Dojcsák Dániel

Az iPod örökké egyszerű marad

A trendek alapján biztosan sokan várják, hogy az iPod-okat hamarosan vadi új extra funkciókkal ruházza fel az Apple. Talán lehetne benne Bluetooth, játszhatna le videót, lehetne benne beépített FM rádió. Akik erre várnak, sajnos csalódniuk kell. Steve Jobs szerint az iPod mindig az egyszerűségre épít majd.

"Video, bluetooth, rádió, 3G iTunes az iPodban? Kétlem!" - mondta Steve Jobs, mikor az iPod jövőjéről beszélt. Cáfolta azokat az információkat, hogy a video podcasting elindulásával az iTunes zenebolt is teljes albumok megvételére ösztönözi az embereket, hiszen ingyenesen tölthetnek le mellé videóklipeket. Közlése szerint viszont azok a pletykák teljességgel alaptalanok, amik azt állítják, hogy karácsonyra már itt is lesz az új videólejátszó iPod. Ugyan érezhető az igény ezekre az eszközökre, de Jobs a párizsi Apple Expón azt mondta, hogy hiába próbálkoznak sokan ilyen eszközökkel, még nincs meg a biztos recept, senkinek nem volt még sikeres hordozható videólejátszója.

A többi funkcióval kapcsolatban is komoly kétségei vannak. A Bluetooth és az FM rádió ugyan elterjedt dolog a Windows alapú lejátszókban, de az Apple egyáltalán nem támogatja ezeket. A bluetoothos fülhallgató jól nézhet ki, viszont egy ilyen eszközzel nem csak magát a készüléket kellene feltölteni, hanem a fülhallgatót is, ezt az fogyasztók pedig nem kedvelik. Ráadásul lassú adatátvitelt tesz lehetővé, ami egyben a minőség romlását és az élvezet csökkenését is jelenti.

A rádióról pedig saját kutatásaik alapján azt mondják, hogy a fogyasztók egyszerűen nem igénylik ezt a képességet. Közlésók szerint folyamatosan figyelik az iPod használók véleményét, visszajelzéseit, de ezek alapján nagyon kevesen vannak, akik szeretnék, ha lenne benne rádió. Sőt szélesebb körben is tudnak vizsgálatokat végezni, mivel igen sok mobiltelefon rendelkezik FM rádió funkcióval, de itt is ugyanaz derült ki számukra: szinte senki nem használja.

A mobilpiacon a Rokr ugyan behozta újdonságként az iTunes támogatást, de ez volt az egyetlen plusz eredmény a több hónapos Apple Motorola együttműködés révén. Sőt, mivel a szolgáltatók több millió dollárt öltek bele a 3G kifejlesztésébe és kiépítésébe, ezért annak ellenére, hogy egy pici képernyőn jóval körülményesebb és rosszabb élmény zenék közt böngészni, körülbelül 3 dollár lenne egy szám ára a 3G iTunes rendszeren. Ehhez képest az eredeti iTunes 0.79-0.99 dolláros árazási modellje előreláthatólag nem fog változni még nagyon sokáig. Jobs szerint ha az Tunes-t áremelésre kényszerítenék a kiadók, akkor az a felhasználókat visszalökné az illegális P2P hálózatokon keresztüli zeneletöltésbe.

Végül Jobs egy kijelentésében sajnálkozott azzal kapcsolatban, hogy Franciaországban, az Expo helyszínén számára iszonyatosan magasnak tűnik az adó, ami igen megdrágítja a készülékeket. Ez egyébként hazánkra is igaz, hiszen az USA-ban 99 dollárba kerülő iPod Shuffle nálunk az adók és az Artisjusnak befizetendő jogdíjak miatt 29 900 Ft, tehát közel 50%-kal drágább.

Az Artisjusnak fizetendő jogdíjak:
Integrált tárolóegységgel rendelkező zenelejátszók memóriakapacitás szerint
128 MB-ig 530 Ft
256 MB - 1 GB2500 Ft
1 GB - 20 GB 5000 Ft
20 GB felett 7000 Ft
Kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák (CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive) darabonként
128 MB-ig320 Ft
256 MB - 1 GB 1500 Ft
1 GB - 20 GB 3000 Ft
1 GB - 20 GB 3000 Ft
20 GB felett 5000 Ft
Egyéb
Minidiszk 64 Ft

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #10
    "A Bluetooth (...) ugyan elterjedt dolog a Windows alapú lejátszókban, de az Apple egyáltalán nem támogatja ezeket."
    azert az tulzas hogy egyaltalan nem. mivel a macekben van (lehet), ezert ipodokba is barmikor bekerulhet.

