Hunter

Számítógép, ami bennünk élhet

Izraeli kutatók enzimekből hoztak létre egy molekuláris számítógépet, ami végleges formájában az emberi testben kaphat fontos feladatokat.

A jeruzsálemi Héber Egyetem egyik kutatócsoportja két enzim alkalmazásával építette meg számítógépét. A számításokat végző összekapcsolt kémiai reakciókat glukóz dehidrogenázzal és torma peroxidázzal váltották ki. A létrejövő kémiai összetevők, a hidrogén-peroxid és a glukóz képviselte az input értékeket (A és B), míg jelenlétük adta a bináris 1-et, hiányuk pedig a bináris 0-t. Az enzim által gerjesztett reakció kémiai eredménye optikailag megállapítható.

Az enzim-számítógép két alapvető logikai számítást végzett el, az egyik az AND, ahol mind A, mind B megegyezik 1-el, a másik pedig az XOR, ahol A-nak és B-nek különböző értékekkel kell rendelkezniük. Két további enzim, glukóz oxidáz és kataláz hozzáadásával a két logikai művelet összekapcsolható, így a logikai funkciók alkalmazásával lehetővé válik bináris számok összeadása.

Az enzimeket már most is széles körben alkalmazzák speciálisan kódolt DNS-ekkel végzett számítások elősegítésére. Ezekben a DNS számítógépekben megvan a lehetőség, hogy felülmúlják a jelenlegi szilícium számítógépek sebességét és teljesítményét, mivel képesek számos művelet párhuzamos elvégzésére és nagy mennyiségű komponens egy parányi helyre történő besűrítésére.

A kutatás vezetője, Itamar Willner azonban figyelmeztet, az enzim számítógép nem a sebességéről lesz híres, valószínűleg egyetlen számítás elvégzése több percet is igénybe vehet. A potenciálja abban mutatkozik majd meg, hogy egy bioérzékelő felszereléssel közösen beépíthető lesz az emberi testbe, ahol például figyelemmel kísérheti a páciens reakcióját az orvosságok dózisaira, és szükség esetén reagálhat azokra.

Emellett olyan alkalmazásokban is kulcsszerepet játszhat, mint az úgynevezett intelligens gyógyszerbevitel, ami a beteg területen hozza létre a gyógyító ágenst.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #22
  Én azt értem, h 1 kis túlzás még elmegy (Szvsz de nem egy tudományos cikkben!), de mi kavarás van azokkal a logikai műveletekkel?
  Vagy csak arról van szó h Balázs nem tud jól héberül? :)
 • Omega #21
  A cikk címe gondolom, hogy csak átvitt értelmben értendő, nem szószerint, de ha valaki így nem érti az vessen magára.
 • Snecie Smicie #20
  ti ebből a cikkből mi az amit fel tudtok fognikicsiny agyatokkal?
 • lele #19
  Nem lesz gond az órai puskázás...
 • cipo000 #18
  Szia anya.
  Mit csinálsz kisfiam 40 fokos lázzal?
  Frissítem a vírusírtót.:D
 • Shadow_THH #17
  -a kisfiam most egy hónapos és már tud beszélni!
  -mit mond?
  -azt hogy: lejárt a 30 napos trial verzió és holnaptól nem fog működni!
 • Venom #16
  -Mi a neved kisfiam?
  -Krr krr krr.. Hiba a név fájl nem olvasható.
 • Emmegki #15
  blikk
 • bertino #14
 • Ztech #13
  még a végén windows lessz ezen is és lefagyunk néha