Gyurkity Péter

Még nem szállítják a százdolláros laptopokat

A kurblis laptop fejlesztéséért és terjesztéséért felelős projekt szóvivője kijelentette, hogy nem igazak a több milliós megrendelésekről szóló hírek, és egyelőre csak a tesztelőknek eljuttatott példányokat használják.

A ZDNet az olcsó laptop gyors terjedéséről szóló híreket követően kérdezett rá a projekt alakulására. Az One Laptop Per Child (OLPC) projekt szóvivője válaszában leszögezte, hogy ezen híreknek nincs valóságalapja, mivel még egyetlen érdeklődő kormányzattal és szervezettel sem írták alá a megállapodást. Eddig mindössze 500 példányt szállítottak le, ezeket is a már korábban jelentkezett tesztelők számára, akik többnyire a szoftverfejlesztés iránt érdeklődnek.

A most megcáfolt hírek meglehetősen nagy érdeklődést váltottak ki, ami nem csoda, ugyanis többek között arról szóltak, hogy Brazília, Nigéria, Argentína és Thaiföld egy-egy millió példányt rendelt a projekttől. Ez ugyebár összesen négymillió készülék leszállítását jelentené, ami nem kis siker lenne Nicholas Negropontének, és a vele együtt dolgozó szakembereknek.


A laptop negyedik generációs változata

A valós helyzet korántsem ilyen rózsás: India éppen a napokban utasította el a laptop ötletét, mondván, hogy pedagógiai szempontból kérdéses lenne a kezdeményezés sikere. Ők inkább a helyi olcsó PC-t támogatnák, amely 1 GHz-es processzort, 128 MB memóriát, 40 GB tárolókapacitású merevlemezt, optikai meghajtót és 15 colos monitort foglal magában.

Az OLPC szóvivője leszögezte, hogy eddig még egyetlen féllel sem írták alá a megállapodást. Sőt, arra kérték leendő partnereiket, hogy kizárólag a tervezett élő demonstrációk után kerítsenek erre sort, amivel megelőzhető lenne a későbbi reklamálás. A cél továbbra is kurblis készülékek millióinak értékesítése, ami Negroponte nyilatkozatai alapján sikerülni fog, mivel mind a négy jelzett ország erősen érdeklődik a kezdeményezés iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spk202 #36
    "Technikai adatok:
    cpu: 500Mhz
    mem: 128Mb
    ssd: 500Mb
    i/o: usb, audio, wifi
    video: dual mode 640x480 color / 1920x960 bw"

    nekem cak játékra (quake 4,HL2?stb.) kell a gép szal engem nem érdekel ez; pláne hogy kurblis
  • maestro85 #35
    Nem értem, van még ilyen naiv ember? A kormány majd akkor rendel ilyet mindnekinek ha mindenki kifizeti és egy kicsit többet, azért hogy a kormány vezetői is jól járjanak ... ENNYI .... Emellett tényleg jó ötletnek halatszódik tanulásra.
  • birge #34
    "100 dolcsi, az kb 22.000 Ft
    Általános iskola 4. osztálytól többe kerül a tankönyv.
    Rendszeresiteni kellene az általános iskolákban. A gyerekeknek rámehetne a teljes iskolai anyag. Tesztekkel, gyakorlatokkal együtt. A tanár mindig csak feltöltené az aktuális leckét."

    És a gyereknek nem 20, hanem 16 éves korára megy tönkre teljesen a szeme, meg a háta.
    A számítógép nem a legjobb megoldás mindenre.
  • dez #33
    Hm, úgy tűnik, itt a fejlődő országról mindenkinek az etióp csont-és-bőr csecsemők jutnak az eszébe. Pedig nem is olyan rég még mi is fejlődő ország voltunk (igazából még ma is az vagyunk szerintem). Nem éheztünk, nagy érvágás volt akár csak egy normálisabb home-computer megvétele is.
  • Omega #32
    Ez az OLPC jópofa
  • Caro #31
    OO-t én se raknék 128 mega ram mellé, a proci még elmenne, de a ram kevés.
    Egy Abiword viszont tökéletes.
  • GulaSoft #30
    Nem értem miért nem rendel a magyar kormány ilyet!
    Adja csak 1000Ft-al drágábban az is 1 milliárd forint + bevétel, ráadásul tényleg tök jól használható bárhol, és a kutya nem lopná ha tömegcikk lenne.
    A kurbli a legjobb megoldás az egészben.
    Touchpad-es egér.
    Komolyan fejlesztenék rá bármit.
  • BiroAndras #29
    "szal van open office"

    Azért az OO elég lassú még egy erős gépen is. És a memóriába se nagyon fér be.
  • Zenty #28
    Persze ,hogy ez nem gamelésre van kifejeztetten iskolai.
    Egyébként van ebben a cucban több lehetöség mint hogy csak olcsó.
    PL 20kg táska cipelése helyett ezt lehetne használni.
    Minden könyv anyagot fel lehettne rá tölteni.
    Linux lesz rajta szal van open office,meg lehett netezni is vele ,szal minden adodt iskolai ,irodai munkára.
  • nenad #27
    en is tamogatom, veszek is egyet ha kijon.
    valoszinunek tartom, hogy sokkal strapabirobb konstrukcio lesz.