SG.hu

Hét miskolcit gyanúsítanak illegális filmterjesztéssel

A miskolci rendőrök a márciusi rajtaütések után újabb filmkalózokat fogtak Miskolcon az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére.

A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai újabb sikeres akciót hajtottak végre Miskolcon és környékén, több mint ezer darab kalóz-DVD-t foglaltak le a hét személynél. A gyanúsítottak a házkutatás pillanatában is nagy mennyiségű szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat osztottak meg a Mátrix hub fájlcserélő rendszeren keresztül. Egymással alkottak egy kisebb fájlcserélő társaságot is, amely tagjai személyenként 50-100 gigabyte filmes tartalmat osztottak meg illegálisan. A megvásárolható filmek listáján - melyeket a fájlcserélő hubon tettek közzé - egyenként 800-2000 film szerepelt.

A Miskolci Rendőrség nem először hajtott végre hasonló akciósorozatot a hazai és nemzetközi kalózkodás szempontjából egyre nagyobb kihívást jelentő fájlcserélő hálózatok ellen, ezek az akciók az ASVA közleménye szerint a jövőben is rendszeresek lesznek. A DC++ és más fájlcserélő hálózatok lehetővé teszik, hogy felhasználók ezrei egy időben nagy mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osszanak meg egymással. Az internetes kalózkodás pedig sokszor összekapcsolódik a kalózkodás tradicionális formáival, azaz az letöltött DVD-k illegális másolásával és árusításával.

A mostani ügyben a rendőrség a Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt nyomoz. Az elkövetők - a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány nagyságától függően - több évi szabadságvesztéssel is büntethetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #13
    Tudjátok, nekem valahogy ezekről a hírekről mindíg ez jut eszembe:
    Warezoló fiatalok
  • HUmanEmber41st #12
    Már annyiszor elmondták:
    Magyarországon, ha magadnak letöltesz valamit, és csak te hallgatod0/ nézed, az nem bűn.
    Feltenni a NETre és megosztani, vagy a másolt cuccokat pénzért árusítani , az a bűn.
  • Hegyikecske #11
    ahhoz h le tudd tölteni vkinek meg is kell osztani =)
  • Yossarian #10
    a letöltés nem ütközik törvénybe, csak a megosztás gáz.
  • willis #9
    Ismerek is párat!

    :))
  • immovable #8
    arra én is...[police hub]
  • TeDDyRuSh #7
    Mondjuk még elég korrektül nyomják a zsaruk,mert csak azokat szedik elő,akik kereskednek vele.Akik csak "natúr" maguknak töltenek le cuccokat,azokat nem csesztetik. Igaz kíváncsi lennék hány zsaru DC-zik...
  • crx #6
    Egy ujab eset vagy a régi hírt hozzák mégegyszer:)))
  • Béla bácsi #5
    Hmmm... Azért kiderül az is a cikkből, hogy pénzért árulták a filmeket.
  • Carti19 #4
    Ha be is alkonyulna (amit nem hiszek), akkor még ott a Bittorrent...a warez 'halhatatlan'! Talán internet2-n már nem lesz warez...