Gábor Zoltán

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig I.

Objektívek, vagy egyéb tartozékok vásárlásánál sokan nem tudnak dönteni, mert nem ismerik a választékot, illetve saját gépük lehetőségeit. Ez a cikk nem egy konkrét termékajánló, csupán segít eligazodni az általános fotós tartozékok, kellékek erdejében és vásárlás előtti tanácsokkal szolgál.

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig I. - | - Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

Akkumulátorok és töltők

Egy kompakt géphez immár rengeteg gyengébb minőségű és profi kelléket vásárolhatunk. A vásárlási áron felül még kb. 10-15 ezer Ft-ot kell rászánnunk, hogy a különböző tartozékokat megvásároljuk hozzá.

Első körben szinte kötelező - ha nem lítium-ion akkumulátoros gépet vettünk - pár jó minőségű és nagy kapacitású akkumulátort vásárolnunk, töltővel együtt. A vásárlásnál ügyelnünk kell arra, hogy lehetőség szerint 2000 mAh, vagy ennél nagyobb kapacitású akksikat válasszunk, hiszen minél nagyobb a telepek kapacitása, annál később merülnek le. Egy kompakt masina - ha ésszel használjuk és nem megy egyfolytában az LCD kijelző és pl. a képstabilizátor - akkor 2100-2300 mAh-s telepekkel 100-200 fotó készítésére is lehetőséget ad. Persze ez sok mindentől függ, pl. egy hideg, téli kiránduláson ne számítsunk 50-60 fotónál többre. A márkás gyártók termékeit választva nem nagyon érhet minket meglepetés, de jó választás lehet pl. egy Ansmann akkukészlet is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Jó minőségű NiMH-akkumulátorok és egy Delkin gyártmányú Li-ion-akkumulátor

A töltő kiválasztásakor is illik odafigyelnünk pár dologra. Elsősorban ebből is válasszunk márkás típust (pl. Uniross, Ansmann, Energizer) - nem ritkák az akkukkal egybecsomagolt töltők sem. Másodsorban figyeljünk a töltési időre! Nem mindegy, hogy a töltőnk 24, 12, esetleg 2 óra alatt tölti fel akkumulátorainkat. Egy nyaralás során áldásos lehet, ha nem kell egy teljes napot várni a friss akksikra. Létezik már olyan töltő is, melynek töltési ideje 15 perc, de véleményem szerint ez már többet árt az akksinak mint használ, nagyon megterheli és gyorsan veszítenek élettartamukból. Nem árt továbbá, ha töltőnk érzékeli, mikor feltöltötte a telepeket és kikapcsolja önmagát, ezzel nem terheli tovább azokat.

Azoknak akik sokat utaznak autóval netán sátraznak, nem árt, ha autóban is használható töltőt vásárolnak, ugyanis egy ilyen őt során nem mindig lesz lehetőség 230 V-ról tölteni. Azok akik lítium-ion akksival szerelt gépet vásároltak, szintén választhatnak maguknak pót-akkumulátort gépükhöz. Ha sokallják a gyári telepek árát, utángyártott verzióban is gondolkodhatnak. Ezek jóval olcsóbbak, és - a gyártók állításaival ellentétben - nem rosszabbak az eredeti verzióknál.

Állványok

Egy - a témában kicsit jobban elmerülő - fotósnak szinte kötelező darab egy állvány beszerzése. Hiszen ki ne szeretné az éjszaka fényeit megörökíteni, az éjszaka kivilágított épületeket lefotózni? Ehhez pedig a legtöbb esetben bizony állvány szükséges! Hiába a képstabilizátor, hiába a vaku, egy épület nem lesz éles vagy helyesen exponált, ha nem állványról végezzük a folyamatot. Ha állványvásárlásra adjuk a fejünket, el kell gondolkodnunk, hogy mire szeretnénk használni és tervezzük-e gépünk lecserélését. Egy pár ezer forintos Hama vagy Soligor állvány bőven megfelel egy közepesebb kompakt géphez, de egy pár kg-os DSLR gépet teleobjektívvel már képtelen stabilan megtartani. Ilyenkor jönnek képbe a neves gyártók masszív, jó minőségű lábakkal és akár külön fejjel ellátott állványai (pl. Manfrotto, Gitzo), amik természetesen jóval drágábbak hétköznapi társaiknál.

