Specker Balázs

Van-e félni valója az eBaynek?

A Google kibővítette online fizetési szolgáltatását, így a felhasználók bármit vehetnek-adhatnak weboldalán. Kérdés, hogy a Google Account jelent-e valódi konkurenciát az eBayre nézve.

Az eBay saját virtuális piacával és a PayPallal jelenleg uralja az e-kereskedelmet. A Google most hozzáadta a Google Base-hez az új szolgáltatást, és az elemzők úgy vélik, hogy a cég mostani lépésével borsot törhet a piac jelenlegi szereplőinek orra alá. "Szerintünk a PayPal számára ez nyílt kihívás" - vélekedett Ben Schachter, az UBS Securities elemzője a San Francisco Chronicle oldalán.

Jelenleg a Google Accounts névre keresztelt szolgáltatás csak korlátozott számú felhasználó számára érhető el. A cég szerint a bővítés az elkövetkezendő hónapokban indulhat majd el. A használathoz szükség van egy Google Accounts regisztrációra és a hitelkártya információk megadására. A termékhez tartozó vásárlást jelző gomb megnyomása után következik a megerősítésre fázisa, melynek keretein belül a szállítási költséget is megkapja a felhasználó. "Aki hitelkártyával kíván Google Base termékeket venni, annak ez egy remek és biztonságos lehetőség lesz" - áll Chetan Patelnek, a Google vezető-mérnökének blog-nyilatkozta az Auctionbytes oldalán.

A Google négy hónappal ezelőtt indította útjára a Google Base-t, lehetőséget adva ezzel a felhasználóknak, hogy közkincsé tegyenek bármit, legyen az ruházkodással kapcsolatos cikk vagy munkalehetőség. Egészen múlt péntekig a listázott termékek eladása és vétele csak a Google weboldalán kívül történhetett meg. "Még mindig kérdéses, hogy hányan használják majd a Google Base-t erre a célra" - reagált a fejleményekre az eBay szóvivője. "Mi továbbra is arra koncentrálunk, amire eddig" - tette hozzá.Schachter ugyanakkor kiemelte, hogy a Google-nak jó néhány akadállyal - köztük a Google Base egyelőre még viszonylag szerénynek mondható népszerűségével is - szembe kell néznie, ha érvényesülni akar az elektronikus kereskedelemben. Továbbá rámutatott arra a tényre is, hogy míg az eBay PayPalja védi a vevőket a csalásoktól, addig a Google Accounts még nem kínál ilyenfajta biztosítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!