Specker Balázs

GDrive: online óriástárhely a Google-tól

A Google olyan óriás online tárhely felállítását tervezi, amelyen a felhasználók állományaik biztonsági másolatait helyezhetik el. A Google terveire véletlenül derült fény, miután egy blogger felhívta a figylemet egy a cég oldalára tévedésből felrakott prezentációra. A Google érdemben nem kommentálta az esetet.

Gerg Lindon a múlthetén tartott Analyst Day nevű Google-értekezleten ismertetett Power Point prezentáció egyik széljegyzetét idézi blogjában. Az előadás anyagát ugyan már eltávolították a vállalat oldaláról, azonban szövege még mindig elérhető Greg bejegyzésében. A kiszivárgott feljegyzés Eric Schmidttől, a Google vezérigazgatójától származik, mely szerint cége a jövőben egy biztonságos online helyen tárolná a felhasználók összes adatát.

"A korlátlan tárhelyen a felhasználók mindenfajta adatát tárolnánk, legyen szó e-mailekről, meglátogatott honlapokról, képekről vagy bármi másról, ráadásul bárhonnan elérhetőek lennének, eszköztől, platformtól függetlenül" - szól az idézet. "Töröltük ezeket a széljegyzeteket, mert ezek még nem tartoznak a nyilvánosságra" - reagált az esetre Lynn Fox, a Google szóvivője a BBC oldalán. "Folyamatosan azon vagyunk, hogy feleszzük a felhasználóknak szánt termékeinket és szolgáltatásainkét, de egyelőre nincs bejelenteni valónk."

A feltételezett elképzelések szerint ha a felhasználó rendszere összeomlana és állományai elvesznének, a Google gépein tárolt biztonsági másolatokra támaszkodhatna. A GDrivre néven futó projektről már korábban is terjengtek pletykák. Garett Rogers, a ZDnet blogírója még szeptemberben beszámolt arról, hogy a Google egy GDrive néven futó projekt beindítását fontolgatja - nos úgy tűnik, azóta már megkezdték a terv kidolgozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • echo #20
  Nah végre!!
  Akinek szált már el a winyájával akár csak egy heti adata, az szerintem értékeli ezt a dolgot :)
  Nekem az tetszene igazán, ha olyami lenne, mint a DC-nél a megosztás, csak itt amelyik könyvtárat megadom, azt szépen feltölti, utána pedig mindig checkeli, hogy volt e változás és ha igen akkor autómatikusan változtatja a weben levőt is (ha kicsit le lenne maradva a feltöltéssel a sávszél miatt az nem gond).
 • Omega #19
  Van már sok ilyen tárhely, ugyhogy ez így önmagában nem egy nagy cucc én a Streamload-ot szokom használni (ahonnan törlik azokat a fájlaimat amiket legalább 1 hete nem töltöttem le)
  De ezekkel méginkább csak 1 alpvető problémám van mégpedig az hogy az elején levágják a dumát, hogy ingyé' van regisztrálj csak, aztán meg fizess...
 • Sanyix #18
  Átlagban nagyon lassú a feltöltési sebesség magyarországon. A kábelnetek 512 kbit -es feltöltése, még elfogadható, de az dsl-ek szánalmas kis 128-as, 192-es meg 384-es sebességei, nevetségeseket. Bízzunk benne, hogy fejlődni fogunk feltöltési sebességekben, bár ha ez a T-etvektől függ, akkor nem biztos :)
  Amúgy nagyon jó 5let ez, simán használnám :) persze mindent titkosítva tennék fel rá :D
 • Evil Merodak #17
  Már látom hogy előre örülnek az NSA-nál.
 • pasy01 #16
  szerintem ez egy nagyon jó irányba haladás. azonban, igencsak veszéjeztetett lesz mikor fontos adatokat szeretnél tárolnia gépeden, és lám lám. ,,nincs is HDD-d" :D pl még a saját erotikus képeidet amit a bnöddel csináltatok.azt ismegkell ,,osztanod,, mkivel. aki akarja ,,megnézheti,, :D ilyenkor természetesen jo a DVD iró :-))
 • pasy01 #15
  én nekem pár dolog azért akad a gmai drive-n is. de téleg csak nem személyes doksik, amit bármikor bárhol használhatok és jo ha elérhetö neten egy helyen. természetesen a gmail drive hátránya hogy ugyanugy csak 10MB-os fileokat engedélyez másolásra. gondolom az amiröl a cikk ir az már engedélyez bármekkorát. Tény,hogy nem a legnagyobb a sávszélességünk a le és fel töltésekre.de gondoljatok csak a nagyobb europai országokra vagy nagyhatalmakra, ahol többszöröse több tizszerese az internet sebesség mint hazánkba. Na, ott stabil a dolog. Egyébként Amerikában müködik hasonló rendszer csak az még profibb. Az optikai hálozatot kihasználva, nem kell hogy legyen a gépedben Winchester, és minden egy bit-nyi fájlodat az ,,interneten,, tárolsz egy hatalmas tárhelyen, ahova installálsz, és használsz bármit. akár..unreal tournament :D
 • pasy01 #14
  :-)
 • irkab1rka #13
  Gdrive?
  nem így hivják azt a mountolható filerendszert ami linux alatt a gmail-es accodat disknek mutatja?

  :)
 • Drawain #12
  Éppen ez a lényeg, hogy az a DVD nem biztos, hogy mindenhol veled van, de internet szinte mindhol ott van. (nem is szólva a gépekről amin nincsen dvd olvasó, pl egyetemi, vagy más terminálok). Itt jól jön a tárhely, amit bárhonnan elérhetsz. Nem véletlen, hogy sokan használják az ingyen tárhelyeket adat-tárolásra...
  A feltöltési sebesség meg teljesen relatív, nem olyan lassú az mostanság (átlagban).
 • wanek #11
  Elég ostoba az, aki a saját cuccait ott akarja tárolni. Egyrészt azért, mert a kimenő sávszélességek általában kicsik, másrészt az eltárolt adatok sem jönnének lefele olyan nagyon gyorsan, mintha pl. DVD-re kiírt lemezről olvasnám be. És akkor az ellenőrizhetőségről még nem is beszéltem.
  Warezolásra viszont jó :)