Gyurkity Péter

Alaplapcserét igényel az Intel Conroe

Előfordulhat, hogy a korábbi reményekkel ellentétben a processzorgyártó ezúttal is új, illetve frissített alaplapokat követel meg a nyáron bemutatkozó következő asztali fejlesztéséhez.

Az alaplapgyártóktól kiszivárgott információkra hivatkozva az X-bit Labs számolt be a potenciális problémákról, amelyekkel a Conroe megjelenését követően kell majd szembenézniük a kiéhezett rajongóknak. Eddig ugyanis úgy tűnt, hogy a 65 nanométeres Presler és Cedar Mill chipeket gyorsan felváltó Conroe a jelenlegi, újabb alaplapokkal is megbirkózik majd, ám ez már korántsem olyan biztos. Könnyen előfordulhat, hogy a szintén 65 nanométeres csíkszélességű processzorok teljesen új, vagy a jelenlegi alaplapok frissített változatát igénylik majd.



Már decemberben jeleztük, hogy az Inteltől kiszivárgott útiterv a Conroe nyári megjelenését valószínűsíti. Azt is megtudtuk, hogy az új chipekhez megfelelő chipkészlet is társul, mégpedig az i965-ös, ám az nem derült ki, hogyan viszonyul az új fejlesztés a jelenlegi alaplapokhoz. Nem vitás, hogy előnyös lenne a gyártónak és üdvöskéjének egyaránt, ha a felhasználók megspórolhatnák az alaplapvásárlást. Bár a közép- és csúcskategóriában, vagyis a Conroe célterületén ez általában nem okoz problémákat, a nagyobb kompatibilitás mégis egy kellemes meglepetése lenne az új csúcsterméknek.


A fogyasztás-teljesítmény arány alakulása

A jelenlegi információk szerint ez csak fele részben valósul meg. A Conroe ugyanis támogatni fogja a legújabb i975X lapkakészletet is, ám csak azon változatát, amelyen frissítik a feszültség szabályozásáért felelős Voltage Regulation Modult (VRM). Erre azért van szükség, mert az új példányok alacsonyabb feszültségeket is kezelnek, és kisebb léptékben tudják növelni azt. Szakértők a Tualatin magos Pentium III processzorok és az egykori i815 sorozatú chipkészlet esetéhez hasonlítják a mostani helyzetet, akkor ugyanis egyszer már találkozhattunk ilyen felemás kompatibilitással. Csodát tehát nem várhatunk, és az új chiphez ezúttal is új alaplap jár.

Időközben nyilvánosságra hozták a grafikus vezérlők piacán tavaly mért eredményeket. Az Intel itt is érdekelt, hiszen az integrált üzletág révén a legerősebb versenyzőként van jelen. A Jon Peddie Research legfrissebb adatai szerint a processzorgyártó 5%-ot vesztett birodalmából, és kénytelen volt megelégedni a piac 32 százalékával, míg a második helyezett ATI (24%) és a harmadik Nvidia (23%) alig változtatott pozícióján. Az év nyertese egyértelműen a VIA, amely 8-ról egészen 15%-ra ugrott, csaknem megduplázva eredményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szemi90 #34
    Sőt! Továbbsétálva ezen a vonalon megállapíthatjuk, hogy nemcsak a processzort és alaplapot, hanem egyre többen az egész gépet ki szokták cserélni.
    Hol van már a régi szép idő, amikor a 386-os gépet 5 üzletből vásárolt alkatrészekből raktuk össze, majd pár hónap múlva megvettük bele a Co-procit...
  • archkoven #33
    Án nem érzem olyan problémásnak, hogy a processzorcsere egyben alaplapcserét is igényel. Az ember nem két hónapra veszi a gépet, hanem legalább másfél évre. Mikor elérkezik az ideje a processzorcserének akkor általában alaplapot is cserél mivel már sokkal jobb chipset stb. van a piacon. Egy alaplap egyébként is igen olcsó az utóbbi időben, szóval szerintem nem jelent ez olyan őrült nagy problémát. Ha valakinek rendszeresen cserél a legújabb processzorra, akkor annak ez valóban probláma lehet, de akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem vált mellette az éppen aktuális chipsetre, hangprocesszorra, hálózati vezérlőre, vagy a most aktuális pci-expresszre stb. Valamint aki folyton új processzort vesz annak feltehetőleg nincsenek anyagi problémái.
    Régebben én is másképp láttam a helyzetet, de a véleményem az utóbbi időben megváltozott.
  • asysoft #32
    AMD-nél az integrált memóriavezérlő miatt kell cserélni lapot, hogyha új memóriatípusra váltanak. (mint pl anno SingleChannel->DualChannel, most DDR->DDR2). DC prociknál nemigazán kellett cserélni...
  • sh4d0w808 #31
    Jól elkanyarodtatok a hír tartalmától... Új proci, új chipkészlet, új alaplap... Az Intel továbbra is szivatja a vásárlóit... Remélem az AMD nem követi e példát (bár kezd ebben meginogni a hitem...).
  • archkoven #30
    Attól, hogy az AMD-t ami esetleg a gépében van Németországban gyártották az AMD még amerikai processzorgyártó marad.
  • PyRex #29
    "Mai progiknak bőven elég az 1GHz, játékok úgyis a vid karira pályáznak."

    Hogy ez mekkora egy baromság.. 1GHz-es proci? Az egy 9600pro-t nem tud kihajtani rendesen. Nem beszélve a játékokban a fizikáról, ami igencsak megköveteli a cpu-t, de tovább megyek. Itt ülök egy 1GHz-es P3 előtt... Windows XP még ok rajta, de pl. Photoshop 9.... Na arról jobb nem beszélni.

    "Példa erre a MAC mini 1,5-ös RISC procija! Veri az összes 4GHz-es és 1-2 dupla magos fo*-t."

    Látom szeretsz túlzásokba esni, no comment...
  • NEXUS6 #28
    Az applénak eddig volt egy viszonylag szavahihető imidzse. Az utóbbi egy évben viszont marha mókás az amit csinálnak.

    Nem is lenne gond, ha egy IT egy átlag cégnek is csak annyi lenne mint nekik, hogy hülye bemutatókkal szórakoztatják az újságírókat, és nem több éves komoly beruházás.
  • Caro #27
    Egy fenét.
    A RISC!=Power PC!!!!!
    A Power PC egy RISC proci, de a mostani x86 procik is RISC-ek belül, csak van egy CISC fordítójuk a kompatibilitás miatt.
    Nézd meg, az IBM nem is elsősorban processzorgyártó, mint az Intel meg az AMD, de mégis majdnem olyan jó procikat gyártott.
    Elég megnézni az inteles meg ppc-s mac eltéréseit.
  • tehen_m #25
    Honnan tudod h nem amdt használ?