Hunter

Titán, a többrétegű rejtély

A Titán légköre rendkívül hasonló a Földéhez, csak éppen összetettebb és többrétű, derül ki az ESA Huygens szondájának a napokban közzétett eredményeiből.

A 2004. december 25-én "szélnek eresztett" szonda január 14-én érte el a méretes hold légkörének legfelső rétegeit, majd 2 óra és 28 perc múlva sikeres leszállást hajtott végre az égitest felszínén. A Huygens Felszíni Tudományos Csomagja (SSP) szerint a szonda leszállás során eltalált és összetört egy jégkavicsot, majd egy puha, agyagos, feltehetően folyékony metán által átitatott felszínbe süppedt. Nem kizárt, hogy szerencséje volt és pont egy apályos időszakot fogott ki. A leszállóegység villámlások jeleit és a Titán metánforrására utaló kémiai nyomokat is észlelt.


A Titán a Naprendszer egyetlen olyan holdja, amelyen jelentős légkör található. Atmoszférája főként nitrogénből áll, akárcsak a Föld levegője, a Titán légköre azonban tízszer sűrűbb, mint bolygónké, ezért is tartott több mint két órán át a Huygens ereszkedése, ami bőségesen elegendő idő volt a légköri gázok és erőhatások felmérésére. Az adatok azt bizonyítják, hogy a hold légköre rétegezett, a Földhöz hasonlóan van troposzférája és sztratoszférája, melyek között egy határvonal, a hőmérséklet-inverzió húzódik, azonban ennél jóval feljebb, 500 kilométeres magasságban számos más inverziókat is észlelt a Huygens Légköri Szerkezeti Műszere (HASI), melyek mindegyike saját vékony légköri rétegét jelzi.

Ilyesmiről a Föld esetében nem beszélhetünk, a felfedezés azonban nem érte meglepetésként a tudósokat a jóval vastagabb légkör okán. Marcello Fulchignoni, a HASI csapat vezetője úgy véli, a felső rétegek egészen stabilak lehetnek, hatalmas, lassú hullámokban hömpölyögve, amit a Szaturnusz gravitációja vezérel. Ezek alatt húzódik a sztratoszféra tetejéhez tapadva 200-250 kilométeren a hold jellegzetes narancssárgás, igen vastag ködtakarója, valamint egy vékonyabb páraréteg mindössze 20 kilométeres magasságban.

Ez ellentmond az előzetes modelleknek, melyek szerint az alsó sztratoszférában, 60 kilométer alatti magasságban kitisztul a légkör. A kettő között, 100 kilométeres magasság alatt a Huygens egy szintén nem várt zónába lépett, melyben a Titán heves szelei hirtelen elhaltak, 80 kilométer alatt pedig szinte halálos csend honolt, majd lejjebb, amilyen váratlanul elcsendesedett minden, úgy erősödött fel a szél, elérve az óránkénti 140 kilométeres sebességet. A jelenségre a kutatóknak pillanatnyilag még nincs magyarázatuk.


Valamivel lejjebb a HASI számos elektromos aktivitásra utaló impulzust észlelt, mely akár villámokra is utalhat. Az elektromos hullámok egészen mély morajlásként észlelhetők, mindössze 36 hertzes frekvenciával, a szakértők azonban nem teljesen biztosak abban, hogy ez a hang nem a szondán belülről, kisülések sorozatától származik. Villámlás elvileg kialakulhat a Titánon is, erre ugyanis alkalmasak a hold metánfelhői. A gáz a légkör megközelítőleg 5%-át teszi ki, és látszólag ugyanazt a szerepet tölti be, mint a Földön a víz, lehullva csatornákat váj a hold lankáiba.

Mindeddig az elvnek volt egy szépséghibája, a metán ugyanis a napfényben megsemmisül, létrehozva a fentebb említett narancssárga ködöt, ami végül a talajon ülepszik meg, azaz a metánnak valahonnan folyamatos utánpótlással kell rendelkeznie, forrása viszont ismeretlen volt. A megoldás a Huygens egy másik műszerében, a gázkromatográfos tömegspektrométerben (GCMS) rejlhet, ami az argon árulkodó sokszínűségére bukkant. Az argon-40 a Titán sziklás magjában jelenlévő kálium-40 radioaktív bomlásának eredménye. Hogy ez eljusson a légkörbe, keresztül kell haladnia a jégkérgen, feltehetőleg valamilyen vulkáni kitöréssel, így törhet vele együtt felszínre a metán is.

