Berta Sándor

15 millió euró intelligens ruha­prog­ra­mok­ra

Az elmúlt években több cég is kísérletezett intelligens ruhák előállításával és piacra dobásával, azonban az embereket eddig ezek a termékek valahogy hidegen hagyták. Pedig egy, az emberi testre vagy a környezet változásokra ügyelő ruha adott esetben akár élete(ke)t is menthetne.

A szakemberek célja az, hogy a XXI. századi ruhák a divatos külsőn túl már ne csak praktikus viseletűek, gazdaságosan előállíthatóak és tartósak legyenek, hanem hogy már valóságos második bőrként tapadjanak az emberi testre. Az intelligens pólók vagy ingek mérhetik az emberek pulzusát, és vészhelyzetben kihívhatják a mentőket vagy a háziorvost. A vegyvédelmi öltözék előre fogja figyelmeztetni a műszaki mentőcsapatok tagjait egy veszélyes gázkitörésre, míg a tűzoltók által viselt intelligens dzsekik a beépített szenzoroknak és GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszernek köszönhetően tájékoztatják majd a központokat az adott személy pontos tartózkodási helyéről.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Ötletekből tehát nincs hiány és egyre több cég érdeklődik e piaci terület iránt. Az egyik legkomolyabban a müncheni székhelyű Infineon foglalkozik az intelligens ruhák előállításával. Eddig a vállalkozó szellemű befektetők többnyire magukra voltak utalva, azonban most valami megváltozott, ami a szakemberek egyöntetű véleménye szerint világszerte módosíthatja a kutatóknak területhez való hozzáállását.

A német oktatási és kutatási minisztérium (BMBF) ugyanis most 15 millió eurós központi költségvetési támogatást szavazott meg az intelligens ruhaprogramok támogatására. Az érdeklődő cégek április 28-ig adhatják be terveiket és pályázataikat. Ez az első eset, amikor egy ország kormánya hivatalosan is támogatja az intelligens ruhák kifejlesztését. Mivel mind a német textil-, mind pedig a mikroelektronikai ipar a világ élvonalába tartozik, a német intelligens ruhaprojektek előtt megnyílhat az út a világpiac meghódítása felé. Ezzel pedig az ilyen programok támogatására elsőként reagáló németek lépéselőnybe kerülhetnek a világ többi nemzetével szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magyarvok #16
    hol élsz te? 15.000-ért hol veszel pólót azért?
    Jó nem kell Diesel-t, vagy ilyesmit venni.
    1 normál póló (nem, nem kínai, 1 átlagos márkásabb póló) ~3-4000
  • Caro #15
    Már akinek van ugye... ;)
    De a titkosszolgálatnál azt mondják, hogy általában nincs szükségük a mobiltelefonokra, azok nélkül is megszerzik a kellő információt...
  • Nudlisz #14
    Nekem oan kell ami maszírozza a hátamat, meg oan cipő amivel a járdán keresztül net kapcsolatban leszek és a karomon lévő kivetítővel egy 3d-s fps-el jácchassak
  • Cactus #13
    Nem szeretem a műanyag ruhákat. Éljen a 100% cotton :D
  • IMYke2.0.0.0 #12
    Bazi nagy gombok a bal karon.
    Félhetsz, hogy letestel a ruhád... durva, mi?
    Ha lemerül a ruhád, akkor nem sok értelme van.

    Beszélgetés:
    - Anyu, feltetted töltőre a kabátomat?
    - Jaj, fiam, ne haragudj, elfelejtettem!
    - Hát szép, anyu, így nem tudok elmenni suliba...!

    Szép jövő...
  • CsabiDuke #11
    jaja, jól mondja András. Nekem személy szerint tetszik ez a cucc, vannak előnyei is elég sok.
  • BiroAndras #10
    "A vegen meg az lesz belole, hogy mindenkit lenyomozhatnak es mindig tudjak merre jarsz"

    Most is tudják. Pl. a mobilod bemérhető, és le is halgatható.
  • Csatti #9
    A francba a mocsok kínai spyware-es ruhát sózott rám, most kereshetem hol kell elcseszni a ruha elektronikáját. :)
  • uniu #8
    "Ezzel pedig az ilyen programok támogatására elsőként reagáló németek lépéselőnybe kerülhetnek a világ többi nemzetével szemben." AAAhhh :)Berta Sandornak jobboldali beszedeket kellene mondania :)
  • Caro #7
    Nekem nem tetszik.
    Jobban szeretem, ha én döntöm el, hogy mit viszek magammal.