MTI

Egyre jobban terjed és egyre olcsóbb a VoIP

Az előrejelzések szerint három év múlva a világ céges telefonrendszereinek 44 százaléka internet-alapú (IP-VoIP) lesz, mondta Tóth Ottó, a NextiraOne Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Ottó az International Nortel Networks Users Association, illetve a Juniper Research kutatásait ismertetve elmondta, hogy a VoIP részesedése 2009-re 12 százalékot is elérhet a világ teljes telefonpiacából. A vezető véleménye szerint ezzel együtt 2008-ig jelentősen csökken az egy egységre jutó üzembehelyezési költség is, a jelenlegi 375-1000 dolláros árról 75-600 dollárra. Az ügyvezető közlése szerint az IP-telefónia is ugyanolyan biztonságossá tehető, mint hagyományos.

Tóth kiemelte, hogy a cégek egyre nagyobb számban térnek át az új megoldásra, s különösen azoknak érdemes ezt megtenniük, amelyek felújítják a rendszerüket. A gyártók ugyanis akár 60 százalékos árengedményt is adnak, ha egy vállalat áttér az új technológiára. Elmondása szerint a NextiraOne is részt vesz egy olyan magyarországi akcióban, amelynek keretében egy IP-alapú melléket a céges hálózaton kívüli telefonköltséget leszámítva összesen havi nettó 3000 forintért használhat a megrendelő.

Az ügyvezető a magyar piacról elmondta, hogy itt lassabb az áttérés az IP-telefóniára, mint Európában. A folyamatot azonban meggyorsíthatja, hogy a várakozások szerint az év végére jelentősen csökkentik az árakat a gyártók. Az IP-alapú technológia elterjedését segíti az is, hogy hosszú távon egyszerűen nem lesz más technológiai lehetőség, mivel a hagyományos rendszerek szép lassan kihalnak.

Tóth Ottó úgy vélte, ennek következtében jövőre a magyar piacon is bekövetkezik az áttörés. Napjainkban az eladott rendszereknek mintegy 10 százaléka IP-alapú, ám ez az arány az előrejelzések szerint 2008-ra eléri az 50 százalékot. Az ügyvezető kérdésekre válaszolva közölte, hogy ma még inkább a nemzetközi cégek, illetve a nagyvállalatok vásárolnak IP-alapú rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cbdkroa #2
    :D, nem minden esetben kell, elég ha van Internet és ennyivel meg is lennénk, az eszközökbe kell csak invesztálni, de aki ingyen szerete telefonáli cégen belül, telephelyeken belül annak ez az ára.Ha csak simán kifelé a külvilágba akkor, egy jó szolgáltató kell, akitől vagy megvenni az eszközt vagy bérelni.Kinek a pap, kinek a pappné! :)
  • mrzed001 #1
    Folyton ez az ömlengés a VoIP-ról. Tényleg jó, de lássák már be, hogy fejleszteni kell a cég hálózati eszközeit is, ezért sok a bevezetés járulékos költsége