    "em csak magát a készüléket kellene feltölteni, hanem a fülhallgatót is"
    nyilvan az sem mindegy, hogy nem birjak sokaig az iPod akksik a lejatszast, meg egy Bluetooth melle igencsak leroviditene a mukodesi idejet...

    "az eredeti iTunes 0.79-0.99 dolláros árazási modellje előreláthatólag nem fog változni még nagyon sokáig. (...) ha az Tunes-t áremelésre kényszerítenék a kiadók..."
    aha, tehat lehet hogy megis valtozni fog nagyon hamar, a kiadok tudjuk milyen hulyek...
  • DWz #9
    Egyszeru. Legalabb megkerdezhetnek a setup alatt, hogy kell-e nekem quicktime, cdiro, akarmi. Igy jo lenne. De miert kell rameroltetni, ha sosem fogom hasznalni?
  • Macc #8
    bocs a masodik #6 az #5 akart lenni
  • Macc #7
    #6 pontosan.

    #6 Mellesleg gondolom kipiackutattak, es ha igeny lesz ra valoban belerakjak majd. Amugy az egyszeruseg nem a egyszeru emberek miatt jo. Egyszeruen azert mert praktikus. Nem kell fel oraig gombokat nyomogatni meg kotoraszni, hanem ugyanazt 3 mozdulattal megteszed ennyi. Sztem praktikus!

    #1 Az iTunes egyszerusege nem tudom hogy jon ide... de az szerencsere csak PC-n akkora. Macen 10-12MB. Amugy a cd iras funkcio praktikus tud lenni (lagalabbis sztem tobben orulnek neki, mint akiket kifejezetten zavar), es ha a tobbi "felesleges" dolgot kihagynak akkor valaki mas meg pont azt hozna fel, hogy az miert nincs. Komolyan nem ertem miert zavar, ha egy program olyasmit tud, amit esetleg te nem hasznalsz? Nem te egyedul hasznalod.
  • LaPalma #6
    mire nem költenek? video-ipodra? ha tényleg szándékukban állt volna ilyet, akkor bármikor kiadhatták volna. videolejátszásra (nemhivatalosan ugyan) de régóta képes az ipod:
    ipodvideo
    nincs azzal baj, ha az egyik lejátszó mást tud, mint a másik. nem egyformák az igények és szerencsére adott a lehetőség a választásra
  • Mice #5
    hát én azért nem nagyon tom mert ismerőseim közel 50%-a szg fanatikus és 50%-a átlag ember.

    az átlag e. kategória tényleg tök gagyi menüs mp3playerket vett de az összes kocka ismerősöm hetekig vadászta azt amit megvett már csak a készülékek tudása miatt is

    szép dolog az egyszerűség, de szerintem a konkurencia úgyis rá fogja szorítani, hogy belerakja az extrákat az viszont eléggé szemet vérbe forgató, hogy ezt még marketinggel meg is próbálják így eladni, hogy ÉRTED egyszerű!

    egy nagy fenét! egyszerűen csesznek költeni rá és amíg nincsenek rászorulva addig nem költenek rá
  • misran #4
    Az egyszerűség nem egy rossz cél, az emberek többségét frusztrálja az 5 rétegű almenü, a gombok több funkciója, stb...
    Nyilván tudjon a kütyü több mindent, de legyen elég intelligens is és oldja meg egy piros meg egy zöld gombbol amit a felhasználó akar.

    A technika sajna gyorsabban fejlődik mint az emberek agya :). Kellően buta interfésznek kell lennie az okos dolgok előtt. Nyilván tisztelet a kivételnek, de nem mindenki hekker :)

  • PyRex #3
    Az iPod szerintem inkább a design-ja és a mérete miatt hódított - meg talán amiatt, hogy márkás. De ha tényleg ez az Apple terve, akkor a nem annyira márkás, de sokkal többet tudó készülékek szépen lassan (nagyon lassan) elkezdenek egyre jobban terjedni...
  • Athlon64 #2
    Hát nem tudom kió, hogy van vele,de én személyszerint nagyon is használok FM rádiót is!
    Én 8-ra járok dolgozni és befelémenett szoktam halgatni a Bumerángot a Slágeren és mikor beértem rányomom a kis My Joy-omat a gép hagkártya bemenetére és így megy a 10-ig! Persze ez után már én se halgatok mást csak mp3/wma-t.
  • DWz #1
    Kezdhetnek avval az egyszeruseget, hogy kivagjak az 32 mb-os itunesbol a quicktimeot, meg a bonjour service-t, meg a cd irast, meg az osszes felesleges dolgot.