Berta Sándor

Nyomtatott formában is elérhető lesz a Wikipedia

Jimmy Wales, a népszerű internetes lexikon alapítója szerint a Wikipedia angol nyelvű változata hamarosan nyomtatott formában is megjelenik, hogy így juttathassák el a világhálón összegyűjtött tudást azokhoz az emberekhez, akiknek nincs internet-hozzáférésük.


Jimmy Wales
A Wikipedia legnagyobb előnye a közösségi szerkesztés, egy új információt perceken belül fel lehet vinni az adatbázisba. Amennyiben azonban a lexikon nyomtatott formában is megjelenik, ez az előnye el fog tűnni. "Jól tudom ezt, ám úgy vélem, ideje a Wikipediát könyv alakban is megjelentetni, hogy ne csak azok részesüljenek a tudásból, akiknek szélessávú internetelérésük van" - nyilatkozta Jimmy Wales.

A szakember és csapata már tárgyalásokat folytat a dologról több kiadókval is. A napirendi pontok között szerepel, hogy milyen témákat dolgozzon fel a nyomtatott formában megjelenő Wikipedia. A legnépszerübb témák között szerepel az egészség, a futball, a történelem, a második világháború és a rock and roll. A nyomtatott forma mellett a népszerű internetes lexikon alkotói egy CD-n vagy DVD-n megjelenő változat kiadásán is gondolkoznak.

Az első Wikipedia-CD 2004 októberében jelent meg Németországban, míg az első DVD idén áprilisban követte. A Directmedia Publishing kiadó még e hónapban tervezi még egy, a Wikipedia történetét bemutató könyv megjelentetését is. Decemberben pedig további négy könyvet dobnak piacra, ezekből kettőnek a témája a hip-hop, illetve a Nobel békedíjasok lesznek.

Wales adatai szerint eddig a Wikipedia-projektben több mint 350 ezer önkéntes segített az információk összegyűjtésében és rendszerezésében. Az úgynevezett kemény magot mintegy kétezren alkotják. Az alapító kitért arra is, hogy a nyomtatott és a multimédiás formában való megjelenésen kívül nagy gondot fordítanak majd az információk hitelességének ellenőrzésére. Igyekezni fognak úgy tökéletesíteni a rendszert, hogy senki ne írhasson be obszcén, vagy egyéb káros tartalmakat egy-egy anyaghoz. Jelenleg ugyanis bárki hozzáférhet a bejegyzésekhez és kibővítheti őket.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Wikipedia a http://hu.wikipedia.org címen 2003 júliusa óta érhető el. A honlapon fellelhető információk szerint a magyar nyelvű változat jelenleg 17 844 szócikket tartalmaz, mely öt nagy menüpontba van rendezve, úgy mint a Természettudományok; a Társadalomtudományok, történelem; a Technológia és alkalmazott tudományok; a Kultúra, vallás, művészet, irodalom, nyelvek és a Szabadidő. A felhasználók kereshetnek betűrend, életrajz, portálok és kategóriák szerint.

A Wikipédiát egy nonprofit alapítvány üzemelteti, mely számtalan többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet. Ide tartozik a Wikidézet nevű több nyelvű idézet- és szólásgyűjtemény; a Wikiszótár nevű többnyelvű szótár és szinominaszótár; a Wikikönyv, amely a szabadon hozzáférhető könyvekről és útmutatókról tartalmaz információkat; a Wikisource, ami a szabad forrásmunkákat gyűjti össze; a Commons, ami a szabad médiaállományok gyűjteménye; valamint az angol nyelvű Wikispecies (fájljegyzék), a Wikinews (szabad hírforrás) és a Meta-Wiki (a Wikimedia projektek koordinációja).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balo #11
    Én szerkesztem, de sajnos nagyon kevesen vagyunk akik folyamatosan csinálják...
  • Benedicht #10
    A "hany embernek van ra lehetosege" != "hany ember teszi is meg"...
  • duke #9
    "Es lon, megvalosult a Galaxis Utikalauz. :)"
    Pont ezt akartam irni,tenyleg olyan.
  • I.C.ram #8
    Ez nem igaz, mert akár te is szerkesztheted.
  • FTeR #7
    patch lapok! :P u know page, like web page, that would be patch page.
    én kérek elnézést
  • Emmegki #6
    Majd jönnek hozzá a patch-füzetek.
  • h4x0r #5
    Es lon, megvalosult a Galaxis Utikalauz. :)
  • Balo #4
    Sajnálatos, hogy alig 30-40-en szerkesztik...
  • FTeR #3
    magyar változat egyelőre nme sokat ér. a legnagyobb gond a nem angol (eredeti) változatokkal, h néha egyáltalán nem fedik le az eredeti anyagot és ha pl magyar nyelvnél keresel nem magyar kifejezést (akár rövidítés vagy szakszó) akkor legtöbb esetben kiírja, h nincs találat. átváltasz angolra és máris több 100 találatot dob.

    #1 melyik képregény? link plz :)
  • Nonoo #2
    Szerintem az igazi változást az elektronikus papír fogja meghozni, mikor nem fogunk ennyi papír szemetet termeleni, hanem valamilyen formában minden reggel frissül majd az aktuális adatokkat. Akár óránként is, pl: Minority Report!