Gábor Zoltán

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

Előző cikkünk folytatásában az előtétlencsékkel, a szűrőkkel, valamint a fotótáskákkal foglalkozunk, kitérve a fontosabb tudnivalókra.

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig I. - | - Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

Előtétlencsék

Az előtétlencsék olyan dioptriás üveg, vagy műanyag lencsék, amiket az objektív elé helyezve kibővíthetjük fotós lehetőségeinket. Ezek használata megkövetel egy már meglévő objektívet, akár kompakt, akár DSLR géppel szeretnénk használni. Többféle előtétlencsét is használhatunk. Nem szabad összetéveszteni őket a szűrőkkel, mert bár sokszor alig különböznek, mégis másra használhatók, mivel az előtétlencsék dioptriásak. Léteznek makró-előtétek, nagylátószögű-előtétek, tele-előtétek. Minden objektív elé tartott plusz lencse csak ront a képminőségen, így ezeknél erre is számítsunk.

1 - Klikk ide! 2 - Klikk ide! 3 - Klikk ide! 4 - Klikk ide!
1. Raynox DCR 250-es makro-előtét egy Fujifilm S602z-n 2. Kenko 1,5x tele-előtét
3. Gyári adaptertubus egy Minolta Z5-ön 4. Nikon nagylátószögű-előtét

Bár léteznek nagyon jó minőségű - és méregdrága - előtétek, ezek akkor is rontani fognak az objektív által rajzolt képen. Kompakt gépek tulajdonosai használják örömmel, hiszen nekik nincs lehetőségük objektívet cserélni, míg a DSLR tulajdonosok inkább a céljaikhoz igazítják objektívparkjukat, és igyekeznek azok képét nem rontani különböző előtétekkel (bár egy-egy kiváló minőségű objektív elé csavart jó minőségű lencse már-már észrevétlen is lehet).

Számítsunk rá, hogy a legtöbb kompakt gépre külön objektívtubust kell vásárolnunk, hogy lencsénket felszerelhessük, ez általában nem jelent 5-6 ezer Ft-nál komolyabb beruházást (amennyiben nem ragaszkodunk a méregdrága gyári tubushoz). A nevesebb előtétgyártók: B&W, Kenko, Raynox, illetve a fényképezőgép-gyártók.

Szűrők

A szűrőket számos területen használhatjuk. Objektívünk elé szerelve pl. átszínezhetjük, sötétíthetjük, polarizálhatjuk, UV-szűrhetjük a képünket, lehetőségeink korlátlanok. Mivel a szűrők nem dioptriásak, így ezek rontanak a legkevesebbet a képminőségen, de mindenképpen rontják azt. A legáltalánosabb szűrő talán az UV-szűrő, ezt leginkább objektívvédőnek szokták használni. Egy kompakt gép objektívétől pl. az ultraviola sugarakon kívül a port és egyéb szennyeződéseket is nagyszerűen távol tartja.

Ez a szűrő nem rontja objektívünk fényerejét, de a további szűrők már igen, akár 1-2 blendével kevesebb fényt engednek át. Egy polárszűrő egyik funkciója, hogy eltünteti a tükröződéseket, továbbá kiemeli az ég kékjét és a felhőket, ezáltal hatásosabb természetfotók készíthetők. A polárszűrőnél sokat számít, hogy a nap, vagy a fényforrás milyen szögben áll fényképezőgépünkhöz, illetve a témánkhoz.

Amennyiben pl. nappal szeretnénk hosszabb exponálást végezni (pl. vízeséseknél), szükségünk lehet egy ún. szürkeszűrőre. Ezzel a lencsével csökkenthetjük az érzékelőre érkező fényt olyan mértékben, hogy akár nappal is képesek leszünk több másodperces expozíciót készíteni. A graduált semleges szűrő használata akkor ajánlott, mikor erős kontraszt jelentkezik pl. az ég és a talaj között. Segítségével lágyíthatjuk a kontrasztokat és mind az ég, mind a talaj, vagy előtér helyesen lesz exponálva. Ajánlott szűrőmárkák: B&W, Hoya, Cokin.

Fotóstáskák

Gépünk megfelelő védelme bizony fontos, így új gép vásárlásakor szánjunk erre is egy keveset a keretből! Már az egészen apró ultra-kompakt gépekhez is választhatunk megfelelő tokot, viszont táskánk vásárlásakor is próbáljunk előrelátóan választani. Lehetőleg ne kelljen minden gépvásárláskor új táskát vennünk, mert a meglévő kicsinek bizonyul! Nem árt mérlegelnünk, hogy milyen környezetben használjuk fényképezőgépünket: akik csupán nyaraláskor, jeles alkalmakkor fényképeznek, azoknak bármilyen válltáska megfelelő lehet.

Nem árt azonban olyan táska, aminek csípőnkre erősíthető pántjai is vannak, így nagyobb biztonságban lesz gépünk a derekunk köré erősítve, vagy a vállunkon hordva. Akik sokat túráznak, és komolyabb felszerelésük van, azok számos hátitáska közül válogathatnak. Ezek már sokzsebes, illetve variálható belső rekeszekkel ellátott táskák. Nem ritka az állvány felrögzítésére szolgáló pánt sem. Ezeknek a táskáknak csupán egy hátrányuk van: a felszerelésünkön kívül egyéb dolgokat (étel-ital, ruhanemű) nem, vagy alig tudunk belepakolni.

