Berta Sándor

Könyvként is elérhető lesz a német Wikipedia

A tervek szerint 2007 januárjában jelenne meg a Wikipedia szabadon hozzáférhető internetes lexikon német változata hagyományos könyv alakban is. Első lépcsőben 100, egyenként 800 oldalas kötetet dobnának piacra egységesen 15 eurós áron. Sikeres eladások esetén ezeket követné a többi példány.

Tény, hogy első hallásra meglehetősen érdekesnek tűnik az ötlet, hiszen a Wikipedia olyan egyetemes mű, amelyhez bárki hozzáírhat, belejavíthat, emiatt pont a világhálón vált ismertté. Könyvként ez a lehetőség elveszne és kérdéses az is, hogy miként fogadnák az emberek a könyvvé vált online lexikont. A Zenodot Kiadói Társaság azonban eltökélte, hogy megvalósítja az elképzelést és nem szándékozik megmásítani az elhatározását. Az ötlet ugyanakkor nem új, hiszen korábban a Wikipedia "atyja", Jimmy Wales nyilatkozott úgy, hogy néhány éven belül piacra akarják dobni a Wikipediát könyvként is.

2007-től havonta két kötet jelenne meg a lexikonból, stílusosan WP 1.0 néven, 14,90 eurós áron. A könyvek mindegyike 800 oldalas lesz és az utolsó két kötet 2010 decemberében kerül majd a boltokba. A könyvkiadó munkatársainak az első megjelenésig összesen körülbelül félmillió címszót kell sorrendbe rendezniük. A kiadónál összesen 25-en fognak ezen a projekten dolgozni, közülük 15 szerkesztőt csak és kizárólag erre a munkára vesznek fel. Ezenkívül egy külön független tudományos csapat feladata lesz a tartalom átvizsgálása. "A lényeg, hogy az utcára kerülő kész kötetek helyesírási és tartalmi hibáktól mentesek legyenek" - mondta Gertrud Götz, a Zenodot szóvivője.

A Zenodot már 2005-ben kiadott olyan füzeteket, amelyek egy-egy, a Wikipediánál megjelent cikken alapultak és szintén a kiadó nevéhez fűződik a Wikipedia-DVD piacra dobása is. A könyvek kiadásához szükséges tapasztalat tehát megvan, a többi már csak a Wikipedia csapatán múlik. Arról ugyanakkor nincs hír, hogy a Wikipedia magyar változata megjelenik-e könyv formában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Az visszalépés lenne a hordozó technológiát illetően.
  • Emmegki #3
    Majd adnak ki hozzá patch füzeteket meg matricákat.
  • saxus #2
    Például Mari néni az osztályteremben, vagy olyan, aki mondjuk azt se tudja, mi fánn terem az internet. Szerintem idősek közt azért lesznek olyanok, akik meg fogják venni, bár kérdés, hallottak-e a Wikipediaról.
  • raingun #1
    Ilyen rossz ötletet ritkán hallani, esetleg ha DVD-n adnák ki. Ki a halál fog lapozgatni 100 kötetet a search gomb helyett?
    Amúgy is ahhoz lektorálni kellene az egészet és mire kijön az utolsó kötet, az elsőbe való anyag már nem is hasonlít a kiadottra.