Bőgel György

Hogy ölte meg az internet a telefon-üzletet?

Ezzel a címlappal jelent meg az e heti The Economist. A képen kidőlt póznák, lógó drótok.

Miről van szó tulajdonképpen? A Skype felvásárlása hirtelen az érdeklődés középpontjába állította azt, amit már régóta próbálgatunk: a VOIP-ot, vagyis az internetes telefont. A Skype felemelkedése szimbólummá vált, egy egész iparág átalakulásának jelképévé. A lap által megkér­de­zett szakértők azt jósolják, hogy az elkövetkező néhány évben a hagyományos hangos telefonos üzleti modell agóniájára számíthatunk. Ez az üzleti modell a távolságra és az időre épül: minél messzebb vagy, és minél hosszabb ideig beszélsz, annál többet kell fizetni. Most azonban másról van szó: a Skype által is képviselt modellben a hangos szolgáltatás az internetes megoldásnak köszönhetően ingyen van, ugyan­úgy, mint az e-mail. Pénzt mással lehet keresni: leginkább valamilyen integrált szolgáltatás­cso­mag­gal, amiben a hangos telefon csak egy kötele­ző ingyenes marketing kellék, a pénz pedig az egyéb, különlegesebb szolgáltatásokból jön: videótele­fon­ból, digitális televízióból, hangpostából meg egyebekből.

Kik vannak leginkább veszélyben? - teszi fel a kérdést a lap. Azok a távközlési cégek, akik a jövedelmük jó részét ma a hangos szolgáltatásból nyerik. Például a mobilos cégek. Hogy konkrétabbak legyünk: a China Mobile nagyobb veszélyben van, mint a British Telecom, mert az előbbi esetében a "hangos" bevételek aránya több mint 80%, az utóbbinál viszont feleannyi sincs.

A VOIP fontos változásokat hoz a felhasználók életében, és nemcsak az ára miatt. Hogy példát mondjak, a világ bármely pontjára magammal vihetem a telefonszámomat (ahol van internet), ha egyáltalán szükség lesz telefonszámra. Ráadásul sok szolgáltató közül választhatok. Sok közül, mert a VOIP-üzlet felé sokan igyekeznek: a régi nagy telefontársaságok, a kábelesek, informatikai cégek, induló vállalkozások. A régiek többféle dolgot tehetnek: harcolnak az új modell ellen, befogadják és integrálják azt (felfalva saját régi üzletüket), vagy valami más után néznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pistike88 #10
  És szerinted 1 vidéki faluba, vagy egy tanyára nem egyszerűbb, és olcsób rádiós/mikrós cuccal elvinni a netet meg a voip telefont?
  Nagyon sok helységben nincs még ADSL, de mikrós net már igen.
 • stinkydiver73 #9
  Mert a videtelefon ugyanúgy nem fog kelleni a kutyának se mint az MMS. A 3G-vel is szinte csak telefonálni fogunk, ők meg beleölték a sok pénzt. Hát én biztos nem fizetem meg. (mondjuk én nem vettem gagyi csengőhangot se 500 ft-ért)
 • kicsizoz #8
  A városokban nem lesz értelme a mobilnak hosszú távon, mert inkább a rádiós internet lesz a használatosabb szerintem, de vidéken még nem látom alternatíváját....
 • kicsizoz #7
  Persze, hogy kitalálnak, hiszen a fejlődés nem az, hogy kevesebbet fizetsz, hanem, hogy ugyanannyit fizetsz, de többet kapsz érte, mint eddig, ez természetes...
 • Razgon #6
  Miért mennek rossz irányba?
 • stinkydiver73 #5
  A mobilcégek lehet, hogy nagyobb sz*ban vannak. Rossz irányba mennek ezzel a 3G vel. Még egy utolsót akarnak kaszálni aztán nekik is át kell vedleniük közönséges internetszolgáltatónak. (bár drukkolok nekik, hogy bukjanak bele)
 • Fenjoy #4
  én nem félek ettől, kifognak találni majd valami mást, hogy pénz legyen belőle... adat-kapcsolási dij, vagy etc... :)
 • haxoror #3
  "Hogy ölte meg az internet a telefon-üzletet?"

  Egyelőre sehogy mert a buzi Tonlány egy (nem is használt) korlátozásmentes telefonvonalat is megfizettet egy csomó emberrel hogy lehessen ADSL-ük!
 • aaaaa #2
  Tessék itt is csődbe megy egy elavult technologia, ahogy pl. levelet sem küldenek annyit az emberek, inkáb e-mail-eznek, SMS eznek. Csak itt nem talála ki a posta, illetve a telefontársaságok, hogy a "kalózok miatt" életfogytiglanra kellene ítélni mindenkit, és nem sírnak hogy mennyi munkahely szűnik meg emiatt. Jó lenne, ha a zene és film kiadók is észrevennék magukat, és tudomásul vennék a változásiok szelét, nem pedig emberek millióit fenyegetve terrorizálva, próbálnák bűnözőként beállítani a társadalom nagy részét...
 • Xantia #1
  Szerintem egyszerű technológia váltásról van szó.
  Eddig telefon jött a rézdróton, mostantól nagysávszélességű internet - lásd ADSL.
  Eddig telefon kellett, mostantól a telefonkészülék közvetlenül az ADSL modem kimenetére - az ethernet csatlakozóra kerül.
  Megfelelő célkészülék lesz a telefon, a PC nem váltja ki a telefont.
  Upgrade-ltuk az analóg telefonvonalat egy Internet+VOIP célkészülékre. A telefontársaságok tudják, igény, és olcsó VOIP telefonkészülék, ADSL modem esetén csomagban fogják adni. Bevételük ha 3.000Ft-os telefonszámla helyett 5.000Ft-os internetszámla lesz.