Gyurkity Péter

IT-befek­te­té­sek­kel készül London a 2012-es olimpiára

Bár 2012 még nagyon messze van, máris kiszivárogtak London előzetes tervei az informatikai infrastruktúrával és biztonsággal kapcsolatos fejlesztésekről. Nem kis összeget fordítanak majd erre a területre.

A Kable beszámolója szerint a londoni szervezőbizottság óriási összeget mozgósítana IT-fejlesztésekre, és a nagyarányú fejlesztések az egész országban éreztetik majd hatásukat. Informatikai rendszerekre 204 millió fontot, azaz mintegy 75 milliárd forintot, telekommunikációs fejlesztésekre 63 millió fontot (23 milliárd forint), míg internetes alkalmazásokra 12,5 millió fontot (4,5 milliárd forint) fordítanának. A technológiai jellegű fejlesztések azonban nem csak a versenyek lebonyolításában segédkeznek, ennél jóval nagyobb szerepet kapnak.

Nagyságrendekkel nagyobb összeget, mintegy 7,2 milliárd fontot (2640 milliárd forint) fordítanak a teljes szektorra, vagyis a különböző beléptető-, megfigyelő- és azonosítórendszerek továbbfejlesztésére, a közlekedés javítására stb. Ide tartoznak a személyazonosságot igazoló ún. okoskártyák, a közlekedést figyelő kamerák, és a kialakulóban lévő, biometrikus adatokat is tartalmazó elektronikus útlevelek is, amelyek a tervek szerint 2012-re már széles körben alkalmazhatók lesznek. A fejlesztések közül jó néhány már az eredeti pályázatban is megtalálható, de az elképzelések konkretizálása az elkövetkezendő hónapokban, években történik meg. Természetesen ez már nemcsak tisztán informatikai, hanem biztonsági szakterület is, amelynek (sajnos) szintén egyre nagyobb szerep jut a nemzetközi rendezvényekben.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy London kétezer IT-önkéntes jelentkezésére számít. Az informatikai hátteréért felelős Atos Origin jelenleg is a helyszínen, Torinóban és Pekingben teszteli az alkalmazni kívánt IT-rendszereket, és már jelezték, hogy a 2008-as pekingi játékok lezárulta után azonnal a brit fővárosba küldik a teljes csapatot. A legfőbb feladat azonban most az idei torinói téli olimpia lebonyolítása, amelyre a Lenovo és az Atos Origin közösen szállítják információtechnológiai megoldásaikat.

Maga Blair miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a beinduló hatalmas beruházások London egész infrastruktúráját alapvetően változtathatják meg, és a gazdaság is új lendületre kaphat. Külön hangsúlyt helyeznek az East End fejlesztésére, ami a legelmaradottabb része a városnak - itt fogják felépíteni a legtöbb sportlétesítményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KaBuTo666 #2
    remélem hajtanak majd végre terror akciót akkor!
  • smv #1
    nem durva kicsit sem... :D