A GCMS-csapat két lehetőséget fontolgat, az egyik szerint a metánt folyamatosan képzik a magban végbemenő kémiai reakciók, a másik szerint egy hatalmas tároló húzódik meg a kéreg alatt, melyben metán-vízjég található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #51
    Bocsika: "Krisztus koporsóját sem ingyen őrizték."
    (Na, ekkora tévedést... Isten és Isten fia, nem mindegy ám.)
  • Epikurosz #50
    Okoska!
    Van egy olyan mondás, hogy csak annyi súlyt emelj, amennyit elbírsz, máskülönben sérvet kapsz. Ez az egyik.
    A másik dakota mondás pedig úgy szól, hogy ne emelj súlyt, ha nem kapsz érte semmit.
    A székely mondás kicsit hasonló: Isten koporsóját sem ingyen őrizték.

    A kínait most kihagyom.

    Érted!?
  • Epikurosz #49
    értem én, csak zavarogtam egy kicsit.
  • Kryon #48
    A 2 dolog teljesen más....

    A teleport esetén a kvantumállapotot meghatározó információt továbbítják,majd azt használva előállítanak egy ugyan olyan állapotú részecskét mint az előző volt,melyet megsemmisítettek,a féregjárat pedig egy közvetlen összeköttetés a téridő pontjai között,olyan mint egy alagút a hegyen át....
  • Indestructible #47
    kb. képtelen vagyok felfogni, hogy az űrkutatás és bármi, ami ehhez kapcsolódik, (utánpótlás nevelés, kézség-fejlesztés központú nevelés stb) miért nem élvez maximális elsőbbséget, miért nem forgatják erre a maximálisan felhasználható forrásokat, nem lenne arányban a ráfordítás az eredményekkel?

    és ha így nem elegendő a ráfordítás, ill. kiderülne hogy nem átléphető a holtpont a keretek adta legnagyobb "energia" ráfordítással, miért nem szabjuk újra a kereteket, nem igaz hogy nem elképzelhető ennél jobb "gazdaságosabb" társadalmi forma. csak egymással tudunk versenyezni? már ha télleg kell.. miért nem fogadjuk el hogy lehetnek idegen értelmes arcok, akikkel egyszer szembe kell néznünk, miért nem egyesülünk az ő fantom képüktől hajtva? :)
  • Epikurosz #46
    USA is független lett, de UK-val elég jól együttmüxik.
    AU, CA, NZ dettó.

    Ami a behajózást illeti, érdekes, hogy Noé sztorija révén tulképpen lelkileg erre már fel vagyunk készítve. Na, bummm!
  • Epikurosz #45
    szerinted a féreglyuk és a teleportálás között van különbség?
  • BiroAndras #44
    Érdemes utánnanézni, hogy egy nagyobb nemzetközi repülőtérnek mekkora a forgalma.
  • Kryon #43
    "Nem tudom a teleport kutatás hogy áll de erre a célra inkább az lenne az alkalmas..."

    Fotont már sikerült,(pár centire),de sokan ezt is vitatják......
    Ha jól tudom most elektron teleportálásán dolgoznak 2-3 éve........
    Az,hogy egy embert Naprendszernyi távolba teleportáljanak az nem mostanság lesz,ha egyáltalán lehetséges...
    Szerintem hamarabb leszünk képesek féregjáratot nyitni,mint embert,vagy más összetett dolgot teleportálni....
  • haxoror #42
    teljesen igaz az űrben szinte csak fantázia és erőforrás kérdése bármi akár kisebb bolygót is lehet építeni :)

    Elvileg lehetséges egy ekkora transzport de gyakorlatilag ekkora mennyiségű ember behajózása olyan nagy hátteret kíván hogy azon bukna el, az űrhajó mint megoldás sztem csak párezres tételekben járható út egy több millió embert befogadó hajóba (hacsak nem eleve hibernált emberekről van szó) hetekig vagy hónapokig tartana a behajózás, mire az emberiség eljut olyan szintre hogy ekkora hajókat tud építeni és az infrastruktúra is meglesz hozzá addigra már nem is lesz szükség rájuk (remélem :)

    Nem tudom a teleport kutatás hogy áll de erre a célra inkább az lenne az alkalmas szvsz.