Gyurkity Péter

A VeriSign 2012-ig kezeli a .com domaint

Peren kívüli megegyezéssel zárult a VeriSign és a domainnevek kiosztásáért felelős ICANN között indult vita: a két szervezet megerősítette együttműködését, és 2012-ig kitolta a a VeriSign megbízatását.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) évekkel ezelőtt úgy állapodott meg partnerével, hogy ők kezelhetik .com és .net domainokat, valamint ezek adatbázisát. A cég minden névért begyűjt évenként néhány dollárt a körülbelül 200, ICANN által akkreditált, regisztrációt végző cégtől, akik közvetlenül a nagyközönségnek árusítják a neveket. Az utóbbi években ez egyre nagyobb bevételeket eredményezett, ahogy a szegmens kilábalt az ezredfordulót követő hullámvölgyből. Jól mutatja ezt, hogy jelenleg mintegy 41 millió ilyen bejegyzett domaint tartanak nyilván

A vita 2003 szeptemberében robbant ki, amikor a kaliforniai cég egy új, reklámokkal teletűzdelt keresőt mutatott be, amely a domain neveket elgépelő felhasználókat volt hivatott segíteni. Ez a keresőmotor az ICANN mérnökei szerint veszélyeztette a világháló stabilitását, így a szolgáltatás leállítására utasították a VeriSign vezetését, amely azonban 2004 februárjában beperelte a szervezetet. A parttalan vita eredménytelenségét látva azonban mindkét fél törekedett a megegyezésre, pláne, hogy mostanában egyre többen feszegetik az ICANN - és az egész internet - felügyeletének kérdését.

A megállapodás előírja, hogy az ICANN 90 napon belül véleményt mondjon a VeriSign és konkurensei által bemutatott új, a domain-rendszert érintő szolgáltatásokról. A VeriSign nem tervezi a kereső újbóli elindítását, ám cserébe 2012-ig megtarthatja a .com feletti ellenőrzést. A vita ezzel lezárult, és mindkét fél ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy a jövőben az eddigieknél hatékonyabban őrködnek a világháló stabilitása felett, és közösen igyekeznek megvizsgálni az újítások várható hatásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!