Az állványoknak sok fajtája van. A sor a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb babzsákkal kezdődik. Ezt otthon, saját magunk elkészíthetjük és remekül stabilizálja gépünket. Aztán jönnek a mini-makró állványok, melyek mind súlyra, mind méretre egészen kicsik. Egy komolyabb kompakt gépet már nem mindegyik bír el, a DSLR-ekről nem is beszélve. A professzionális makró állványok már egy tükörreflexes gépet is elbírnak, emelett elférnek egy kis táskában. Egy ilyen kis állvány nagy segítség lehet a családi események fotózásakor, hiszen bárhova feltehetjük és beállíthatjuk gépünket a nekünk tetsző képkivágás szerint, és így az önkioldónak hála, már mi is rajta lehetünk a fontosabb eseményekről készült fotókon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
1. Slik Mini 2. Slik Monopod 3. Komlyabb Soligor állvány 4. Manfrotto állvány

Akik kis méretű géppel dolgoznak, azok válasszanak egy - már említett - 6-8 ezer Ft-os hétköznapi, műanyag vagy alumínium anyagú állványok közül. Ezeket legtöbbször nagyon apróra összecsukhatjuk és a kirándulások alkalmával nem húzzák a vállunkat. Természetesen ezekből is találunk masszívabb kialakítású, vaskos lábakkal és komolyabb fejjel szerelt példányt, de minőségben messze elmaradnak komolyabb társaiktól és hamar elhasználódnak.

Akik komolyan fotóznak, azoknak előbb-utóbb szükségük lesz egy komoly állványra is, hiszen a DSLR-ek és az objektívek súlyát csak ezek képesek stabilan, belengés nélkül tartani. Egy ilyen állvány ára általában 20 ezer Ft körül indul. Fejet szintén kb. ennyi pénzért választhatunk hozzá. Ez lehet 3D-s vagy gömbfej, kinek milyen az ízlése. A gömbfejet egyetlen csavarral rögzíthetjük, így nagyon gyorsan tudunk dolgozni vele, viszont a horizont beállítása nehézkes. Természetesen léteznek még egyéb - speciális - állványfejek, ilyenek a panoráma vagy csillagászati állványfejek.

Számítsunk arra, hogy ezek az állványok komoly súllyal bírnak, így körültekintően válasszunk pl. túrázáshoz! A profik használhatnak ún. monopodot is, ami egylábú állványt jelent (a tripod a háromlábú állvány). Ezek az eszközök remek segítségül szolgálnak ott ahol kevés a hely, vagy ha nem szeretnénk nagy súlyt magunkkal cipelni. Egyetlen lábukkal nyilván nem stabilizálják olyan tökéletesen a gépet mint háromlábú társaik, de nagy segítséget nyújthatnak akár kedvezőtlen fényviszonyok között, akár terepen.

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig I. - | - Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #13
    aki már állvány vásárlásra szánja magát annak mindenképpen 3 lábút ajánlok. a monopod tipusúak szerintem csak túrázásnál teljesítenek jól, amikor a kis méret és elhanyagolható súly fontos. vannak olyanok amiken van vízszintező - sokat nem érnek, de használatukkal talán nem lejt majd a horizont.. monopodot szerintem csak sivatagi homokban lehet igazán jól használni:)
  • Yossarian #12
    én is ugyanezt vettem decemberben. Amire én használom (gyerekek, családi eseményeink fotózása, videózása) nagyon megfelel.
  • DKm #11
    Én december közepén vettem egy Hama star 44-es állványt. Meg vagyok vele elégedve és megérte az árát ami olyan 7E ft.
  • Loál János #10
    Émmeg ma akarok állványt venni. :-o
  • antos #9
    Nekem Uniross aksijaim vannak és ilyet még nem tapasztaltam...
  • Blasta #8
    Így van, semmi ördögi nincs benne, kb. mintha egy partvisra tennétek a gépet.
    Ennyi az egész
  • sennatti #7
    Jól gondolod.
    Uniross aksikkal én befürödtem. Kaptam a töltőhöz négyet, de hiába töltöm föl, egy hét alatt magától elengedi a töltést. Nem ajánlom senkinek. Az energizerrel egyikkel sincs ilyen problémám.
  • geri15 #6
    Ebben én sem vagyok biztos, de sztem úgy, hogy "ledöföd" a földbe, vagy csak a földre állítod, és így már nagyobb a stabilitás, mintha fognád a gépet...
    Gondolom én, persze :o)
  • rigidus #5
    Sracok, ez a monopod ez, hogy mukodik? Ugy ertem, hogy all meg 1 labon? (ez nekem se konnyu)
  • rigidus #4
    A cikkironak ordoge van: mult heten vettem egy Hama allvanyt, ill. hetfon 4 db Energizer 2500 mAh akkut.