Hunter

Túlélheti bolygórendszerünk a Nap halálát?

Poros törmeléket észleltek egy gyakorlatilag már halott csillag körül, ahol a gravitációnak és a sugárzásnak már rég el kellett volna tüntetnie a por minden jelét. A felfedezés bepillantást nyújt saját bolygórendszerünk végnapjaiba, amitől még évmilliárdok választanak el.

A legújabb észlelések azt mutatják, hogy aszteroidák, porkorongok, sőt akár bolygók is keringhetnek a fehér törpék, a mindent felemésztő vörös óriás fázisukon túlesett, kiégett csillagok körül. Ebből arra lehet következtetni, hogy a mi naprendszerünkben is van remény a belső bolygók elkerülhetetlen pusztulása után, amikor a Nap akkorára tágul, hogy méretével beborítja a Föld pályáját is. Ezt az életet azonban aligha kívánánk bárkinek is.

Az új felfedezések a GD 362 jelű fehér törpe nagyfelbontású spektroszkópos leképezésén alapulnak, amit a Mauna Keán fekvő Gemini North, az IRTF és a Magellan távcsövekkel készítettek. A megfigyelések a csillag infravörös fényének várakozáson felüli többletét, valamint hatalmas mennyiségű kalciumot mutattak ki. A kalcium jelenléte csak a por fehér törpébe történő beömlésével magyarázható, míg az infravörös többletet egy rendkívül vékony, lapos és alig átlátható, a csillag körül keringő korong okozhatja, ami 1 millió kilométeres sugárban öleli körül a csillag maradványát. A korongnak porból kell állnia, amit folyamatosan beszív a csillag felszíne, nagy mennyiségű kalciumot és egyéb anyagokat állítva elő.

Klikk ide! Klikk ide!
A fenti képekhez hasonlóan nézhet ki a GD 362 körüli porfelhő. A folyamatos utánpótlást valószínűleg egy "bennragadt" bolygó biztosítja - klikk a nagyobb változathoz

Van azonban egy bökkenő. Egy ilyen porfelhő csak néhány évszázadot élhet túl, ennél a fehér törpénél azonban már 5 milliárd éve tart a vörös óriás fázis utáni lehűlés. Tehát lennie kell egy olyan folyamatnak, ami folyamatosan feltölti. Körültekintő modellezés után Eric Becklin, a UCLA kutatója azt a következtetést vonta le, hogy néhány aszteroida vagy akár bolygók is túl mélyen bent maradtak a fehér törpe erős gravitációs mezejében, ami darabokra szakította az objektumokat. Most ezen égitestek maradványainak folyamatos ütközései zúdítják a port a csillag felszínére.

Mindez pedig úgy tűnik, hogy egyáltalán nem ritka folyamat. Ha a fémtöbblet a porgyarapodás jele, akkor a fémben gazdag fehér törpék 25%-ának lehet törmelékkorongja, és ezáltal bolygórendszer körülöttük, magyarázta Mukremin Kilic, az IRTF megfigyelő csapatának vezetője, hozzátéve, hogy sokkal több bolygórendszer létezhet, mint azt korábban feltételezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #50
    Hát nagy baromságról vitáztok az biztos. Hány évünk van még addíg és mennyi ideje van emberi civilizáció? Még ha nem is történne semmi (fejlődés, önkipusztítás, evolúció, stb.) akkor is baromi kicsi a valószínűsége, hogy az emberi faj megérné. (Hacsak el nem utaznánk messze majdnem fénysebességgel, aztán visszajönnénk. Ekkor a relativitáselmélet szerint megnézhetnénk mi történik.)
  • sz4bolcs #49
    Lehet, hogy Bell lusta volt átmenni az egyik laborból a másikba, de nem volt lusta munkát ölni abba, hogy kifejlessze(?) a telefont. Ha az ember valamit akar, akkor mindenképp dolgozni fog rajta. Nálam a lustaság=nem akarok.
    Van mikor tudom, hogy kéne valamit csinálnom, de lusta vagyok fölkelni, csak alszom, mindig szarul érzem magam, és bevillan ez a sor:
    "And I could sleep on it 'til mornin' But this nightmare never ends"
  • sz4bolcs #48
    Dögölj meg most... lehet
  • dez #47
    Ez nem lustaság, hanem a kényelmetlenség és az időpazarlás elkerülése érdekében vett fáradtság. Annak felismerése, hogy némi rövidebb távú pluszmunka (telefon megalkotása) befektetése hosszabb távon nyereséget hoz. Az emberek többsége éppenhogy lusta bármint is változtatni. Sőt, még csak gondolkodni is. Pl. te is lusta voltál végiggondolni ezt. :)
  • jonnie #46
    Szereintem a technikát az emberi lustaság viszi előre, lásd Bell lusta volt átmenni az egyik laborból a másikba úgyhogy kitalálta a telefont
  • irkab1rka #45
    "féreglyuk-teleportáció" MUHAHAHAHHHAHAAAA


    Ajánlom a következő könyveket elolvasásra, mielőtt okos lennél:

    Függvény analízis,
    Valószínűségszámítás,
    bevezetés nem lineáris egyenletrendszerekbe,
    Differenciálszámítás.

    Ha megvagy, küldöm a következő listát, de addig is ne játszál ufós játékokkal lécci :))))
  • Matyóhímzés #44
    ezt a discovery-s videót honnan lehetne levadászni? Nem hallottam róla semmit.
  • Matyóhímzés #43
    "egy milliárd éves technikai előny"
    Ez is bizonyos formában korlátoltaság, azt feltételezi ez a kijelentés, hogy az ember az evolúció csúcsa. Szerintem az egy milliárd éves technikai fejlődésnél sokkal fontosabb az egy milliárd év alatt végbemenő evolúciós fejlődés.
    Merthát hol volt a homo sapiens 1 milliárd éve??
  • Antifasiszta #42
    remélem meg döglünk mindannyian, amint lehet
  • TommoT #41
    Egy űrszemétnek nézett tárgy egyszercsak elrepült, de olyan gyorsan, hogy alig lehetett látni, hogy nem eltünt hanem elment. Persze közelített felvételt megtiltották a discoverynek, hogy leadjanak, még mielőtt elindult.