Alex

Varta "15 minute charge & go" akkutöltő rendszer



Szerkesztőségünkbe érkezett a Varta új "15 minute charge & go" ultragyors akkutöltő rendszere. Korábbi rossz gyorstöltős tapasztalatok miatt meglehetősen szkeptikusan fogadtuk az új töltési rendszert, amely végül kellemes csalódást okozott.

Kicsomagolás

A termék tetszetős, tipikusan áruházak polcaira szánt keményműanyag csomagolásban érkezett, amelynek lefejtése a készülékről kisolló és svájci bicska után csak lemezvágó igénybevételével sikerült. A csomagban egy robosztus kinézetű és súlyú töltőt, hálózati kábelt, rövid magyar nyelvű használati útmutatót és 2 db speciális, darabonként 2000 mAh kapacitású NiMH akkumulátort kaptunk.



Működés, kipróbálás

A mellékelt PR anyag szerint "a Varta 15 perces akkumulátor töltési rendszere a világ leggyorsabb és legegyszerűbb töltési rendszere, ceruza és mikro méretű akkumulátorok részére". Digitális fényképezőgépet, vakut, diskmant intenzíven használóként kíváncsi voltam, hogy állja meg a helyét tényleges használat során, ezért az akkukat kicsomagolás után egyből tölteni kezdtem, és elindítottam a stopperórát.

A töltő alkalmas hagyományos "lassú - overnight" töltésre, illetve a speciális akkuval 15 perces gyorstöltésre is. A használati útmutató szerint a különleges 15 perces gyorstöltés alatt "halk zümmögő hangot" lehet hallani. Ez zümmögés nem más, mint a töltő burkolatán látható rácsok alá beépített apró hűtőventillátor, amely a gyorstöltés alatt hűti az akkukat. Ez a hűtés valószínűleg nem túl nagy hatásfokú, mivel első tapasztalatom a töltővel az volt, hogy töltés után nem szabad az akkukat a töltőből "kikapni", mivel olyan forrók, hogy puszta kézzel nem lehet megfogni. A töltés egyébként tényleg rövid ideig tartott, első alkalommal alig több mint 12 percig.

Kihűlés után egyből beleraktam a 2 db AA elemmel működő CD-lejátszómba, amellyel egyhuzamban 14 és fél órát hallgattam kedvenc lemezeimet. Az akkumulátorok csak ezután merültek le. Az akkumulátorokat kipróbáltam a digitális fényképezőgépemmel is, készítettem 100 db vakus képet. A vaku-feltöltési idő a 100. képnél is ugyanannyi volt, mint a legelsőnél.

Az újratölthető akkuk és a tartóselemek között az a legnagyobb különbség, hogy a teljesítmény-leadás az újratölthető akkuk esetében a feltöltéstől a teljes kimerülésig sokkal egyenletesebb, viszont nagyon rövid idő alatt éri el azt a szintet, amikor már alkalmatlan a készülék működtetésére - magyarul egyik pillanatról a másikra merül le, míg a tartóselemeknél ez a gyors halál nem következik be. Általánosságban az akkuk jobban teljesítenek olyan esetekben, amikor nagy, impulzusszerű áramfelvételekre van szükség (pl. digitális kamerák), a jó minőségű márkás tartós elemek pedig akkor, ha az áramfelvétel egyenletes (pl. CD-lejátszó, zseblámpa, távirányító, stb.), és nagyobb rendelkezésre-állásra van szükség.

Technológia

A technológia egy különleges akkutöltőből és egy szintén speciális, ehhez a töltőhöz kifejlesztett NiMH (nikkel-metál-hidrid) akkumulátorból áll, melyek együtt alkotnak működő rendszert.

A hagyományos töltési technológiák esetében a töltő felelős azért hogy meghatározza melyik pillanatban kell lekapcsolni a töltőáramot. Az akkutöltő a cella feszültségét, vagy a hőmérsékletét figyelve dönti el, mikor kell befejezni a töltést, illetve egyszerűbb esetekben egy meghatározott idő elteltével megszakítja a töltési folyamatot.

A 15 perces töltő működése egy új technológián alapul, melynek neve angolul In-Cell-Charge-Controll (IC3), amely cellán belül történő ellenőrzést jelent. Az IC3 lényege, hogy a feltöltés közben az akkumulátorba helyezett érzékelő figyeli a cella belső nyomását, és amint az elér egy meghatározott szintet, azonnal lekapcsolja töltőáramot.

Működés közben a töltőáram folyamatosan áramlik az akkumulátorba, ennek során a cellán belüli nyomás növekszik. Minél magasabb a cella töltöttsége annál nagyobb a cellában uralkodó nyomás. Amikor a nyomás eléri a megengedett legmagasabb szintet, akkor az érzékelő azonnal megszakítja a töltési folyamatot, így akkumulátor cella önmaga ellenőrzi saját töltését, és a magas töltőáram (7500 mA) ellenére is megakadályozza a túltöltést. Ha az akkumulátor cellát kivesszük a töltőből, a cella belső nyomása lecsökken. A rövid töltési idő és az akkumulátorba beépített ellenőrző mechanika miatt az akkumulátor élettartalma is növekszik és közel 1000 töltési ciklust biztosít memória effektus nélkül.

Annak érdekében, hogy a 15 perces töltő felismerje a hozzá tartozó 15 perces akkumulátort, minden cellát egy azonosító sávval láttak el, amely a cella alsó peremén található. Ezt az azonosító sávot egy érzékelő automatikusan felismeri, és a töltő gyorstöltés üzemmódba kapcsol.

Persze más rendszerű cellák is tölthetőek a 15 perces töltővel, az azonosító sávval nem rendelkező akkumulátorokat a töltő hagyományos cellaként azonosítja és a töltő hagyományos üzemmódra kapcsol.

Összegzés

Összességében pozitívak a tapasztalataim a gyorstöltővel. Megbízható és praktikus eszköz mindazoknak akiknek gyakran nincs idejük kivárni a hagyományos lassú töltődésű cellák feltöltését. Hátrányaként mindössze a töltés közbeni rendkívüli melegedés, illetve talán az ára említhető: a 2 akku töltésére alkalmas töltő 2 db akkuval 10 000 forint, míg a 4-es töltő 4 db akkuval 20 000 forint körüli kiskereskedelmi áron lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DannyL #38
    Nem tudjátok hol tudnék venni ilyen akksit?
    Töltőm már van, de kéne még 4db akksi.
  • toyotakacsa01 #37
    Ilyenem van.
    3 és fél év után elkezdtek az aksik vacakolni.(kb csak félig töltődnek fel, nem sokáig bírják)

    Vettem két új aksit, ha 3 évig ezek is kibírják, megérte. (2400 ft volt a két db)
    A két régi meg vésztartaléknak jó, arra a 15 percre, amíg az újak fektöltődnek.

    Amúgy a cikk hatására vettem meg ezeket, és nem bántam meg.
  • OliApa #36
    Én egy 2-est használok április óta. Tökéletesen meg vagyok vele elégedve. 9.900.- HUF volt.
  • MaSzKa #35
    én is vennék ilyet
    csak 10000Ft :-(
  • gz8 #34
    Lásd még #8
  • TeszteloPontHu #33
    3-4e-ért 2 tölthető akkut vehetsz, amit 1000-szer tölthetsz fel + a környezetet nem szennyezed 50 elemmel. Akkor melyik éri meg jobban?
  • Pheel #32
  • St #31
    Jaaaa, de leesett, OK
  • Pheel #30
    Ehh, nemérted
  • St #29
    Hogy biciklizés közben, kocsiban rázós úton stb. is használhasd