Berta Sándor

Több, mint tízezer PC az olimpián

A részvétel a legfontosabb - mondta egykor báró Pierre de Coubertein. Ez a mondat lett később az újkori olimpiák jelmondata. A 2004-es athéni olimpia IT jelmondata pedig mi is lehetne más, mint: "Zavartalan működés biztosítása a nap 24 órájában!".

Az athéni olimpia minden bizonnyal csúcstartó lesz egy területen és ez egyelőre nem az érmek száma, ez pedig nem más, mint az információ-technológia (IT). A 2002-es, az egyesült államokbeli Salt Lake City-ben rendezett téli ötkarikás játékok óta nem alkalmaztak annyi számítógépet és telekommunikációs eszközt, mint Athénban. 10 500 számítógépet alkalmaznak, ez kétszer annyi, mint amennyi Salt Lake City-ben dolgozott. Ehhez jön még a 4 ezer terminál, amin nyomon követhetők az egyes versenyszámok és az eredmények. Ezt a "csapatot" egészíti ki még mintegy 4 ezer nyomtató és 2 ezer faxkészülék és fénymásoló, valamint 450 Intel és 450 Unix szerver.


Az IT-részleg munkájáért és zavartalan működéséért az olimpiai munkában már hatodik éve tevékenykedő Atos Origin felelős. A vállalat összesen 350 szakembere dolgozik azért, hogy fennakadás nélkül működhessen a nap 24 órájában ez az IT-mamutmű. Munkájukat több, mint 3 ezer további tiszteletbeli támogató is segíti.

Az olimpia költségvetése 2 milliárd euró, ebből 570 millió eurót biztosítanak a szponzorok. Mivel az 1990-es évek végén az IBM költségokokból visszalépett mint hardver-támogató, ezért a szervezők kénytelenek voltak más cégek után nézni és minden szükséges eszközt megvásárolni. Az asztali számítógépeket és a notebookokat a Dell, az Unix-szervereket a Sun szállította, míg a nyomtatókat, a faxkészülékeket és a fénymásolókat a Xerox biztosította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stewe #6
    Nem, ők nem hülyék, csak adják a marketing sallangot, amit EGYES be is vesznek.
  • Cat #5
    menj el pl az ibm szerverek honlapjára
    egyértelműen megkülönböztetik az intel és unix szervereket
    de biztos ők is hülyék...
  • Stewe #4
    Sajnálom, szúrja a szememet a hülyeség... egyébként meg ha valaki rávilágít másnak a hibájára, nem biztos, hogy fikázni akar.

    Fikázás csak az ilyenek miatt kerekedik ki belőle, mint TE!
  • Dreet #3
    off
    nem ertem en ezeket a hozzaszolasokat. Elolvasom a cikket. Ha van hozzafuzni valod akkor megteszed ha nincs akkor fikazol egyet? csak hogy a nicked latszodjon?

    (remelem kotojellel kell irni, en sem vagyok helyesirasbol tul magas szinten

    Ha magad szerint sem vagy nyelvmuvelo zseni akkor milyen alapon torsz palcat masok helyesirasa folott???
  • Stewe #1
    "valamint 450 Intel és 450 Unix szerver"

    Az SG szerint ez a kettő kizárja egymást! :DDDDD