Gyurkity Péter

Nyáron jön a kétmagos Intelek új generációja

Egyre szaporodnak a processzorgyártóról szóló hírek: tajvani értesülések szerint a cég a következő nyáron dobná piacra Conroe magos processzorait és 965 sorozatú alaplapi lapkakészletét.

A következő generációs ikermagos platform fejlesztése a DigiTimes cikke szerint igen jól halad, többek között ez teszi lehetővé, hogy a korábban ígért utolsó negyedév előtt elkészüljön. A lap szokásához híven ezúttal is tajvani alaplapgyártókra hivatkozik, amikor kijelenti, hogy a Conroe magos processzorok már a nyáron elkészülnek, ami nagyot lendíthet az Intel helyzetén.

Az új chipekhez megfelelő chipkészlet is társul, mégpedig az i965-ös. A gyártó eredetileg tavasszal dobta volna piacra a lapkakészletet, de a mostani hír szerint ezzel várni fognak, és inkább egyszerre mutatják be az újdonságokat. Ez azt jelenti, hogy az első példányokat valószínűleg a júniusban esedékes Computex kiállításon állítják majd ki. Szakértők szerint az alaplapgyártóknak nem lesz túl sok problémájuk az új chipkészlettel, tekintve, hogy addigra bőven lesz idejük korrigálni az első botlásokat.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Conroe magról eddig nem túl sok információ látott napvilágot. Azt tudjuk, hogy ikermagos felépítésű chipekről van szó, amelyek 4 MB közös másodszintű gyorsítótárat kapnak, 65 nanométeren. Tartalmazza a virtualizációs és biztonsági technológiákat, ám nélkülözi a Hyper-Threadinget. Az órajel terén a gyártó némi növekedést ígér, bár tudvalevő, hogy ez mostanság nem könnyű feladat, és eleddig nem érkeztek hírek a gyorsabb verziók pontos paramétereiről. A korábban kiszivárgott útitervből mindössze annyi derül ki, hogy a Conroe a Presler vonalat, tehát a felső közép, valamint a csúcskategóriát hivatott megújítani. Az Intelnél ez a Pentium D 9xx és Extreme Edition chipeket jelenti, de ezzel az információval sem jutunk igazán előbbre. A vállalat mérnökei a fogyasztás és hőleadás további mérséklésére törekednek.

Látható, hogy az Intel igen gyors ütemben cseréli le a teljes termékcsaládot, és a Presler megjelenése után fél évvel máris új generációval hódítana. Az még nyitott kérdés, hogy ilyen rövid időn belül érdemes lesz-e váltani, pontosabban, hogy a Conroe valóban annyival többet nyújt majd elődjénél, ami vonzóvá teheti a felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #16
    "Majd talán a Cell pofánveri az x86-ot annyira, hogy rájöjjenek, itt az idő."

    1. A Cell nagyon jó kis proci, de nem biztosítja a szoftverkompatibilitást. Az x86 emulációhoz szeritem nem lehet használni az erejét adó vektorprocikat, a központi magja pedig önmagában nem elég erős ehhez.
    2. Már mindenki tudja, hogy le kéne váltani az x86-ot, de senki se tudja, hogy hogyan.
  • Dinosaur #15
    Lesz az december is mivel pl Én személy szerint a mostani duplamagosat se láttam még nagyon itthon.
  • Dr4gonlord #14
    Semmi bajom, és egyetértek, csak valahol érzékeltetni akartam, hogy egy 3Ghz-s proci nem tudja kihajtani a 7800-at (megjegyzem, nagyon semmi sem), gyorsabb lesz, az tuti, de nem olyan gyors, mint amilyennek tervezték. És a gyártók meg nyomatják az újabbnál újabb procikat, ami az előzőnél nem hoz sokkal többet, viszont árban sokkal drágább. Én is csatlakozom az architektúra váltás elméletéhez, csak arra még szerintem egy ideig várni kell. Majd talán a Cell pofánveri az x86-ot annyira, hogy rájöjjenek, itt az idő.
  • BiroAndras #13
    Egyetértek. De sajnos a szoftver kompatibilitást meg kellene oldani hozzá, anélkül nem megy. Ehhez vagy hatékony emuláció kell, vagy az, hogy a szoftverek többsége valamilyen platformfüggetlen keretrendszeren fusson (JAVA/.NET).
  • HUmanEmber41st #12
    Ideje lenne már az architektura váltásnak..
    x86 már kissé...elaggott :) :)
  • irkab1rka #11
    mikor jönnek már a processzorkártyák be erre az elaggot és szar piacra?
    Úgy akarom betenni a procit az új gépembe, mint a ram modult. Nem akarok sokat. Akár ki is kapcsolom a gépet arra az időre, amíg berakom a 2,3,...n procit. Nem lehetne inkább erre gyúrni????
  • droland #10
    Így van. Nem nagyon szaladgálnak még az USA-ban sem a 3 vagy 3.2ghz feletti procik sehol "házakban"...
  • Csaba #9
    anialiasing=antialiasing
  • Csaba #8
    Hát, azért hidd el, egy 3 GHz-es P4-es proci egy Geforce 6600Gt-vel elég jól muzsikál, de ha teszemazt kicserélnéd egy 7800-ra a videókarit, méggyorsabban futnának a progik. Akkor pl. be lehetne kapcsolni egy 8X anialiasingot a quake 4-ben, simán vinné, így meg csak szűrők nélkül fut jól.
    És nem tudom, mi bajod a 3ghz-es procikkal, még mindig nagyon jók, 1 éve kb. 35+áfáért vettem, és ahogy látom, nem igazán ment lejjebb az ára...
  • arty #7
    lol