Gyurkity Péter

Rangsorolása miatt támadják a Google-t

A népszerű keresőnél alkalmazott rangsorolás miatt indított bírósági pert egy weboldal a Google ellen, azzal vádolva a céget, hogy az indoklás nélküli leminősítés miatt drasztikusan zuhant a látogatottság.

A Kinderstart.com még tavaly márciusban észlelte a látogatottsági mutatók drasztikus romlását. Az általuk benyújtott anyag szerint a Google értesítés és mindenféle indoklás nélkül leminősítette az oldalt saját keresőjében, vagyis akik a kinderstart szócskára kerestek rá, többé már nem találták az oldalt a lista tetején. A cég vezetése nem kevesebbet állít, mint hogy a döntést követően látogatottságuk 70 százalékkal, a bevételek pedig 80 százalékkal zuhantak.

A beadványban foglaltak szerint a gyerekekre szakosodott internetes oldal fénykorában havonta 10 millió letöltést produkált. A lépést azért vélik különösen sérelmesnek, mert a rivális keresők - mint például az MSN, vagy a Yahoo - továbbra is előkelő helyen rangsorolja a weboldalt, és érthetetlennek találják a Google döntését. Szerintük ez nem más, mint az alkotmányos jogok korlátozása, és kifogásolják, hogy a leminősítést követően rendkívül nehéz felvenni a kapcsolatot a keresőcéggel, és helyreállítani a korábbi helyezést. A helyzetet tovább rontja, hogy a vállalat egyetlen esetben sem indokolja a lépést, és nem hajlandók részleteket elárulni az indexelési praktikákról.

A Google egy másik hasonló ügyben is a bíróság előtt kénytelen megvédeni álláspontját. A hónap elején ugyanis csalással vádolták meg a vezető internetes keresőket, mégpedig a weboldalakon található hirdetések kapcsán. Többen úgy vélik, hogy ezek a cégek nem teszi meg a szükséges lépéseket az adatokat mesterségesen felsrófoló személyek, csoportok ellen, mivel ezzel saját bevételüket csökkentenék. A Google 90 millió dollárt ajánlott fel a panaszosok lecsillapítása érdekében.

A keresőcég egyelőre nem nyilatkozott a mostani ügyben, azonban továbbra is kitartanak azon döntésük mellett, hogy maguknak tartják meg a szabadalmaztatott keresőtechnológia részleteit. Álláspontjuk szerint egyedül ők dönthetik el, mely lépések szolgálják legjobban az internetezők érdekeit, és nem tartják szükségesnek döntéseikről értesíteni az érintett oldalakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • risp #7
  Perelik az orvosokat is ha valami gond merül föl, perelik a googlet is ha valami nem tetszik, lehet hogy a végén mindenkinek aki tud valamit elege lesz és hagynak minket a francba vergődni.
 • GodBadka #6
  Nekem volt kinderstart.com az első 5-ben. Biztos hacke-elt google-em van.
 • zakika #5
  ha valamit kaptok ingyen es mukodik addig rendben, de nem fogtok pereskedni azert, mert mostanaba kevesebbet kaptok ingyen mint valamikor. annak aki valamit at joga van megszabni a felteteleket es azokat valtoztatni is. ez nem egy szerzodes amit valaki megszeghet
 • Mice #4
  én akkor is faxságnak tartom ezt a ratinges baromságot

  ez tök olyan mint amikor vmelyik nap az indexen a web2.0-ás cikk linkei között matatva eljutottam valami szintén friss zöld oldalra ahol volt egy rahedli cím és amikor elolvastam a címsorokat valahogy csúcs volt ha vagy 40%-al megegyezett a véleményem, hogy mennyire hasznos

  miért kell h más döntse el, hogy mennyire jó egy adott oldal? ha már valakik m.áron ezt akraják erőltetni legalább fut6na a 2 1más mellett e.g. kiválaszthassam, hogy mi szerint szeretném rendezni a találatokat...
 • jalsomm #3
  hat azert a dolog nem ilyen egyszeru, ami regen mukodott az szerintem azert nem mukodik mar olyan jol, mert a SEO-k kiismerik a google algoritmusait, korul kell csak nezni mifele iparag alakult ki az egesz korul. Linkfarmok, webspam, kommentspam, refererspam, mind mind azert,hogy kijatszak a google algoritmusait, s bekeruljenek a top10be a talalatok koze... nezz csak korul itt: Google ranking factors, az hogy a kulcsszo szerepel a domain cimben csak 1 a faktorok kozul, bar nagyon elokelo helyen van,de nem csak az szamit... amugy meg konnyen lehet,hogy trukkozott a kinderstart,s azert vagtak ki, mint legutobb a bmw a doorway oldalaival, de o legalabb bevallotta.

  szerintem egyebkent azert van mostanaban ennyi gondja a google-nak, mert tul jo volt. O lett szinte az egyetlen kereso a neten, ha piaci reszesedest vesszuk,s az emberek a google-nak optimalizalnak, mert ha a googleban jo helyen vagy, garantalt a siker.
 • Komolytalan #2
  Hát azért a dolog nem ilyen fekete vagy fehér. Ez amit a google csinál nem csak azokra a weboldalakra a káros akiket nem találnak meg, hanem azokra, akik információt keresnek, de azt - a google szándékos keresési eredmény korruptálása miatt - nem találják meg. A google csinált egy keresőt, amelyre igaz volt az, hogy ha beírtál egy szót, akkor első helyen olyan oldalt hozott, amely ahhoz a szóhoz leginkább kapcsolódik. Pl. ha beírtál egy cégnevet akkor tuti azt a céget hozta fel, amelyiket kerested. Ez tök jó volt, az emberek megbíztak benne, megszokták a jót.
  Mára változott a helyzet, a google ma már nem produkál annyira korrekt keresési eredményeket mint mondjuk 1 vagy 2 éve produkált. Ma a google arra hívatkozva, hogy az oldal ilyen-olyan technikai megoldásokat alkalmaz vagy sem a találati listában lejjebb vagy feljebb sorol oldalakat. Persze a valós indokot meg senkise tudja, csak sejteni lehet, hogy pénz van a háttérben (pl XY cég fizet azért, hogy az ő technológiájával készült oldalak elől legyenek). Szerintem ez a google indexing egy orbitális baromság, mert ha egy oldalon ott van "redőnyrángató gumibéklyó" keresőkifejezésre a találat, akkor ki a francot érdekel az, hogy az adott oldalon van-e rss fead, meg valid html-e, meg használ-e ajaxot, meg anyámtyúkja. A googlen kívül mást ezek a dolgok nem izgatnak. Az egyszerű felhasználót, aki információhoz szeretne jutni, biztosan nem lehet ilyen technoblablával.
  Sajna kicsit átment a google maffiózóba, ideje váltani (akár msn searchre is, bár utálom az M$-t).
 • zakika #1
  nem volt nekik eleg az ingyenreklam. valikenek semmi nem elg jo. akkor fizessek a reklamot. nekik talan az kellene hogyha beirja a keresett szot az azonnal az oldalukra dobja a felhasznalot