Gyurkity Péter

IBM: gyorsabb és karcsúbb a 45 nm-es Cell

A Nagy Kék egy ágazati konferencián ismertette a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő Cell processzor előnyeit, amely nemcsak a fogyasztásban, de a teljesítményben is rögtön megmutatkozik.

A Cell legújabb változata egyetlen PowerPC magot tartalmaz, amely azonban kétszálas, azaz dual-thread üzemmódban végzi dolgát. Ezt egészíti ki összesen nyolc synergistic processing engine (SPE), amelyek már kifejezetten a lebegőpontos számításokra koncentrálnak, hiszen ezeknek van kiemelt szerepük mind a szerverek és munkaállomások, mind pedig a szórakoztatóelektronika területén. A gyorsítótárak méretét nem vitték túlzásba, hiszen a mag 32 kB L1, valamint 512 kB L2 cache-re támaszkodik, illetve mindegyik SPE 256 kB-ot tartalmaz. A Rambus XDR memóriainterfész 3,2-8 GHz között, míg a FlexIO busz 6,4 GHz-es frekvencián dolgozik.

Az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) elnevezésű találkozón az IBM által elmondottak közül kiemelkedik, hogy a 45 nanométeres csíkszélesség eredményeként a Cell chipek fogyasztása 4 GHz-es órajelen 42 százalékkal esett vissza a jelenlegi 60 nanométeres változatokhoz képest, a 90 nanós generáció példányai pedig csaknem háromszor annyit fogyasztanak, mint a legújabb fejlesztés. Az eredeti kínai forrás által közölt táblázatok arra is rámutatnak, hogy a mérnököknek az órajelet is sikerült alaposan feltornászniuk, így elérhetővé vált a 6-7 GHz-es tartomány, ami persze ismét megnöveli majd a teljesítményt. A mag méretét eközben 34 százalékkal csökkentették.

Mindez az eredeti belső elrendezést veszi alapul, ám korábban az IBM részéről az is elhangzott, hogy a gyártástechnológia lehetővé teszi majd két processzormag és összesen 32 SPE egyidejű használatát - erre most nem tértek ki, a munka nyilván még tart. Talán fontosabb ennél, hogy az újítás révén az eddigieknél olcsóbban állíthatják elő az egyes példányokat, és bár nyilván a PlayStation 3 konzol gyártója kap majd először az új változatokból, talán már vállalatok sem lesznek annyira tartózkodóak a chippel szemben.

Arról sem szólt a fáma, hogy milyen selejtarányt értek el eddig, ám korábban az IBM alelnöke megemlítette, hogy a több gyártó által közösen fejlesztett fontos processzorok esetében sokszor annak is örülnek, ha a teljesen működőképes példányok arányát 10-20 százalékra tudják feltornászni. Azt sem tudtuk meg, hogy mikor várható a 45 nanométeres generáció megjelenése - ez nyilván ez előbbi tényezőtől is függ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xuldar #11
    Egyébként nem 60 hanem 65nm volt az előző generáció csíxélessége.
  • dez #10
    (Persze 45nm-en megint el kell játszani a kihozatali arány növelő játékot. De úgyis csak akkor dobják piacra, ha elérték a megfelelő arányt. Addig meg olcsóbb a 65nm-es.)
  • dez #9
    Valószínű rég elérték, a 40 GB-os PS3-nál a 65nm-es Cell volt az egyik fő költségcsökkentő tényező.
  • JTBM #8
    70-80% a lehozatal a tömegtermékeknél, pl. Core2-es processzor. A Cellnek is el kell érnie ezt a lehozaltalt, különben túl drága lesz.
  • dez #7
    Pár dolog meg is van duplázva abban a magban. Legalábbis az igazi HW SMT-nél (Simultaneous multithreading). Intelnél nem tudom.
  • PepeLopez #6
    mag
  • PepeLopez #5
    "dual-thread" olyan mint az Intel Hyper-Threading

    azt hazudja hogy két :)
  • dez #4
    Negativ.
  • dez #3
    Talán tudni kellene, mit jelent az a "korábban".. Hónapról hónapra tornázzák felfelé a kihozatali arányt a proci, ill. más összetettebb chipgyártásban.
  • PíszLávJuniti #2
    két szál feldolgozásához nem kell kétmag?