COMPUTERWORLD

Gyorsan terjed a VoIP

Viharos ütemben gyarapodik a VoIP-előfizetők száma az Egyesült Államokban, a második negyedév végére már 2,7 millióan voltak, míg egy évvel korábban még csak 440 ezren. Az előfizetők számának további növekedésével a szolgáltatásból származó bevétel két éven belül elérheti a 3 milliárd dollárt.

Minden várakozást felülmúló mértékben nőtt az elmúlt egy évben a hagyományos telefonjukat internetes hangszolgáltatásra váltó felhasználók száma az Egyesült Államokban. A TeleGeography kutatócsoport által készített elemzés szerint a második negyedév végére 2,7 millió előfizetője volt az interneten keresztüli telefonszolgáltatást (VoIP) nyújtó cégeknek, míg egy évvel korábban még csak 440 ezer.

A megoldáshoz szélessávú internet kapcsolat szükséges, de rendkívül olcsó hívásokat tesz lehetővé, különösen nemzetközi viszonylatban, az egyes hálózatokon belül pedig ingyenes. A VoIP-szolgáltatásból származó bevétel egyelőre viszonylag kicsi, mindössze 220 millió dollár volt a második negyedévben, de a helyzet gyorsan meg fog változni, jósolják a tanulmány szerzői. A TeleGeography előrejelzése szerint az internetes telefonszolgáltatásból származó bevétel csak az Egyesül Államokban két éven belül eléri a 3 milliárd dollárt, éves szinten.

Az USA-ban a kábelcégek bírnak a legtöbb VoIP-s előfizetővel, ami nem meglepő, hiszen a szélessávú internetben is ez a technológia a vezető az országban. A legnagyobb VoIP-os táborral mégis egy hagyományosnak tekinthető cég, a Vonage rendelkezik, amely egy év alatt háromszorosára, 750 ezerre növelte előfizetői számát, a második számú interneten keresztüli telefonszolgáltatónak pedig a Time Warner kábel üzletága számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wbtist #3
    A voipbuster király, csak nem működik együtt a Skype-hoz vett kiegészítőmmel, amivel a vezetéknélküli hagyományos telefonommal telefonálok Skypeon. ;)
  • FecaA #2
    Nekem is!:-) voipbuster (aszem igy irják!) Tök ingyenes!
  • peteragoston #1
    Már nekem is van