Dojcsák Dániel

133-szoros sebességű me­mória­kár­tyák

A Lexar bejelentette legújabb szériáját a mozgó alkatrész nélküli adathordozóinak, ami minden eddiginél nagyobb adatátviteli sebességeket ígér mind SD, mind CF formátumokban.

Az ígért 133X-os sebesség természetesen csak az elméleti maximum, mégpedig úgy, hogy az 1X-es sebességet a CD formátumhoz hasonlóan 150 KB/s-nek számítják, hiszen ezek a kártyák FAT32 fájlformátumot használnak. Ezek szerint a 133X elméletileg 20 MB/s-os adatátvitelt jelentene. Külföldi kollégáink ezt persze nem hitték el és azon nyomban egy komolyabb teljesítmény tesztnek vetették alá a kártyákat a lehető leggyorsabb kártyaolvasóval és a rendelkezésre álló leggyorsabb fényképezőgéppel (Canon EOS1D Mark II).

Klikk ide!

SD kártyák

Ahogyan a grafikonokból is látszik, a Lexar új SD kártyája valóban minden eddiginél gyorsabb adatátvitelt produkált a CardBus SD olvasóban. Igaz, hogy a körülbelül 10 MB/s írási és 12 MB/s olvasási maximum messze elmarad az ígért 20-as értéktől, de lehet hogy úgy gondolták, hogy a kettő összeadva annyi...

Klikk ide!

Ugyanakkor a fényképezőgépes másolás már bőven szerényebb teljesítményt nyújtott. Az átvitel sebessége valamivel 8 MB/s alatt maradt, ami a SanDisk Extreme és Ultra II fölé pozicionálja.

Klikk ide!

CF kártyák

Hasonkóképp az SD-hez, a kártyaolvasóban itt is lenyűgöző teljesítményt nyújtottak és a korábbi 80X sorozatot komolyan megverik, de az etalonnak számító SanDisk Extreme II-t nem tudja maga mögé utasítani. Igaz, hogy ez csak az írásra vonatkozik, az olvasásban jobban teljesít. Ott viszont a 8 GB-os Ultra III veri, de az meg írásban gyalázatos. A szorzós számítás szerint a 133X 1 GB Lexar kártyák írni kb. 60X, olvasni pedig 72X sebességgel tudnak. Végignézve a grafikonokat azért látszik, hogy ez még mindig egy kellemesen kiegyensúlyozott felsőkategóriás érték.

Klikk ide!

Fényképezőgépbe rakva szintén győzedelmeskednek, viszont nem olyan nagy az ugrás, hogy érdemes legyen cserében gondolkodni egy Sandisk Extreme kártyáról. Ennek ellenére a 8-9 MB/sec írási sebesség kielégítő lehet egy profi sportfotós számára is, aki másodpercenként több nagyfelbontású képet ment el.

Klikk ide!

Az adatok ugyan kicsit túlzásnak tűntek, de ennek ellenére a Lexar úgy tűnik mégis megpuhítja a vásárlók szívét. Minden kártyához a szokásos szoftvercsomagon kívül mellékelnek egy USB 2.0-s kártya olvasót is, sőt, élettartam garanciát vállal rájuk a cég és minden vásárlónak teljes hozzáférést enged a technikai support csapathoz, akik kifejezetten a profi fotósok igényeit hivatottak kielégíteni. Nyilván az ára is ehhez lesz mérhető, hiszen a jelenleg is kapható 80X sorozatból egy 1 GB-os darab minimum 26 ezer Ft, ennél a 133X biztosan többe fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #4
    Nem hazudnak... 133X sebesség az a csúcs (peak) sebesség amit a kártya elér, és az valószínűleg annyi is. Csakhát a méréseknél meg a teszteknél nem peak-et mérnek hanem az effektív átlagos írás/olvasási sebességet az pedig nyilván kevesebb. A csökkenés függ a fájlrendszertől, a kártyaolvasótól, a kártyán a fájlok elhelyezkedésétől... stb.
    Ez ugyanaz mint az ATA133 ami elvileg 133MB/sec átvitelt biztosít, de ezt csak századmásodpercekig használja ki a winyó, a lényeg hogy az ATA133 azért jóval több mint a winyó sebessége mert az elég gáz lenne ha az interface korlátozná le a HDD sebességét.
  • noss #3
    úgytom mindig az elméleti max. sebességet adják meg, amit nagy, egybefüggő fileok esetén lehet megközelíteni. aztán meg ált. a fele az, amit igaziból (é: ált. felhasználási körülmények között) teljesítenek.
  • arty #2
    hazug marketingesek ...
  • valaé valaé ná #1
    A DV RS-MMC kártyák is 133x -ak és már egy éve vannak.