1 - Klikk ide! 2 - Klikk ide! 3 - Klikk ide! 4 - Klikk ide!
1. Tamrac Velocity 2. Lowepro Nova 5 AW 3. Lowepro Trekker AW II 4. Crupler Formal Lounge

Erre a megoldásra találták ki az osztott rekeszes, kétfunkciós hátizsákokat. Ezeknek külön fotós és külön többfunkciós rekeszük van. Lehetőségünk van a felszerelésünket (vagy egy részét) magunkkal vinni, míg az egyéb rekeszekben a túrázáshoz használt egyéb dolgokat, sőt esetleg notebookot is pakolhatunk. Ezeknek a zsákoknak az ára viszont elég borsos (30-40 ezer Ft).

Amennyiben profi válltáska mellett döntünk, szintén sok fajtát választhatunk, de itt arra is kell ügyelnünk, hogy ne az éppen aktuális felszerelésünknek elegendő méretű táskát vásároljunk, hanem nyugodtan nézzünk kicsit nagyobbat, hiszen a felszerelésünk nagyrészt csak nőni fog. Javaslom, hogy fotóstáskára specializált cégek termékeit vásároljuk, ilyen pl. a Lowepro, Kata. Ezek a gyártók kifejezetten a fotósok igényeihez igazodva alakítják ki termékeiket. A legtöbb fotóstáskát pl. teljesen vízálló, feltehető esőkabáttal is ellátják.

Egy ilyen több zsebes, variálható belső rekeszekkel bíró fotóstáskát már 10-20 ezer Ft-ért megvásárolhatunk, és rengeteg méret közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, de a komolyabb táskákért akár ennek az összegnek a többszörösét is elkérik. Általában egy gépváz és két-három objektív, egy vaku és egyéb kiegészítők, filmek, lencsék tárolására elegendő hely van az átlagos méretű táskákban.

Tartozékok az állványoktól a szűrőkig I. - | - Tartozékok az állványoktól a szűrőkig II.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #16
    Így is van. Pont :-)
  • Thrawn #15
    Egy THX2-es minősítésű Klipsch házimozi erősítőre rá lehet kötni Videoton hangfalakat? Rá. Mégsem merül fel egyetlen emberben sem, mint értelmes lehetőség, még említés szintjén sem.

    De rá lehet kötni. Pont.
  • Lateralus #14
    Avégre, hogy rá lehet tenni.
    Nem az a kérdés, hogy milyen minőségű, meg te rátennéd-e, hanem, hogy rá lehet.

    Te kedzted ezzel:
    "DSLR-nél ez nem így működik. Nem előtét lencse van."

    De, van!
    Szar? Az.
    De létezik. Pont.
  • Blasta #13
    Éncsak mondtam, hogy megoldható :-D
    Nyilván nem ez a célom nekem se, próbálom fasza minőségben megoldani a dolgokat...
  • Thrawn #12
    Akkor már csak azt nem értem, mivégre volt ez a nagy előtétesdi?
  • Blasta #11
    Ezzel én is tökéletesen tisztában vagyok ám ;-)
  • Thrawn #10
    Senki nem mondta, hogy telekonvertert nem lehet L-es obira tenni. Kifejezetten rájuk szabta konvertereit a Canon. Másra nem is lehet feltenni őket, miután a konverteren van egy, az obi belsejébe benyúló tag. A konverter-képes obik végén van hely, ami ezt a benyúló tagot befogadja, a többin nincs, így nem is lehet hozzájuk használni. Más gyártók Canon bajonettes konverterei már megalkuvóbbak.
    Egyébként ha megnézed a Canon objektívválasztékát, akkor kiderül, hogy NEM gyárt előtétlencsét ezekhez az obikhoz. A választék az 1.4x és 2x telekonverterekből áll, amiket a vázra kell feltenni.
  • Blasta #9
    Jajj gyerekek, nagyon megy itt a minőség-sznobizmus...
    A magyar ember szegény, de találékony. Nekem egy darabig tuti nem lesz pénzem L-es obira, de ha lesz is inkább arra teszek extender-t vagy előtétlencsét mint egy átlagos-gyenge obira.

    Jó minőségből-kevésbé jó minőség vagy közepes minőségből-szar minőség. Nem mindegy, gondolkozzatok kicsit.

    Az tény, hogy az L-es obik elé nem nagyon van előtétlencse, de telekonvertert lehet nyugodtan tenni rájuk.
  • Thrawn #8
    Amit itt a Raynox bemutat, az egy vicc. Két olyan obin népszerűsíti az előtéteit, melyek enyhén szólva amúgy sem állnak a helyzet magaslatán. A kitobi és a 75-300. Nekem is volt 300D + kitobi + 75-300 induló cuccom, ma már egyik sincs meg. Még ezekre előtétet is tenni. Röhej. Persze aki beveszi ezt a marketing sz@rt, az meg is érdemli.
  • Lateralus #7
    Bár tényleg nem általános, de megvan a lehetősége, ezt meg ki szokták használni a fotósok. Sőt, gyártó is kínál ilyen megoldást.

    Raynox előtétek 300D-n

    Ráadásul nagylátószög imitálására is van lehetőség, nem csak teléhez és jobb esetben nem csökkenti számottevően a fényerőt, mint a telekonverterek.
    A minőség, az más pálya.