Gyurkity Péter

Ismét a könyvekkel kacérkodik a Google

Újabb ötlettel állt elő a keresőcég, amellyel a kiadók ellenállását szeretné legyűrni. A rendszerben fix áron férnénk hozzá a kiadott könyvek online változatához. A vállalat eközben tovább küzd adatainak kiadása ellen.

Az új elképzelés szerint a megállapodást aláíró amerikai és brit kiadók által rendelkezésre bocsátott műveket a Google Book Search oldalon vehetnénk szemügyre. Ezúttal azonban nem az érintett könyvek digitális verziójának letöltéséről van szó, hanem mindössze egy internetes vásárlási, kölcsönzési lehetőségről. Az itt elérhetővé tett példányokat ugyanis nem másolhatnánk le, és nem használhatnánk fel a darab megvásárlása nélkül.

"Ez egy új lehetőséget kínál a kiadóknak, akik a meglévők mellett új utakon hajthatnának profitot az általuk megjelentetett művekből" - áll a Google oldalán. A cél egyértelmű: legyőzni a kiadók ellenállását, és bebizonyítani, hogy a keresőcég révén számukra is új - és legfőképpen jövedelmező - lehetőségek nyílnak meg az interneten. Ezt alátámasztandó, az új projektnek semmi köze nincs a szerzői jogi szervezetek és a nagy kiadók ellenállásán megbukó/akadozó Google Library programhoz, és nem is tenné lehetővé a hozzáférhető művek lemásolását. A keresésre jelenleg azon művek esetében van lehetőség, amelyeknél már elavult a szerzői jog, illetve amelyeknél maga a kiadó engedélyezte a Google hozzáférését. Ez utóbbi feltétel az új projekt keretében is megmaradna - a keresőcég kizárólag az együttműködő kiadók által átadott könyveket vonná be a programba.

A vállalat eközben ismét a bíróságon próbálja megvédeni álláspontját az amerikai igazságügyi minisztériummal szemben, amely továbbra is ragaszkodik a keresési adatok átadásához. Az eredeti, majd februárban megismételt kérelmet ugyanis a cég hivatalosan is visszautasította, ezért a minisztérium a bírósághoz fordult. A kormányzat szerint a keresők adataival erősebb törvényt alkothatnak a gyermekek védelmére, míg a vállalat - több emberi jogi szervezet álláspontját magáévá téve - úgy véli, hogy mindez pusztán kifogás, és a kormányhivatalok privát információkra szeretnék rátenni a kezüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #2
    nem tom, nekem kicsit e-bay szagú a dolog így, hogy szinte alig lehet olvasni belőlük

    vásárlásra kismilla és egy hely van...
  • echo #1
    Ennek a mostani rendszernek mindenesetre nagyon korlátozot értelme van csak. Nem sokkal több mintha megadnák a könyv hátulján lévő bemutató szöveget meg a tartalom jegyzéket, annyi, hogy ha az ember nem ismeri akkor megtudhatja mi van benne. Egyébként mire jó, hogy innen onnan néhány oldal be van scannelve, azon kívűl hogy nagyon sokat dolgoztak vele? A megoldás az lenne, ha csinálnának egy nem hivatalos leányvállalatot kínában, aki ezeket az ügyeket intézné :)