Berta Sándor

Az internetes támadásoktól is tartanak az athéni olimpián

A görög fővárosban az olimpia szervezői nem csak a terror-, de az internetes vírus- és hackertámadásoktól is tartanak, melyek lelassíthatják vagy megbéníthatják a közvetítéseket vagy eredményhirdetéseket.

Jean Chevallier, a párizsi Atos Origin cég menedzsere elmondta, hogy a legnagyobb félelmük az, hogy valaki vagy valakik akarva vagy akaratlanul megbénítják, esetleg megfertőzik a rendezvény ideje alatt a számítógépes hálózatokat és nagy károkat okoznak. A vállalat a hasonló incidensektől való félelmében óvatosságból megszüntetett mindennemű kapcsolatot az internet és az olimpiai számítógépes rendszer között és létrehozott több VLAN-t.

Az Atos Origin előtt nem ismeretlen a jelenlegi feladat, hiszen a társaságot először az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben rendezett olimpián bízták meg a rendszerintegrátori feladatok ellátásával. A cégnek azóta van érvényes szerződése a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, így ő látja el a rendszerintegrátori teendőket az idei athéni nyári, a 2006-os olaszországi téli, valamint a 2008-as kínai nyári olimpián is.


Az Atos Origin athéni felügyelő központja

Chevallier szerint a hálózati biztonság megteremtése és fenntartása már Salt Lake Cityben is a fő feladataik közé tartozott. Ám azóta a biztonságnak egyre fontosabb szerep jut. A szakember elmondta, hogy főleg arra ügyelnek, hogy ne legyenek technikai problémák, amelyek például megakadályoznák a közvetítéseket vagy az eredményhirdetéseket, illetve, hogy ne lassuljon le a rendszer.

Éppen emiatt figyelnek fokozottan a vírusokra és a különböző más kártevőkre (férgek, trójai programok) is. A számítógépes rendszer nem kapcsolódik közvetlenül az internethez és a létrehozott több helyi hálózat is független egymástól. Ezen kívül 300 különböző krízishelyzetet modelleztek le. Lehetnek tehát majd problémák az olimpián, ám a szervezők bíznak benne, hogy azok nem a számítógépes rendszert fogják érinteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!