lesz jó, hogy plusz munkával lássa el a hivatalokat" - mondta Süme. E szavakból is kitűnik, hogy a szakértők hiányolták az igazán szigorú szabályozásokat, amelyekkel elejét lehetne venni a kéretlen elektronikus reklámlevelek és az adathalász e-mailek további elterjedésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!